Δεν είναι πολλές μέρες που επέστρεψα από τη Ρώμη και νιώθω, ήδη, να μου λείπει. Έχω την τύχη να την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές κι ακόμη, κάθε φορά που πάω, ανακαλύπτω κάτι νέο. Μια πόλη χτισμένη σε επτά λόφους, με τον ποταμό Τίβερη και τα τείχη της να την προστατεύουν…

Η αλήθεια είναι ότι με τα αεροπορικά εισιτήρια να έχουν φθηνύνει πολύ (αν φροντίσεις να τα κλείσεις λίγους μήνες νωρίτερα), το ωραίο και εύκολο φαγητό, τη μιάμιση ωρίτσα που θέλεις για να φτάσεις και τα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις δωρέαν, η Αιώνια Πόλη είναι ένας προορισμός που πρέπει να τον βάλεις στη λίστα σου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι ορδές των τουριστών από κάθε γωνιά της γης, που συναντάς εκεί…

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πόλη «ζωντανό μουσείο». Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψεις χρήματα σε εισιτήρια, αν δεν σου περισσεύουν, για να θαυμάσεις τα αξιοθέατα. Το ιστορικό της κέντρο, που περπατιέται πολύ εύκολα, έχει πάρα πολλά πράγματα να δεις, καθώς οι τοπικές αρχές έχουν φροντίσει να διατηρήσουν σπουδαία μνημεία.

Ξεκινάμε με την πιάτσα Ντι Σπάνια ή Σκαλινάτα ή Ισπανικά σκαλιά. Η πιο κεντρική πλατεία, σημείο συνάντησης για ένα γρήγορο εσπρέσσο πριν από την εξόρμηση στις μπουτίκ (που οι βιτρίνες τους είναι χρόνια μπροστά και οι πωλητές τους λες κι έχουν ξεπηδήσει από τη Vogue) ή το περπάτημα για να γνωρίσεις την πόλη. Διαθέτει σταθμό μετρό (βρώμικο, αλλά πολύ εξυπηρετικό), και μια ζεστή σοκολάτα στο ιστορικό Café Greco, ελάχιστα μέτρα από την πλατεία, με τους υπέροχους πίνακες, επιβάλλεται, αν και η τιμή της είναι τσουχτερή. Η πιάτσα είναι συνδεδεμένη με μία μεγάλη σκάλα με τη Γαλλική εκκλησία της Τρινιτά ντε Μόντι (Trinità dei Monti) που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου.

Άλλη μια διάσημη πιάτσα είναι η Fontana di Trevi. Υπέροχη τη μέρα, αλλά τη νύχτα κυριολεκτικά μαγική, με τους υπέροχους φωτισμούς και τα αγάλματα των Ολύμπιων Θεών να κόβουν την ανάσα. Η παράδοση θέλει να γυρίζεις την πλάτη και να ρίχνεις ένα νόμισμα στο νερό, αν θέλεις να ξαναβρεθείς στην Ιταλική πρωτεύουσα. Τα νομίσματα συλλέγονται κάθε μέρα, πολύ νωρίς το πρωί, και δίνονται σε άπορους. Πρωινές ώρες έχει πάρα πολύ κόσμο, αλλά όλο και κάποια γωνιά θα βρεις να φωτογραφηθείς και να θαυμάσεις το συντριβάνι. Επίσης έχει σταθμό μετρό.

Συγκλονιστική είναι και η βόλτα στο επιβλητικό Πάνθεον, στον ναό των θεών του Ολύμπου, στην πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Ο τρούλος του έχει ύψος 43 μέτρα και οι τεράστιες κολόνες του κόβουν την ανάσα. Η περιοχή σφύζει από καφέ κι εστιατόρια, αμιγώς τουριστικά, αλλά το ίδιο το μνημείο είναι μεγάλης σπουδαιότητας και αξίζει μια βόλτα. Εκεί είναι και το μαγαζί του Πινόκιο, που διαθέτει χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια.

Η πιάτσα Ναβόνα από την άλλη, άλλο ένα σημείο – κατατεθέν της πόλης, πεζοδρομημένη, με πολλά happenings κάθε μέρα – από αυθρόμητες συναυλίες, μέχρι διαγωνισμό ζωγραφικής – και τρία τεράστια συντριβάνια, αξίζει σίγουρα μια βόλτα. Το κεντρικό και μεγαλύτερο είναι το Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών). Τα δύο άλλα σιντριβάνια είναι το Fontana di Nettuno (η κρήνη του Ποσειδώνα) και η Fontana del Moro (η κρήνη του Μαυριτανού). Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην πλατεία Ναβόνα είναι η εκκλησία του Sant’ Agnese in Agone.

