Μια ημέρα του Ιουνίου, βροχερή για την ακρίβεια, με βρήκε να περπατώ στο πολύβουο Μοναστηράκι. Πλήθος τουριστών έκαναν την περατζάδα τους, απτόητοι που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός τους. Ο προορισμός μου ήταν ένα μέρος που περίμενα πώς και πώς να επισκεφθώ. Ο λόγος για το Athens Vegan Burger, που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. 

Το Athens Vegan Burger στη Μητροπόλεως, ήταν αυτό που ξεχώριζε στον συγκεκριμένο πεζόδρομο. Ένα πρασινό μικρό μέρος, που υπόσχεται να σε ευχαριστήσει με τα ποικίλα burger του, ακόμα κι αν δεν είσαι vegan. Εκεί είναι άλλωστε το μεγάλο challenge. Να φύγουν, δηλαδή, χαρούμενοι και χορτάτοι ακόμα κι εκείνοι που δεν ανήκουν στη vegan διατροφή (όπως εγώ) και υιοθετήσουν έναν πιο healthy τρόπο ζωής.

Καθισμένη σε έναν από τους καναπέδες και πεινασμένη μέχρι το μεδούλι, προσγειώθηκαν μπροστά μου τέσσερα πιάτα. Ένα εξ αυτών, με πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Athens Vegan Burger: Τέσσερα burger μπουκιά και συγχώριο

Πριν ξεκινήσω να σου περιγράφω τα πιάτα, να ανοίξω παρένθεση και να αναφέρω την ευγένεια του προσωπικού στο Athens Vegan Burger. Δεν είναι δεδομένο αυτό. Και όταν βλέπεις χαμόγελα, σου φτιάχνει τη διάθεση, όπως και να το κάνουμε. Ειδικά σε μια εποχή που τα χαμόγελα, στερεύουν. Κλείνω την παρένθεση.

Πάμε στα πιάτα του Athens Vegan Burger. Και θα ξεκινήσω με το Santorini. Ένα μικρό ταξίδι στο όμορφο νησί με ελληνικές γεύσεις. Ένα πιάτο που συνοδεύτηκε με δροσερή σαλάτα και burger που στο εσωτερικό του έχει σάλτσα φάβας, ανάμεικτα πράσινα φύλλα, μπιφτέκι σόγιας με δυόσμο, κοπανιστή, ντοματίνια, κάπαρη σοτέ, και κρίταμο. 

Συνέχισα με ένα άλλο αγαπημένο νησί, που δεν σας κρύβω πως είναι αδυναμία μου, την Κρήτη. Το Cretan burger σε χωριάτικο ψωμί, το οποίο είναι και new entry στο μενού, είχε αυτό ακριβώς που λατρεύω – καθότι και καταγωγή από την Καλαμάτα-, την ελιά. Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου (ή σαλάτα, ανάλογα τι θέλεις) και το burger έχει μέσα του μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα, μπιφτέκι ελιάς, καρδιές αγκινάρας, άγριο σταμναγκάθι, τουρσί και φρέσκο κρεμμύδι. 

Προχωρώ με ένα burger που μου έκλεψε την καρδιά στο Athens Vegan Burger. Δηλαδή αν έπρεπε να βάλω κάποιο πρώτο με διαφορά, θα ήταν στο Smoked Hangover, το οποίο όντως έρχεται «smoked». Είναι μέσα σε ένα γυάλινο καπάκι, το οποίο μόλις αφαιρείται βγαίνουν καπνοί. 

Το Smoked Hangover έρχεται με ένα τριπλό ψωμί με σουσάμι, και στο εσωτερικό του έχει μαγιονέζα, άισπεργκ, ντομάτα, baby ρόκα, μάνγκο τσάτνεϊ, τυρί, διπλό smashed μπιφτέκια beyond, διπλό τυρί, ομελέτα τόφου, αγγούρι, τσουρί και onion rings. To πάθετε το εγκεφαλικό ή όχι ακόμα;

Η μαεστρία όλη δεν έλειπε και από το Macrobiotic. Γενικά, αυτό που σίγουρα μπορεί να πει κάποιος για το Athens Vegan Burger, είναι πως τα πιάτα έρχονται τόσο προσεγμένα, που θυμίζουν γκουρμέ εστιατόριο. Το Macrobiotic είναι έξ αυτών και το καταλαβαίνει κανείς από τη φωτογραφία. 

Σε ένα ατμιστό ψωμί bao, με γλυκόξινη σάλτσα, κινεζικό λάχανο, τέμπε ρεβιθιού, ψητή ρίζα λωτού, κίμτσι, φύτρα σκόρδου, σουσάμι και αρωματισμένο με γουασάμπι. Κό-λα-ση. 

Και για το τέλος. Τα γλυκά. Διότι πάντα υπάρχει χώρος για ένα (δύο, τρία) γλυκό. Τo Athens Vegan Burger κάνει φοβερό (φο-βε-ρό) cheesecake με σύκο. Αλλά και Πανακότα που γλίστραγε υπέροχα στο κουτάλι.

Το Athens Vegan Burger θα το λατρέψεις, ακόμα κι αν δεν είσαι vegan.

Όλα τα πιάτα στο μενού είναι δια χειρός του σεφ, Νίκου Γαϊτάνου, ο οποίος αυτό που ήθελε είναι να προσφέρει πιάτα που είναι σαν ταξίδι στον κόσμο. Κι αυτό κάθε burger στο Athens Vegan Burger έχει γεύσεις από διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως την Αγγλία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα. 

Μπορεί να μην ανήκουμε όλοι στη vegan διατροφή, ωστόσο η Αθήνα είναι πλέον γεμάτη από επιλογές που διευρύνουν τους ορίζοντες και το Athens Vegan Burger σίγουρα δείχνει το δρόμο. 

Info:

Μητροπόλεως 59

Instagram: Athens Vegan Burger

Πηγή: Intronews