Το καλοκαίρι έφθασε και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη αρχίσει να οργανώνουμε τις ολιγοήμερες διακοπές μας. Σαν γνήσια τέκνα της χώρας με τα περισσότερα νησιά στην Γηραιά ήπειρο, είναι φυσιολογικό κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο –  να περνάμε κάποιο διάστημα σε ένα από αυτά. Συνήθως, τα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αφήνουν μόνον υπέροχες αναμνήσεις να μας συντροφεύουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αν και αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα νησιά εκεί έξω. 

Παρ’ όλα αυτά, αν θεωρείς τον εαυτό σου αρκετά τολμηρό και ριψοκίνδυνο, τότε σου έχουμε έξι προορισμούς, που μόνο ειδυλλιακούς δεν θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει.

Ilha da Queimada Grande – Το Νησί Των Φιδιών

Το συγκεκριμένο νησί, σίγουρα δεν θα το συνιστούσαμε σε όσους έχουν φοβία με τα φίδια, ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν θα το συνιστούσαμε γενικώς σε κανέναν. Για να πάρεις μια ιδέα, keep in mind ότι το νησί κατοικείται αποκλειστικά και μόνο από δηλητηριώδη ερπετά, συμπεριλαμβανομένων των πιο θανατηφόρων και δηλητηριωδών οχιών στον πλανήτη. Το συγκεκριμένο «φαρμακονήσι» (όνομα και πράγμα), βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας και συγκεκριμένα του Σάο Πάολο και έχει έκταση 430.000 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με επίσημες τοπικές πηγές, το έδαφος του νησιού θεωρείται κυριολεκτικά «κινούμενο χαλί», εφόσον έρπονται σε αυτό περί τα πέντε φίδια ανά τετραγωνικό μέτρο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που το Ναυτικό της Βραζιλίας έχει απαγορεύσει δια ροπάλου την απόβαση στους επισκέπτες. Άρα, αν το όνομά σου δεν είναι Indiana Jones, μάλλον δεν θέλεις να κάνεις διακοπές στην πρωτεύουσα των φιδιών φέτος το καλοκαίρι.

Poveglia – Το «Στοιχειωμένο» Νησί

Ο επόμενος προορισμός, ίσως να σου θυμίσει λίγο την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί,» αν και καλό θα ήταν να ξεχάσεις τις ρομαντικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της επιτυχημένης σειράς και να επικεντρωθείς μόνο σε ότι έχει να κάνει με λέπρα και πανούκλα! Η Poveglia βρίσκεται κοντά στη Βενετία και δεν έχει κατοίκους, διότι πολύ απλά η διαμονή στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά. Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και απομόνωσης  για όσους έπασχαν από πανούκλα, ενώ αρκετούς αιώνες αργότερα, όταν η Ευρώπη χτυπήθηκε από την Βουβωνική πανώλη, το μέρος φιλοξένησε πάνω από 160.000 ανθρώπους που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Σαν να μην έφθανε το ήδη μακάβριο παρελθόν της περιοχής, το 1922  κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να λειτουργήσει στην Poveglia μία ψυχιατρική κλινική, στην οποία έγιναν κάποια από τα πιο φρικτά πειράματα του 20ου αιώνα από ασυνείδητους γιατρούς, που βασάνιζαν και έκαναν λοβοτομές σε άτομα που έπασχαν από ψυχικές ασθένειες. Εάν λοιπόν δεν έχεις πρόβλημα με ταλαιπωρημένες ψυχές και δεν φοβάσαι τα φαντάσματα (που κάποιοι επιμένουν ότι έχουν δει κατά καιρούς εκεί), τότε μάλλον έχεις βρει τον ιδανικό προορισμό για τις φετινές σου διακοπές.  

Ramree Island – Συντροφιά Με Κροκοδείλια Σαγόνια

Σύμφωνα με το Guinness Book of Records, σε αυτό το φαινομενικά αθώο νησί που βρίσκεται κοντά στην Βιρμανική ακτή, έχει λάβει χωρά η μεγαλύτερη εξόντωση που έχουν προκαλέσει ποτέ ζώα στον άνθρωπο. You see, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πάνω από 900 στρατιώτες των Ιαπωνικών δυνάμεων, οι οποίοι υπερφαλαγγίστηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να ψάξουν καταφύγιο στο βαλτώδες νησί αντιμετωπίζοντας τον άμεσο κίνδυνο της μαλάριας εξαιτίας των πολλών κουνουπιών, και το θανατηφόρο δηλητήριο των χιλιάδων ερπετών της περιοχής.

Δυστυχώς για αυτούς, δεν προέβλεψαν το χειρότερο σενάριο απ’ όλα:  το μοιραίο ραντεβού τους με ορδές πεινασμένων κροκοδείλων του γλυκού νερού. Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη και τα όπλα δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν το φρικιαστικό συμπόσιο που είχαν οργανώσει οι τετράποδοι εξολοθρευτές, με αποτέλεσμα ακόμη και οι ελάχιστοι Ιάπωνες στρατιώτες που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το μακελειό, ναι είναι τόσο πληγωμένοι και αποδεκατισμένοι (στην κυριολεξία), που να εύχονταν να μην είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο Ramree island.