Για το Κολοσσαίο τι να πω… Κάθε φορά που το βλέπω αισθάνομαι δέος. Εδώ αξίζει να έχεις βγάλεις εισιτήρια από το Ίντερνετ, ώστε να παρακάμψεις τις απίστευτες ουρές και να μπεις μέσα. Αν έχεις ζωηρή φαντασία, θα νομίσεις ότι ακούς τις ιαχές των θεατών και τον ήχο από σπαθιά που χτυπιούνται, αλλά και τους βρυχηθμούς των λιονταριών…

Σου προτείνω να πας να πάρεις τα εισιτήριά σου από απέναντι, στα λίγα μέτρα, που είναι το ταμείο για τη Ρωμαϊκή Αγορά. Έτσι κι αλλιώς το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ και είναι το ίδιο και για Παλατίνο λόφο και για Ρωμαϊκή αγορά. Μάλιστα έχει ισχύ 24 ώρες, οπότε μπορείς να κάνεις τη βόλτα σε δύο δόσεις. Μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις ξεναγό – κοστίζει πολλά περισσότερα, κι ας αποφεύγεις τις ουρές. Προτιμότερο να έχεις πάει διαβασμένος ή να έχεις μαζί σου κάποιον τουριστικό οδηγό. Να σου πω εδώ ότι κατ’ ευφημισμόν λέμε ότι αποφεύγονται οι ουρές για να μπεις. Το γεγονός ότι στην είσοδο γίνονται έλεγχοι ανάλογοι με το αεροδρόμιο, επιβάλλουν σε όλους να τους περάσουν. Απλά, αν έχεις προπληρώσει τα εισιτήρια, πας από τη σύντομη ουρά και περιμένεις περίπου μισή ώρα, όταν στην άλλη η αναμονή είναι τουλάχιστον δίωρη.

Το Βατικανό, περίπου 500 μέτρα από τη στάση μετρό Ottaviano, είναι μια εμπειρία από μόνο του. Καταρχάς, η πλατεία έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι τεράστια και πολύ όμορφη. Τα μουσεία του Βατικανού τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Έχουν εισιτήριο, αλλά πρέπει να περιμένεις από 3 έως 5 ώρες για να μπεις κι επειδή έχει πάααρα πολύ κόσμο, δεν μπορώ να σου πω ότι το ευχαριστιέσαι και πολύ. Είναι οι φύλακες που κάθε τρεις και λίγο φωνάζουν να γίνει ησυχία και ουσιαστικά σε σπρώχνουν να προχωρήσεις, χωρίς να έχεις τον χρόνο που εσύ θες για να θαυμάσεις τα υπέροχα εκθέματα. Βέβαια, έστω κι έτσι, η Καπέλα Σιστίνα είναι ένα από τα έργα που πρέπει οπωσδήποτε να θαυμάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου. Η περιοχή έξω από το Βατικανό είναι φρουρούμενη 24/7 και σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια. Ασφάλεια νιώθεις και στο μετρό, όπου σε κάθε σταθμό υπάρχουν οπλισμένοι φρουροί. Στην αρχή σκιάζεσαι λίγο, μετά τους συνηθίζεις.

Μια άλλη βόλτα που αξίζει, επίσης να κάνεις, είναι η Βίλα Μποργκέζε. Ένα υπέροχο πάρκο 800 στρεμμάτων, που δεν έχει εισιτήριο για να μπεις, όπου μπορείς να κάνεις ποδήλατο, να περπατήσεις, να κάνεις πικ νικ κάτω από τα δέντρα και να απολαύσεις τις δωρεάν συναυλίες που γίνονται πολύ τακτικά εκεί. Επίσης έχει ένα πολύ μικρό σινεμά, που προβάλλει παιδικές ταινίες. Αυτό, όμως, που σου συστήνω είναι να νοικιάσεις μια βάρκα (3 ευρώ το άτομο) για να κάνεις βαρκάδα στη λίμνη της Βίλας, να ταΐσεις τις πάπιες και να χαλαρώσεις. Απλά υπέροχη εμπειρία, άκρως ρομαντική, αλλά και διασκεδαστική.

