Ήταν μια Δευτέρα μεσημέρι, γύρω – γύρω μου ένα Παρίσι γεμάτο Γάλλους κι εγώ από γαλλικά ήξερα μόνο “Βουλεβού κουσέ” και λοιπά. Τα λοιπά, πολύ λίγα, μη φανταστείς.Ή μάλλον φαντάσου, τον Τζόι από τα φιλαράκια. Ρεζιλίκια σου λέω κι οι άλλοι οι μυρωδιάδες και καλά “δεν ξέρουν αγγλικά”. Πάνω εκεί λοιπόν, μπουκάρει μια σκέψη στο μυαλό μου: “Πόσο ωραίο θα ήταν, το κινητό μου να μπορούσε να ακούει γαλλικά και να μου λέει στα ελληνικά τι παίζει;”. Να έχει δηλαδή, “το δικό του μυαλό” και να μπορεί να “κάνει τις δικές του σκέψεις”;

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι το μακρινό, δεν είναι κάνα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει σε πολλές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιούμε καθημερινά και ίσως, να μην το έχουμε καταλάβει. 

Πάρε για παράδειγμα τα smartphones. Έξυπνα τηλέφωνα σου λέει… Τι σημαίνει αυτό; Τηλέφωνα που μπορούν και καταλαβαίνουν τις συνήθειές σου, με σκοπό να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.

Για να πάρουμε μία ακόμα καλύτερη γεύση από το τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη σε ένα κινητό, η Huawei (ο λόγος που ήρθα στην πόλη του Αστερίξ) μας έδειξε πώς βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη, όχι γενικά στα smartphones, αλλά συγκεκριμένα στην κάμερα τους.

Φώτα λοιπόν, κάμερα, ΠΑΜΕ!

Για να βγει μία σωστή φωτογραφία, οποίον και να ρωτήσεις,  όπου κι αν ψάξεις, το βασικότερο στοιχείο, είναι ο φωτισμός. Δεν σε πάω σε πολύ τεχνικά, θα σε πάρει ο ύπνοςfrown. Απλά για να καταλάβεις… Όσο περισσότερο φως έχει το σημείο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε τόσο λιγότερο θα ζοριστεί η κάμερα και φυσικά τόσο λιγότερα αξεσουάρ χρειάζεται να έχεις (φακούς με μεγάλο διάφραγμα και άλλες δύσκολες λέξεις).

Τα smartphones, δεν είναι φωτογραφικές μηχανές. Ό,τι και να λένε οι δημιουργοί τους, αυτό δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών, προσπαθούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αποτελέσματα των φωτογραφικών μηχανών χρησιμοποιώντας αλγόριθμους, όμως για την ώρα δεν τα έχουν καταφέρει καλά.

Σύμφωνα με τον Jim Xu, Πρόεδρο του τμήματος Marketing και πωλήσεων της εταιρίας:“Η Huawei έχει επενδύσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό οι κάμερες των κινητών της να γίνουν στο μέλλον ακόμα καλύτερες”. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε, πως “η έξυπνη κάμερα είναι το δυνατό τους κομμάτι και κάνει τα κινητά της εταιρίας να ξεχωρίζουν”.

Εδώ λοιπόν μπαίνει στο ματς η τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα το P20 Pro της Huawei, είναι το πρώτο κινητό που έχει έξυπνη κάμερα. Τι θα πει αυτό; Θα πει πως με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η κάμερα μπορεί και “καταλαβαίνει τι φωτογραφίζει”. Έτσι, με αυτό τον τρόπο οι φωτογραφίες έχουν τα σωστά χρώματα, ανάλογα κάθε φορά με το αντικείμενο της φωτογράφισης. 

Με απλά λόγια, πραγματικά ωραίες φωτογραφίες, χωρίς πολλή προσπάθεια.

Ένα τέτοιο smartphone, σε ένα τέτοιο μέρος, ήταν ένα πολύ καλό τσάλεντζ για να δοκιμάσω τις φωτογραφικές μου ικανότητες (που πραγματικά δεν είναι και οι καλύτερες).

Πρώτο τσάλεντζ: Φαγητά.

Έχω ξαναπεί ότι, πρώτα δοκιμάζει η κάμερα και μετά οι υπόλοιποι. Οπότε, καλή όρεξη κάμερα:

Επόμενο τσάλεντζ: Αξιοθέατα.

Χωρίς περισσότερα σχόλια, τσέκαρε.

Αφού βγάλαμε και τα κτίρια, σειρά στη λίστα με τα τσάλεντ είχαν τα πρόσωπα. Λειτουργία πορτρέτου τάιμ.

Κι αφού το P20 Pro τα κατάφερε και με τα πρόσωπα, πάμε στο τελευταίο και δυσκολότερο τσάλεντζ: Φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να κάνει όλες τις φωτογραφίες, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, να ξεχωρίσουν. Πραγματικά πιστεύω ότι για πρώτη φόρα ένα smartphone, έχει καταφέρει να βγάζει τόσο καλές φωτογραφίες σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το πρόσωπο που επέλεξε η Huawei για τα νέα της κινητά, είναι η Gal Gadot ή αλλιώς η κοπελιά που παίζει την Wonder Woman. Μάλλον επειδή και το P20 Pro, είναι ένα Wonder Smartphone. 

Η Huawei, με βάση όσα μας είπε ο Jim Xu σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, έχει σκοπό να συνεχίσει να κάνει συνεργασίες όπως έχει κάνει με την Leica για την φωτογραφική μηχανή της, για να μπορέσει να γίνει ακόμα καλύτερη και σε άλλους τομείς, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο ο μόνος ανταγωνιστής της εταιρίας, είναι ο ίδιος της ο εαυτός.

Φαντάσου, από την μέρα που επέστρεψα από το Παρίσι, φίλοι και γνωστοί όποτε βλέπουν φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί, με το P20 Pro δεν πιστεύουν ότι ένα smartphone βγάζει τόσο καλές φωτογραφίες. Κι όμως μπορεί τελικά! Για να δούμε, πόσο μακρυά είναι η μέρα, που θα βλέπουμε κόσμο με φωτογραφική μηχανή και θα λέμε “βίντατζ φάση φίλε!”.

Au revoir, Paris! Τα λίγα γαλλικά που μου έμειναν. smiley