Έχεις ακούσει για τα Taprooms; Αυτά τα ιδιαίτερα, εναλλακτικά μαγαζιά που σερβίρουν φρέσκια craft μπύρα, που βγαίνει κατευθείαν από την κάνουλα; Ω, μα τι λέω! Αν είσαι fan της μπύρας έχεις σίγουρα επισκεφτεί ένα από αυτά τα Taprooms της Αθήνας και σίγουρα τα έχεις προτείνει σε φίλους, για να απολαύσετε παρέα φρέσκια, χειροποίητη μπύρα! Αν πάλι σου αρέσει να ανακαλύπτεις νέα μέρη και ιδιαίτερες, ποιοτικές γεύσεις, τότε σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς ένα Taproom στην επόμενη έξοδο σου και να δροσιστείς με μία craft μπύρα.

Τα Taprooms έγιναν μόδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους λάτρεις του ζύθου και ευνοήθηκαν οι συνθήκες για να ανοίξουν περισσότερα.

Για την ιστορία, σου αναφέρω ότι, η ιδέα των Taprooms, ξεκίνησε από την Αμερική, με στόχο οι μικροζυθοποιίες να προωθήσουν τις χειροποίητες μπύρες τους. Τα Taprooms, είναι συνήθως ένας χώρος που διαθέτει μια μικροζυθοποιία  για να σερβίρει την μπύρα της φρέσκια, ενώ φυσικά διαθέτουν ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους για να διατηρούν την μπύρα, στην τέλεια, σωστή θερμοκρασία.

Πάμε όμως τώρα να ανακαλύψουμε παρέα, μερικά Taprooms της Αθήνας…

Paragon Brewery & Taproom

Σ΄ έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στην Ηλιούπολη, βρήκε το σπίτι της η «Paragon Brewery», μια ελληνική μικροζυθοποιία, η οποία παράγει craft μπύρες, «μαγειρεύοντας τες», στα δικά της καζάνια. Λίγα μέτρα παραπέρα και μια τζαμαρία, βρίσκεται το Taproom, στο οποίο μπορείς να απολαύσεις την μπύρα σου, κατευθείαν από την κάνουλα.

Στην «Paragon Brewery», εκτός από τις δοκιμασμένες, κλασσικές γεύσεις τους, πειραματίζονται διαρκώς με νέες γεύσεις και συνταγές και έτσι πάντοτε έχεις κάτι καινούργιο να περιμένεις.

Στο Taproom τους, θα βρεις λοιπόν, όλες αυτές τις νόστιμες μπύρες που φτιάχνουν μόνοι τους, ενώ παράλληλα, σε ένα μικρότερο ποσοστό θα βρεις και μπύρες από κάποιες άλλες ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες.

Αγαπημένη craft μπύρα είναι σίγουρα η «Falifornia», ενώ αν βρεθείς στον χώρο τους, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και την «Exemplary Equations», από την καινούργια τους συνεργασία με την «Fausterformel».

Διεύθυνση: Λεμεσού 3, Ηλιούπολη

Τηλέφωνο: 698 194 7030

Sorry Mom Taproom

Αν θέλεις να βρεις τεράστια ποικιλία σε craft μπύρες, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το «Sorry Mom Taproom». Μετά την ανακαίνισή του, το «Sorry Mom», επανασυστήθηκε σαν Taproom και μας έδωσε ακόμα έναν λόγο, να επισκεφτούμε την διάσημη πάνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Το «Sorry Mom», είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος, με industrial αισθητική, ξύλινα στοιχεία και δερμάτινα επιβλητικά stools.

Πίσω από την μπάρα του, 14 κάνουλες είναι έτοιμες για να μοιράσουν στα ποτήρια, ποιοτική craft μπύρα. Να αναφέρω ότι, οι πέντε από τις κάνουλες έχουν κάποιες standard μπύρες, ενώ οι υπόλοιπες εναλλάσσονται διαρκώς, διατηρώντας πάντοτε το suspens.

Επιπλέον, στο ψυγείο τους θα βρεις περισσότερες από 60 μπύρες, μερικές από τις καλύτερες της ελληνικής μικροζυθοποιίας! Σου υπογραμμίζω ότι, μερικές από αυτές δεν θα τις βρεις καθόλου εύκολα σε άλλα μαγαζιά!

Διεύθυνση: Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή

Τηλέφωνο: 211 012 5312

Blame The Sun Athens Taproom

Στο Κουκάκι θα βρεις ένα από το ενδιαφέρον Taprooms, φωτεινό, με μια τεράστια σανίδα του surf, που σε ταξιδεύει σε παραλία, με λίγα rock στοιχεία και μοναδικές γεύσεις.

Η «Blame The Sun», έχει επιλέξει συνεργασία με μερικά από τα καλύτερα ζυθοποιία, ενώ δημιουργεί μοναδικές μπύρες δίνοντας μεγάλη έμφαση τόσο στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, όσο και στην ενανθράκωση.