Στον ίδιο χώρο μπορείς να νοικιάσεις τα «οικογενειακά» ποδήλατα, με θέσεις μπρος – πίσω και να απολαύσεις τη φύση, ιδέα, βέβαια, που έχουν και πολλοί άλλοι, οπότε το νου σου μην τρακάρεις!

Τέλος, μια άλλη γειτονιά που αξίζει να δεις είναι το Trastevere. Με τα γραφικά σοκάκια, τον νεανικό αέρα, το φθηνό και φαγητό και μπόλικα μπαράκια, είναι προτιμότερο να την περπατήσεις βραδινές ώρες.

Εσύ και το στομάχι σου

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πίσω από την Ισπανική πλατεία, είναι και το Ciro. Ένα ωραίο εστιατόριο, το οποίο προτιμούν για τα γεύματά τους οι ντόπιοι, με υπέροχα πιάτα, επιλογή από μπουφέ με κρύα ορεκτικά, φανταστικό τυραμισού και πολύ λογικές τιμές. Πολύ καλό το spaghetti cacio e pepe, αλλά και η ταπεινή μπολονέζ, όπως και τα χειροποίητα λαζάνια, τα οποία κοστίζουν 7 ευρώ.

Εννοείται ότι πρέπει να δοκιμάσεις το θεϊκό παγωτό τους. Γενναιόδωρες μπάλες, 2 ευρώ έκαστη, απολύτως θερμιδογόνες και ξελογιαστικές, όπως πρέπει wink

 

Πολύ νόστιμα ζυμαρικά και πίτσα έχει στην ταπεινή trattoria Bella Napoli, στην περιοχή του Βατικανού, όπου τρως εκπληκτικά κι αισθάνεσαι μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών. Αν πας, πάρε penne al salmone και θα με θυμηθείς.

Στη βόλτα σου θα δεις και πολλά μαγαζάκια, που πωλούν πίτσα με το μέτρο. Τα περισσότερα είναι πολύ καλά, έχουν μεγάλη κατανάλωση και είναι μια οικονομική επιλογή, σε περίπτωση που ταξιδεύεις low budget.

Τα Εξτραδάκια σου

. ΜΜΜ: Μια ακόμη οικονομική επιλογή στην οποία μπορείς να καταφύγεις, είναι να βγάλεις σε κάποιον σταθμό του μετρό εισιτήριο 24, 48 ή 72 ωρών για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς – συμφέρει πραγματικά – και να δεις την πόλη με αυτόν τον τρόπο. 
. Ταξί: Να μην ξεχάσω να σου πω ότι, αν πάρεις ταξί, η τιμή από και προς το αεδρόμιο είναι fix, στα 48 ευρώ.
. Νερό: Τα μπουκαλάκια με το νερό απόφυγε να τα πάρεις από τα tabbacchi, τα δικά τους περίπτερα, όταν αυτά βρίσκονται σε τουριστικά σημεία. Τα πωλούν 2-3 ευρώ το μισό λίτρο. Προτίμησε να τα πάρεις από σούπερ μάρκετ, έναντι 50 λεπτών.
. Γλώσσα: Ένα από τα πράγματα που ενοχλεί στη Ρώμη είναι ότι σπάνια μιλούν αγγλικά, ακόμη κι εκείνοι που εργάζονται σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τουρίστες και αξιοθέατα. Η γλώσσα του σώματος δεν δουλεύει πάντα, οπότε, αν ξέρεις έστω λίγα ιταλικά, είναι καλύτερα.
. Ασφάλεια: Όσο για τις γνωστές ιστορίες περί «ληστρικών επιδρομών» σε ανυποψίαστους τουρίστες, προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ, αλλά οι αστυνομικοί που συναντάς έξω από τις πλατείες και τα αξιοθέατα, σου λένε να κρατάς το σακίδιό σου μπροστά, όταν παίρνεις λεωφορείο ή τρένο, όπως κι όταν πας κάπου, που έχει πάρα πολύ κόσμο.
. Διαμονή: Μια οικονομική επιλογή είναι να νοικιάσεις σπίτι από την Airbnb. Υπάρχουν, βέβαια, και πανέμορφα ξενοδοχεία, που για να τα απολαύσεις, πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.