Ένας από τους συντάκτες του Provocateur, είχε γνωρίσει πριν από μερικά χρόνια μια απίστευτη τυπάρα, τον Διαγόρα Καλαϊτζόγλου, ο οποίος πέταξε μέχρι την Ιαπωνία, αγόρασε ένα ποδήλατο πόλης, το καβάλησε και γύρισε με αυτό στην Ελλάδα. Πάρτε το χρόνο σας να το ξαναδιαβάσετε, αν θέλετε.

Το κατόρθωμά του, φαντάζει για τους πολλούς ως μια ασύγκριτη μεν, ανορθολογική δε εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που τη ζηλεύεις, αλλά βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι δεν θα έμπαινες καν στη διαδικασία να γευτείς. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι που όχι απλά δεν ζηλεύουν τον Διαγόρα, αλλά τον κοντράρουν στα ίσα. Ή ίσως και να τον ξεπερνούν σε τρέλα και αποφασιστικότητα…

Ένας από αυτούς, ο Άγγλος Alastair Humphreys. Γνήσιος λάτρης της περιπέτειας, έχει συγγράψει 9 βιβλία κι έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων σχετικά με τις εμπειρίες του, ενώ παράλληλα έχει ανακηρυχθεί από το National Geographic ως “Λάτρης της Περιπέτειεας για το 2012”. Ο Alastair, που λέτε, τόλμησε με το ποδήλατό του ένα ταξίδι 74.000 χιλιομέτρων, το οποίο διήρκησε περίπου 4 ολόκληρα χρόνια και κατά το οποίο επισκέφθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ 60 συνολικά χώρες.

“Αν έχεις τα φράγκα, το ρίχνεις στις τρέλες…”, σιγοψιθυρίζεις και σου απαντάμε: Το συνολικό κόστος του ταξιδιού του ανήλθε σε 8.800 ευρώ. Ήτοι, 2.200 ευρώ το χρόνο. Όσα περίπου ξοδεύεις για τα τσιγάρα και τα σουβλάκια σου.

Αν η περιπτωσάρα του Alastair σε βάζει σε σκέψεις, καλό θα ήταν να ρίξεις και μια ματιά σε 5 συμβουλές για το ταξίδι των ονείρων σου:

1. Πάρ’ το επιτέλους απόφαση
“Δεν έχει να κάνει με το πόσο αθλητικός τύπος ή το πόσο ευκατάστατος είσαι. Η προσήλωσή σου στο στόχο είναι το Α και το Ω. Όρισε μια ημερομηνία εκκίνησης έναν χρόνο τουλάχιστον πριν, ανακοίνωσε στους φίλους σου το σχέδιό σου, διευθέτησε τις υποχρέωσεις σου με την οικογένεια και τα επαγγελματικά σου. Να είσαι σίγουρος πως την ημέρα που θα ξεκινήσεις, δεν θα τα έχεις όλα σχεδιασμένα όπως τα περίμενες. Αλλά μη σε νοιάζει: είναι απλά ένα ποδήλατο που θα πρέπει να καβαλήσεις και μια σκηνή που θα πρέπει να στήσεις.”

2. Πρόσεχε την τσέπη σου
“Ξεκίνα να αποταμιεύεις από σήμερα. Το να πας για πίτσα και δυο μπύρες, να ξέρεις πως ισοδυναμεί σε κόστος με το να διασχίσεις την ύπαιθρο της Βολιβίας για δύο εβδομάδες. Όρισε προτεραιότητες, λοιπόν, και αποταμίευε, αποταμίευε, αποταμίευε!”


3. Κάν’ το με το δικό σου στυλ 
“Δεδομένου ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, καλό είναι να προαποφασίσεις τον τρόπο με τον οποίο θες να ταξιδέψεις. Μόνος ή με ταίρι; Γρήγορο πετάλι για να καλύψεις περισσότερα χιλιόμετρα ή αργά προκειμένου να χαρείς τις εικόνες που θα σε περιβάλλουν; Θες να το ζήσεις ‘χύμα’ με φτηνό φαγητό, διαμονή όπου κι όπως να ‘ναι ή πιο άνετα με διαμονή σε hostels και καλύτερο φαγητό; Εσύ ορίζεις το πώς.”


4. Τράβηξε την πορεία σου
“Ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσεις πριν ξεκινήσεις: Ποια μέρη του κόσμου σε συναρπάζουν περισσότερο; Ποια εποχή θα ξεκινήσεις; Πού μπορείς να ταξιδέψεις με οικονομικό τρόπο; Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο σε κάποιους προορισμούς ή απλά θα βγάλεις την απόσταση με ορθοπεταλιές; Προτιμάς να συναντήσεις οικείους ή εντελώς άγνωστους πολιτισμούς; Θες η διαδρομή σου να έχει επικά στοιχεία (βλ. χειμώνα στη Σιβηρία) ή απλώς ευχάριστα (βλ. Καλιφόρνια την άνοιξη);”
 
 

5. Εξοπλίσου χωρίς υπερβολές
“Το βάζω τελευταίο στη λίστα μου, διότι ο εξοπλισμός για εμένα δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποιοι άλλοι σκέφτονται διαφορετικά και ξοδεύουν αρκετά λεφτά για να αγοράσουν καλό εξοπλισμό. Σκέψου να προγραμμάτιζες ένα ταξίδι με ποδήλατο που θα διαρκούσε μία εβδομάδα. Πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα θα σου χρειαστούν και σε ένα ταξίδι σαν αυτό που έκανα εγώ. Αυτά που κρίνω απαραίτητα είναι τα εξής: μία μίνι σόμπα πολλαπλών καυσίμων, ένα κουτάλι από τιτάνιο, μια τρόμπα της προκοπής κι ένα λεπό sleeping bag. Είναι καλύτερα να κοιμάσαι μέσα σε αυτό με όλα σου τα ρούχα, από το να χρησιμοποιείς ένα αντίστοιχο ογκώδες που θα το κουβαλάς μαζί σου για τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα.”