Izu Islands – Επιβιώνοντας Μονό Με Αντιασφυξιογόνες Μάσκες

Οι Νήσοι Izu είναι ένα συγκρότημα νησιών της Ιαπωνίας που φιλοξενούν δύο πόλεις και έξι μικρά χωριά. Όλα καλά ως εδώ, θα σκεφτεί κάποιος. Βλέπεις, εξαιτίας της ηφαιστειογενούς φύσης της περιοχής, ξέχωρα ότι κάνει συνέχεια μεγάλους σεισμούς που ταρακουνάνε το Τόκυο συχνά-πυκνά, στα νησάκια επικρατεί μια απίστευτη δυσωδία του θείου, που αναγκάζει τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε φορά που έχει έξαρση η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της επίσημης δημοτικής αρχής του Τόκιο (οπού και ανήκουν διοικητικά τα νησιά), η τελευταία μαζική εκκένωση του πληθυσμού των Izu έγινε το 2000, με λίγους τολμηρούς κατοίκους παρ’ όλα αυτά να επιστρέφουν το 2005 ακόμα και στα πιο τοξικά σημεία των νήσων, αν και η διαβίωση εκεί πλέον θεωρείται απαγορευτική. Η μόνη διαφορά με πριν, είναι ότι πλέον όσοι κατοικούν ή επισκέπτονται τα πιο «δηλητηριώδη» spots των Νήσων, πρέπει να κουβαλούν πάντα μαζί τους μάσκες οξυγόνου, διότι εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης τοξικών αερίων μπορεί να δηλητηριαστούν και να πεθάνουν από αναθυμιάσεις, ενώ απολαμβάνουν ας πούμε ένα εξωτικό κοκτέιλ σε κάνα cool beach bar του νησιού.

North Sentinel Island: Το Απαγορευμένο Νησί

Όσοι από εσάς είστε υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών φυλών, μπορείτε να προσφέρετε ακόμα και την ίδια σας την ζωή στον υπέροχο αυτόν ανθρωπιστικό σκοπό, με μια μόνο σας επίσκεψη στις απομονωμένες άγριες φυλές που κατοικούν στη νήσο North Sentinel, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Αν και το μικρό νησάκι μόλις 72 τετραγωνικών, περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγισθεί, τα πραγματικά προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιος φτάσει εκεί. Αυτό συμβαίνει διότι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο νησί πραγματικά τρομακτικό και επικίνδυνο, είναι οι  αυτόχθονες φυλές που το κατοικούν.

Οι πληροφορίες για τους αυτόχθονες είναι ελάχιστες, πολύ απλά επειδή όσοι κατάφεραν τελικά να πατήσουν το πόδι τους στο νησί, δεν κατάφεραν να γυρίσουν ποτέ πίσω στον πολιτισμένο κόσμο να πουν την ιστορία τους. Για παράδειγμα, ένας Ινδός κατάδικος που είχε την κακή τύχη να διαφύγει στο North Sentinel Island, βρέθηκε νεκρός στην θάλασσα με πολλαπλά τραύματα από βέλη και τον λαιμό του κομμένο, ενώ δύο ψαράδες που ψάρευαν στην περιοχή του νησιού είχαν την ίδια μοίρα. Εάν φυσικά νιώθεις αρκετά γενναίος και επιθυμείς να γευτείς την άγρια πλευρά της πολυπολιτισμικότητας, εμείς νιώθουμε χρέος να σε ενημερώσουμε, ότι η τελετή υποδοχής στο νησί είθισται να γίνεται με ρίψη από βέλη!

The Great Pacific Garbage Patch – «Το Σκουπιδονήσι»

Τι είναι αυτό που κάνει αλήθεια ένα μέρος τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό αναψυχής; Τι άλλο από πεντακάθαρες παραλίες με καταγάλανα νερά, σωστά; Στον κανόνα όμως επειδή πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, πρέπει να γνωρίζεις ότι μόλις χίλια μίλια βορειοανατολικά της Χαβάης, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ένα νησί φτιαγμένο από…σκουπίδια. Καλά άκουσες, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το μέγεθός του είναι δύο φορές μεγαλύτερο του Τέξας (What the Fuck!), ενώ το αποκρουστικό αυτό νησί του Ειρηνικού, έχει σχηματισθεί αποκλειστικά από απόβλητα, όπως υλικά αλιείας, αλλά και πολλά πλαστικά, μεταλλικά και κάθε είδους σκουπίδια που προέρχονται απ’ τη στεριά.

Όλα αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν στο συγκεκριμένο σημείο λόγω των έντονων ρευμάτων των νερών, με αποτέλεσμα το νησί να επεκτείνεται συνεχώς, σε σημείο που η έκταση του πλέον να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε περίπτωση λοιπόν που είσαι λίγο ευαίσθητος/η με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ή φανατικός οπαδός της ανακύκλωσης, τότε καλύτερα μην ρίξεις ούτε ματιά στην συγκεκριμένη φωτογραφία.