Μετά από κάθε μπάρμπεκιου, ζητάμε κάτι γλυκό για να αλλάξει η γεύση μας, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι. Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, δεν το κάνουμε γι’ αυτό αλλά γιατί θέλουμε τη ζάχαρη. Αν θέλαμε απλά να αλλάξουμε τη γεύση μας, απλά θα πίναμε ένα σφηνάκι σόδα. Τι μπορούμε να ετοιμάσουμε λοιπόν όσο τα λίπη από το κρέας καλύπτουν τα δάχτυλά μας; Γλασαρισμένα ρολά κανέλας. Πάμε να δούμε το πώς:

Υλικά: 300ml πλήρες γάλα, ζεσταμένο στους 40°C, 1 μικρό πακέτο ξηρής μαγιάς (7γρ.), 5 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, 3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου, 800γρ. αλεύρι (Τύπος 55), και πρόσθετο για το ζύμωμα 240γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 260γρ. ζάχαρη, 4 κ.γ. κανέλα,120 γρ. διπλό τυρί κρέμα, 3 κ.σ. πλήρες γάλα, 250 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, μεγάλη πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι.

1. Για να φτιάξετε τη ζύμη, ανακατέψτε το ζεστό γάλα με 1 κ.σ. ζάχαρη και τη μαγιά με ένα χτυπητήρι στο μίξερ και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά, έως ότου η επιφάνεια να έχει φυσαλίδες. Προσθέστε το υπόλοιπο ζεστό γάλα, ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι και αβγά και ανακατέψτε για 1 λεπτό σε χαμηλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε το εξάρτημα γάντζου ζύμης στο μίξερ. Ρίξτε 730γρ. αλεύρι και στη συνέχεια ζυμώστε ώστε να γίνει μια αρκετά λεία ζύμη, πρώτα χρησιμοποιώντας μια χαμηλή ταχύτητα και μετά μια μεσαία ταχύτητα, για 3 λεπτά. Μειώστε την ταχύτητα από μέτρια σε χαμηλή και προσθέστε το βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώστε τη ζύμη με το χέρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για άλλα 2 λεπτά, έως ότου η ζύμη να είναι λεία, να έχει συνοχή και να μην κολλάει πλέον. Διαμορφώστε τη ζύμη σε μια μπάλα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το σε ένα ζεστό, μη αεριζόμενο μέρος για περίπου 1 ½ ώρες για να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

2. Για τη γέμιση, ανακατέψτε τη ζάχαρη και την κανέλα. Στη συνέχεια, ζυμώστε έντονα την φουσκωμένη ζύμη στο μπολ και στη συνέχεια ζυμώνετε τη μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια δύο ή τρεις φορές. Ξεδιπλώστε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 60×30 εκ. Καλύψτε ολόκληρη την επιφάνεια της ζύμης με 6 κ.σ. μαλακό βούτυρο και πασπαλίστε τη γέμιση κανέλας – ζάχαρης από πάνω. Με τη μακρύτερη πλευρά στραμμένη προς εσάς, διπλώστε τη ζύμη σε ρολό και πιέστε σταθερά όλο το μήκος προς τα κάτω. Κόψτε το ρολό ζύμης σε 12 κομμάτια πλάτους 5 εκατοστών το καθένα Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο βούτυρο για να βουτυρώσετε τη μαγειρική πλάκα ή το ταψί, και τοποθετήστε κάθε ρολό κανέλας στο ταψί με την κομμένη πλευρά στραμμένη προς τα πάνω. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να ξεκουραστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή μια νύχτα (αν τα αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο, θα πρέπει να τα επαναφέρετε στη θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο.) 

3. Προθερμάνετε την ψησταριά για έμμεση μέτρια φωτιά – 190°C

4. Τοποθετήστε το καλυμμένο με αλουμινόχαρτο ταψί πάνω στην έμμεση μέτρια φωτιά, τοποθετήστε το καπάκι και ψήστε τα ρολά κανέλας για 25 λεπτά. Γυρίστε το ταψί (με ανθεκτικά στη θερμότητα γάντια) στους 180°C και μετά κλείστε ξανά το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο, κλείστε το καπάκι και ψήστε τα ρολά για άλλα 20-30 λεπτά έως ότου η επιφάνεια γίνει ανοιχτό καφέ. Τοποθετήστε το ταψί ή το δίσκο σε μια θερμομονωτική επιφάνεια και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Εντωμεταξύ, φτιάξτε το γλάσο.

5. Ανακατέψτε μαζί το τυρί κρέμα και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη και ανακατέψτε. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις κρυώσει, περιχύστε το πάνω από τα ρολά και αφήστε τα για 10 λεπτά. Κόψτε τα ρολά με ένα λεπτό μαχαίρι και σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber