Αν υπάρχει μία γεύση που όλοι θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, τότε αυτή είναι σίγουρα η γεύση της τυρόπιτας! Κουρού ή με φύλλο, τηγανιτή ή φούρνου δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την χειροποίητη τυρόπιτα, που μόλις βγήκε από το τηγάνι ή τον φούρνο, που μοσχομυρίζει βούτυρο και λιώνει στο στόμα.

Αν σου άνοιξα την όρεξη και αν είσαι λάτρης του αυθεντικού ελληνικού street food, τότε οι παρακάτω διευθύνσεις για αυθεντική, χειροποίητη τυρόπιτα είναι για εσένα. Και σου εγγυάμαι.. κάθε μία από αυτές αξίζει χωρίς αμφιβολία να τη δοκιμάσεις!

Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα

Στο «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα» δεν θα δοκιμάσεις απλά μια χειροποίητη τυρόπιτα, αλλά μια αυθεντική πίτα, ψημένη σε γάστρα.

Από τη Μύκονο στην Κρήτη και από την Κρήτη σε ολόκληρη την Ελλάδα και έπειτα στην Αθήνα, ο Νικόλαος Αντωνόπουλος, το όνομα του οποίου βρίσκεται πίσω από το «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα», ταξίδεψε, έμαθε τα μυστικά της μαγειρικής, εμπνεύστηκε από τις συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του και έφτασε να φτιάχνει μέχρι και σήμερα μία από τις καλύτερες τυρόπιτες που θα δοκιμάσεις.

Είναι απίστευτο το πόση νοστιμιά και αυθεντικότητα δίνει η γάστρα και η μαεστρία του Σεφ, στην τυρόπιτα!

Διεύθυνση: Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο

Τηλέφωνο: 210 959 6230

Άριστον Λομποτέση

Αν βρεθείς στο κέντρο της Αθήνας και ρωτήσεις έναν τυχαίο περαστικό πού να φας την καλύτερη, χειροποίητη τυρόπιτα, πολύ πιθανόν να σου απαντήσει στο «Άριστον». Πολύ λογικό! Λειτουργεί από το 1906, πάνω από 100 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φήμη ενός από τα καλύτερα στέκια για τυρόπιτα. Καθόλου άδικα, αφού η τυρόπιτα στο «Άριστον», είναι πράγματι πεντανόστιμη.

Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη ιστορία έχει το «Άριστον», σκέψου ότι τότε που άρχισε να πρωτολειτουργεί, η Αθήνα, ήταν ακόμη ένα μικρό χωριό και η Βουλής ήταν χωματόδρομος.

Ο παππούς Αναστάσιος Λομποτέσης, έφερε τη συνταγή της τυρόπιτας από την Κωνσταντινούπουλη, ενώ το τυρί που χρησιμοποιούν για την πίτα είναι και αυτό χειροποίητο. Σήμερα, η επόμενη γενιά συνεχίζει τη λειτουργία του «Άριστον», με την ίδια επιτυχία.

Διεύθυνση: Βουλής 10, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 322 7626

Ο Τάσος

Η σήμα κατατεθέν τυρόπιτα της Γλυφάδας, δεν βρίσκεται αλλού παρά στον «Τάσο», ένα μικρό μαγαζάκι στην οδό Μαραγκού που φτιάχνει τις πιο νόστιμες χειροποίητες τυρόπιτες κουρού.

Ο «παππούς» Τάσος ξεκίνησε τις νόστιμες δημιουργίες του από το 1955, στη συνέχεια το 1971, το μαγαζί μεταφέρεται στην τωρινή του διεύθυνση και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει την πιο νόστιμη τυρόπιτα, με τον «εγγονό» Τάσο να έχει τώρα τα ηνία.

Μικρή σημείωση… «Ο Τάσος», δεν φημίζεται μόνο για τις τυρόπιτες κουρού, αλλά και για τα κοκάκια με γέμιση σοκολάτα, τα οποία ονομάζει «νεγράκια», προς τιμήν ενός αγαπημένου του παίχτη από τον Πανιώνιο, τον Νέγρη.

Διεύθυνση: Μαραγκού 6, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 894 3154

Ο Νίκος

Εδώ και 45 χρόνια «Ο Νίκος», «γεμίζει» με ωραίες μυρωδιές τη «Νέα Σμύρνη», προσφέροντας μια από τις καλύτερες τυρόπιτες που έχεις δοκιμάσει!

Η ιστορία ξεκινάει από τον «παππού Νίκο», ο οποίος ερχόμενος από τη Σμύρνη, έφερε μαζί του και τη νόστιμη πολίτικη συνταγή για πίτα. Το 1977, άνοιξε το μαγαζί του και πλέον βρίσκεται εκεί η Τρίτη γενιά, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει τις πιο νόστιμες τυρόπιτες.

Τα πάντα στο «Νίκο» είναι χειροποίητα και σημειώνω ότι δεν φημίζεται μόνο για την τυρόπιτα, αλλά και για την κρεατόπιτα.

