Με τον Χειμώνα βαρύ και ασήκωτο να μας αφήνει χαρίζοντας μας τις τελευταίες τους παγωνιές, κρυφοκοιτάμε επιτέλους την Άνοιξη. Η μέρα μεγαλώνει και αυτό είναι αρκετό για να ξεμυαλιστούμε και να οργανώσουμε μεσημεριανούς καφέδες στον ήλιο και εκδρομές δίπλα στη θάλασσα!

Σε αυτό το Travel.Gram, θα πάμε στον απόλυτο προορισμό των χρωμάτων. Μονεμβασιά για τους χάρτες, Μονεμβάσια για τους ντόπιους, Κάστρο των λουλουδιών για τους Τούρκους ή απλά το “πέτρινο καράβι” του Ρίτσου. Η αδιανόητα ρομαντική Καστροπολιτεία της Λακωνίας, σε περιμένει για ένα ταξίδι στο χρόνο, με το που πατήσεις το πόδι σου στα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Σου κόβει την ανάσα το κορίτσι αυτό. Φτιασιδώνεται με φουντωτά λουλούδια, που φτάνουν μέχρι να κόκκινα κεραμίδια της, ενώ το βράδυ επιτρέπει στο φεγγάρι να καθρεφτιστεί στα καταγάλανα νερά της. Οι δρόμοι της, μοιάζουν με κουλουριασμένα φίδια, που σε πηγαίνουν από τα αναστηλωμένα αρχοντικά, στις βυζαντινές εκκλησίες. Πετρόχτιστες διαδρομές, ό,τι πρέπει για άσκοπες βόλτες. Γιατί τι χρειαζόμαστε περισσότερο, από άσκοπες βόλτες;

Αν αφήσεις τα βήματα σου να σε πάνε στο σπίτι που μεγάλωσε ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, θα τον βρεις να αγναντεύει το πέλαγος. Η προτομή του, στέκει για χρόνια εκεί, να θυμίζει στους περαστικούς την ιερότητα της ποίησης.

Μια εποχή σαν και αυτή και μέχρι και το Πάσχα, είναι ιδανικά να επισκεφτείς τον μαγεμένο αυτόν τόπο. Θα βρεθείς χωρίς τουρίστες και φασαρία, σε ένα μέρος που μοιάζει να κατοικείται μόνο από γάτες.

Η μενεξεδένια πόλη, θα χορτάσει την πείνα σου στην κορυφή κάποιου πυργόσπιτου, με “σαΐτη”, μια λεπτόφυλλη σπανακόπιτα με τριμμένο τυρί από πάνω, που θα σου πάρει καιρό να την ξεχάσεις. Θα πιείς μέχρι να ζαλιστείς γλυκό κρασί Malvasia και θα πάρεις φεύγοντας στις αποσκευές σου, αμυγδαλωτά και ντόπιο μέλι.

Το Σαββατοκύριακο είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις και η Μονεμβασία σίγουρα πιο όμορφη από όσο φαντάζεσαι…