Αφού σας μίλησα για τα μέρη που κρατούν τις ρίζες μου σφιχτά, ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για τον τόπο που αν μπορούσα θα ρίζωνα. Το νησί που γνώρισα κάπου στα 16 και από τότε αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο της ψυχής μου. Θα σας πως όσα αντέχω να μοιραστώ, για ένα τόπο που έχει την παντοδυναμία να με συγκινεί σε κάθε του γωνιά, να με κάνει να χαμογελώ σε κάθε του κύμα. Η Άνδρος, το μόνο κομμάτι γης που επέτρεψα στον εαυτό μου να με φανταστώ να γερνάω και θα πεθαίνω ευτυχισμένη.

Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, που πολλές φορές έτυχε να κοπανήσω με νεύρα την πόρτα του σπιτιού μου, να μπω στο πλοίο και να επιστρέψω το βράδυ, πιο ήρεμη μασουλώντας αμυγδαλωτά, τα καλύτερα του κόσμου. Στο Γαύριο, με ΚΤΕΛ που ακροβατεί στους γκρεμούς της, περνάς μέσα από βουνά και κύματα, να φτάσεις στο κοσμοπολίτικο Μπατσί και από εκεί στη Χώρα.

Στη Χώρα, θα πας να βρεις τον Λυγίζο να σου δώσει την καλύτερη σοκολατίνα που μπορεί να συναντήσει ο ουρανίσκος σου. Ο Βαγγέλης μπορεί να κάνει θαύματα στο εργαστήρι του και δεν τα κρατάει για πάρτη του. Μετά, μπορείς να πιείς τον καφέ σου στον Ερμή και να δοκιμάσεις μεζέδες ή την παραδοσιακή φρουτάλια, στη Νοσταλγία ή στον Πλάτανο. Εμένα, θα με βρεις στα ανυπόφορα όμορφα Σκαλάκια να τρώω ρύζι με κιμά και κάτι μαγικά τυροπιτάκια, που πάντα ρωτάω ΜΕ ΤΙ ΤΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ.

Όταν πια θα έχεις σκάσει από το φαΐ και θα έχεις ζαλιστεί από τα λικεράκια που δεν μπορείς να αποφύγεις, ήρθε η ώρα για βουτιά. Να πας στα Πίσω Γυάλια, να βουτήξεις μέσα στο μπλε και το πράσινο, να ξαπλώσεις στην άμμο αγκαλιά με κοκτέιλ με όλα τα φρούτα τα καλοκαιριού. Η μουσική που αντηχεί, σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτός ο τόπος δεν χειμωνιάζει ποτέ. Κράτα την ανάσα σου στα Άχλα και ελευθέρωσε την στη Βόρη. Ο ήλιος θα κάνει τη δουλειά του και το βράδυ θα γυρνάς ζαβλακωμένος στα σοκάκια του νησιού. Θα φτάσεις στον καλύτερο μου φίλο, τον Αφανή Ναύτη. Στέκει εκεί και χαιρετά για χρόνια πλοία και ναυτικούς. Ένα τεράστιο μπαλκόνι, πνιγμένο στο θαλασσινό νερό που χαστουκίζει με δύναμη ο αέρας.

Όσο και να πιείς, όσο και να φας, όσες βουτιές και αν σε στείλουν στον πάτο της θάλασσας, δεν πρέπει να χάσεις τις εκθέσεις που φτάνουν στο νησί και φιλοξενούνται από το Μουσείο Γουλανδρή και το Ίδρυμα Κυδωνιέως

Δεν ξέρω αν η Άνδρος είναι το ομορφότερο νησί που μπορείς να αντικρίσεις, ξέρω όμως ότι το νερό στις Μαίνητες μπορεί να σε κάνει να την ερωτευτείς, ξέρω ότι αν τη φιλήσεις στο Νημποριό καθώς δύει ο ήλιος, θα σε στοιχειώνει για πάντα.

Αφιέρωσε της λίγες μέρες, έλα να σε πάω στην Ελένη που μου δίνει ένα δωμάτιο με όλο το νησί στα πόδια μου. Φροντίζει πάντα να ξεχνά λίγο γλυκό τριαντάφυλλο στο βάζο της κουζίνας και να ψήνει τον καλύτερο ελληνικό.