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 36, Νέα Σμύρνη

Τηλέφωνο: 210 935 6865

Τυρόπιτες ο Μήτσος

Από το 1970 μέχρι και σήμερα στον «Μήτσο» φτιάχνουν χειροποίητη τυρόπιτα με την ίδια πετυχημένη συνταγή, μέσα στους ίδιους φούρνους, αυτούς του παλιούς, τους παραδοσιακούς με την πλάκα.

Το τυροπιτάδικο το ξεκίνησαν δύο αδέρφια από τον Πειραιά, ο Δημήτρης και ο Σταύρος και σήμερα, ο Μιχάλης, είναι ο άξιος συνεχιστής τους.

Καθετί που φτιάχνεται στον «Μήτσο», είναι φτιαγμένο με αγάπη και ποιοτικά, φρέσκα υλικά. Το τυρί για την τυρόπιτα, για παράδειγμα, είναι από την Ελασσόνα και το λάδι από την Καλαμάτα. Μάλιστα, είναι όλα τόσο προσεγμένα που κάθε τυρόπιτα έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος!

Διεύθυνση: Συνταγματάρχου Δαβάκη 32 Α, Καλλιθέα

Τηλέφωνο: 210 956 2619

Μαμ

Πάμε πάνω από 50 χρόνια πίσω, όταν ο κ. Γιάννης Ψωμόπουλος, ένας νεαρός φωτογράφος από τη Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε το 1958, το πρώτο τυροπιτάδικο προσφέροντας γνήσια, χειροποίητη τυρόπιτα με αγνά υλικά.

Στο «Μαμ», τα πάντα ζυμώνονται στο χέρι και κάθε μέρα φτιάχνονται φρέσκες, μοσχομυρωδάτες πίτες.

Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 3 | Τηλέφωνο: 210 321 4338

Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 34, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 361 9830

Δήμητρα Γουναρίδη

Στης «Δήμητρας Γουναρίδη», θα φας την πιο νόστιμη τρίγωνη τηγανιτή τυρόπιτα, που έχεις δοκιμάσει. Με συνταγές και μυστικά που έφερε από τη Μικρά Ασία, ο Τάσος Γουναρίδης και η μητέρα και τις οποίες έμαθε αργότερο και η σύζυγος του Δήμητρα, η γειτονιά της Νέας Ιωνίας γέμισε μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές.

Η παράδοση της νόστιμης πίτας της «Δήμητρας Γουναρίδη» ξεκινάει το 1945 και πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση. Οι πίτες φτιάχνονται στο χέρι με αληθινό αγελαδινό βούτυρο Βρετάνης και κάθε μία από αυτές είναι γεμάτες με πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά.

Διεύθυνση: Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία

Τηλέφωνο: 210 271 2548

Τρομερό Παιδί

Το «Τρομερό Παιδί», άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό εν μέσω πανδημίας, είναι δηλαδή μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στα γευστικά στέκια της Αθήνας, έχοντας ήδη κερδίσει την καρδιά και το instagram feed των foodies.

Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στα πεντανόστιμα προζυμένια ψωμιά και τις μπαγκέτες, που αδιαμφισβήτητα αξίζει να δοκιμάσεις, θα βρεις και μια από τις καλύτερες τυρόπιτες της πόλης. Ο Στέφανος Λιβάνιος, με εμπειρία στο φούρνο του Thierry Marx στο Παρίσι, δούλεψε πάνω σε βιωματικές συνταγές με επιρροές από τη Σέριφο και, φυσικά, τη Γαλλία και προσφέρει μια τυρόπιτα που φτιάχνεται από καλό γαλλικό βούτυρο, μοσχομυρίζει και έχει μια μοναδική βουτυρένια γεύση.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και την κασερόπιτα, που φτιάχνεται από τρία διαφορετικά τυριά.

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Τηλέφωνο: 210 777 7537

The Black Salami Microbakery

Το «The Black Salami», είναι ένας micro – bakery φούρνος με έμπνευση από τα αρτοποιεία της Ρώμης, το οποίο φημίζεται για τα ψωμιά του και ειδικότερα τα προζυμένια. Η συνταγή που χρησιμοποιούν είναι μοναδική, με έμπνευση τα ψωμιά της Ρώμης, τα οποία σύμφωνα με τον Master Baker Bruno Pezzia και τον Αντώνη Καζάκο, τα δύο πρόσωπα πίσω από το «The Black Salami», είναι πεντανόστιμα. Να σημειώσω, παράλληλα, ότι τα άλευρα που χρησιμοποιούν, είναι από έναν μικρό οικογενειακό μύλο, στο Τορινό.

Ωστόσο, το «The Black Salami», εκτός από τα νόστιμα ψωμιά του, φημίζεται και για μια λίγο διαφορετική εκδοχή της τυρόπιτας, την οποία αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις!

Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα