Ήταν Φεβρουάριος του 2017, λίγους μήνες πριν, όταν μπήκα μέσα στο γραφείο και μου πρότειναν να μπω σε μια δοκιμασία με σκοπό να κερδίσω ένα ταξίδι σε φυτείες καφέ στη Βραζιλία. Και το προσπάθησα, προπονήθηκα εντατικά, έλαβα μέρος σε 3 διαφορετικές δοκιμασίες, αλλά δυστυχώς ενώ έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, δεν τα κατάφερα και πήγε άλλος στη Βραζιλία. 

Έτσι εγώ έμεινα εδώ να πρέπει να περιγράψω τις εμπειρίες του νέου Coffe Expert της Nespresso στις φυτείες. Πώς έφτασε όμως μέχρι εκεί ο τελικός νικητής; Θα στα πω ακριβώς όπως τα έζησα αφού κι εγώ πέρασα ξυστά από την τελική νίκη. 

Πρώτα από όλα έπρεπε να γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεται να είσαι barista ούτε γευσιγνώστης για να μπορέσεις να λάβεις μέρος στους διαγωνισμούς που ανάδειξαν τον Coffee Expert της Nespresso. Αφού λοιπόν κάναμε το πρώτο διαδικτυακό τεστ γνώσεων (που μεταξύ μας δεν ήταν και πολύ εύκολο – να τα λέμε όλα) ξεχώρισαν οι 30 coffee lovers με το μεγαλύτερο σκορ στις απαντήσεις. Και κάπου εκεί άρχισε να χοντραίνει το παιχνίδι. 

Λίγες ημέρες μετά έσκασε προσωπική πρόσκληση να πάμε στο πρώτο σεμινάριο “Coffee fundamentals training” να αναμετρηθούμε με τους καλύτερους. Εκεί πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, εξασκηθήκαμε και στην ικανότητά μας να διακρίνουμε τις διαφορές ανάμεσα στις κάψουλες της Nespresso. Κι όμως, όσο δύσκολο κι αν μας φάνηκε στην αρχή, τελικά στην πορεία και όσο περνούσε ο χρόνος, την έβρισκες την άκρη. 

Δεν μπορείς ούτε να φανταστείς πόσες γεύσεις και επιγεύσεις και αρώματα μπορεί να σου δώσει ένας καφές Nespresso. Αν ήσουν στο σεμινάριο και συμετείχες στην τυφλή γευστική δοκιμή, θα καταλάβαινες ότι υπάρχουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Παίζουν αρώματα από λουλούδια, από δημητριακά, από μπαχαρικά και γενικά παίζουν αρώματα που θα σε εντυπωσιάσουν όταν καταλάβεις ότι όντως μπορείς να τα αισθανθείς σε ένα φλυτζάνι Nespresso.

Μετά έγινε ο μεγάλος τελικός. Οι 10 καλύτεροι που είχαν συγκεντρωθεί στον επάνω όροφο του Piree φόρεσαν τα ακουστικά τους για να μην τους αποσπά τίποτα την προσοχή, ετοίμασαν τα φλυτζανάκια τους, δοκίμασαν λίγο από το ανθρακούχο νερό που θα χαλάρωνε και θα καθάριζε τη γευστική τους παλέτα και ρίχτηκαν στη μάχη για την ανάδειξη του Coffee Expert

Όταν η διαδικασία έφτασε στο τέλος της έπρεπε να περιμένουμε για να γίνει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Όσο η αγωνία κορυφωνόταν, εμείς δοκιμάζαμε υπέροχα Nespresso κοκτέιλς για να χαλαρώσουμε από την ένταση της δοκιμασίας (ντάξει υπερβάλλω λίγο) αλλά και για να αλλάξουμε λίγο γεύση στον ουρανίσκο μετά από αρκετή ώρα δοκιμών καφέ Nespresso. 

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συζήτησε με τον Coffee Ambassador της Nespresso σχετικά με το τελικό στάδιο του διαγωνισμού ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να προσπαθήσει κι εκείνος να μαντέψει κάποιες από τις γεύσεις που υπήρχαν στη δοκιμασία. Όχι ακριβώς με μεγάλη επιτυχία, αλλά μπορούμε να πούμε ότι δεν έπεσε και πολύ έξω πάντως. 

Λίγη ώρα αργότερα, ο νικητής ανακοινώθηκε και πλέον στο μυαλό του είχε αρχίσει ήδη να φτιάχνει βαλίτσες για Βραζιλία, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι συμμετέχοντες χειροκροτούσαν εκείνον που υπήρξε λίγο καλύτερος και λίγο τυχερότερος. 

Και πήγε Βραζιλία. Και τι έκανε εκεί; Για δες…

 

Στη Βραζιλία λοιπόν, ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, και επίσημα πλέον Coffee Expert, είχε την ευκαιρία να βιώσει μια εμπειρία ζωής και να ξεναγηθεί τόσο στις φυτείες του καφέ Nespresso όσο και σε κάθε στάδιο της παραγωγής και μεταφοράς του καφέ σε μία από τις χώρες παραγωγής του. 

Εκεί γνώρισε τους ανθρώπους που αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους στη συλλογή και τη περιποίηση των φυτειών, έζησε από πρώτο χέρι όλη τη διαδικασία και όλο τον κόπο που απαιτείται για να φτάσει μία κάψουλα Nespresso στη μηχανή του καφέ που έχεις σπίτι σου. Πλέον είναι δεδομένο ότι βλέπει τον καφέ γενικότερα, με μια πολύ διαφορετική ματιά.

Και τον ζηλεύουμε πολύ γι’ αυτό. crying