Πίσω από την «Blame The Sun» βρίσκονται τρεις άνθρωποι, καθένας από τους οποίους έχει μια διαφορετική εξειδίκευση, συμπληρώνοντας έτσι μια μοναδική ομάδα.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την «Beach Bum» μπύρα, αρωματική, με πλούσιο σώμα και φρουτώδη γεύση.

Ααα και για να μην το ξεχάσω μπορείς να εμφιαλώσεις την μπύρα που θα επιλέξεις και το καλύτερο είναι ότι μπορείς να γράψεις επάνω ότι θέλεις!

Διεύθυνση: Βεϊκου 60, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 921 3523

Strange Brew Taproom & Bottleshop

Η «Strange Brew» μπήκε δυναμικά στον χώρο της ζυθοποιίας έχοντας ως στόχο να αλλάξει το καθεστώς της μπύρας στην χώρας μας, προσφέροντας αυθεντική, χειροποίητη μπύρα.

Η ιστορία τους ξεκίνα από τη Λακωνία, όπου έφτιαξαν τις πρώτες τους μπύρες, ενώ πλέον συνεργάζονται με τη Μικροζυθοποιία Χίου, της 33 Brewing Co. και την Alea Brewing, για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

Στο Taproom τους, που βρίσκεται στο Κουκάκι, είναι ένα από τα πρώτα που υπήρξαν στην Ελλάδα. Στον χώρο τους, δέκα διαφορετικές κάνουλες μας περιμένουν για να δοκιμάσουμε τόσο τις δικές τους μπύρες, όσο και μερικές άλλες Ελλήνων και ξένων ζυθοποιών.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την «Jasmine IPA», η οποία παρά την ονομασία της δεν περιέχει μέσα γιασεμί. Για την ακρίβεια είναι μπύρα με μαγιά τύπου LN3, με dry hopping στη ζύμωση, βρώμη, σιτάρι και μαλακό νερό.

Διεύθυνση: Φαλήρου 86, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 923 2146

Tap 27 Athens

Το «Tap 27», είναι ένας μικρός χώρος γεμάτος μπύρες, ένα πολύ ενδιαφέρον Taproom, πίσω από το οποίο βρίσκονται δύο εξειδικευμένοι στην μπύρα άνθρωποι, ο Παναγιώτης Κρίκης από το «Mustaki Nomad Brewing» και ο Κώστας Πασχίδης, από το «Alea Brewing Co.», οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Πίσω από την μπάρα υπάρχουν δώδεκα κάνουλες, οι μισές μπύρες είναι standard και οι άλλες μισές αλλάζουν ανά διαστήματα, ενώ η πλειοψηφία των μπυρών που θα βρεις προέρχεται από ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Διεύθυνση: Ερατοσθένους 27, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 751 6849

Tales of Ales

Το «Tales of Ales» είναι ένα όμορφο, ατμοσφαιρικό Taproom, στο οποίο θα βρεις περισσότερες από εκατό διαφορετικές ετικέτες σε μπύρα, οι οποίες προέρχονται τόσο από την ελληνική μικροζυθοποιία, όσο και από Ευρώπη (όπως Αγγλία, Πορτογαλία, Πολωνία) και Αμερική.

Να σημειώσουμε ότι στο Bottle Shop, υπάρχουν έξι βαρέλια, τα οποία ανανεώνονται συχνά, ενώ μέσα σ’ αυτά θα βρεις πρωτότυπες και ιδιαίτερες γεύσεις σε μπύρα.

Ααα και για να μη ξεχνιόμαστε, μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή σε μπύρα είναι η «Freigeist Bierkultur/Orca Brau – Sweet Consequinces», μια ήπια όξινη μπύρα με μέλι και κυδώνι.

Διεύθυνση: Μιλτιάδου 19, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 325 2540

SlowDown Brewing TapRoom Athens

To «SlowDown», έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά από την Ικαρία, ενώ ξεχωρίζουν για το σύστημα τριών δοχείων που διαθέτουν και αποτελείται από μια δεξαμενή για τη θέρμανση του νερού, μία για την ανάμειξη ζεστού νερού με βυνοποιημένους κόκους και μία για να βράσει το υγρό που αποστραγγίζεται από το Mush Tun.

Από τις κάνουλες του Taproom τους, ρέουν τόσο οι δικές τους μπύρες όσο και κάποιες άλλες από ενδιαφέρουσες μικροζυθοποιίες.

Δεν γίνεται φυσικά, να μην αναφερθώ και στο γεγονός ότι διαθέτουν σύστημα επαγγελματικής εμφιάλωσης και έτσι μπορείς να πάρεις μαζί σου όποια μπύρα διαλέξεις, ακόμα και αν δεν είναι ήδη εμφιαλωμένη.

Διεύθυνση: Κυδαντίδων 39, Αθήνα