Το τρένο ίσως και να αποτελεί το ομορφότερο μέσο μαζικής μεταφοράς. Πέρα από την αίσθηση της ασφάλειας που σου εξασφαλίζει, είναι συνήθως οι εικόνες που περνούν έξω από το παράθυρο του βαγονιού το βασικό του όπλο έναντι των άλλων “ανταγωνιστών” του. Γι’ αυτό και εμείς ψηφίζουμε “δαγκωτό” μετακίνηση με τρένο και βρίσκουμε 7 περιπτώσεις από τρενοδιαδρομές ανά τον κόσμο, οι οποίες κάνουν τη καρδιά μας να τσουλάει πάνω σε ράγες.

1. “Bullet Train”

Διαδρομή: Πεκίνο-Γουάνγκζου
Απόσταση: 1931 χλμ
Διάρκεια: 8 ώρες

Μπορεί η απόστασή της συγκεκριμένης διαδρομής να μην είναι τόσο μεγάλη που να την κατατάσσει στη λίστα με τις πλέον μεγαλύτερες του κόσμου, αλλά το γεγονός ότι η διαδρομή γίνεται με το “Τρένο-Σφαίρα” την βάζει στη λίστα με τις (μαντέψτε) πιο γρήγορες. H high-speed αμαξοστοιχία, ξεκίνησε να μεταφέρει τον κοσμάκη το 2012, μειώνοντας το χρόνο του συγκεκριμένου ταξιδιού από 20 σε 8 ώρες, φτάνοντας ταχύτητες μέχρι και 180 χλμ/ώρα.

2. “Vivek Express”

Διαδρομή: Βόρεια-Νότια Ινδία
Απόσταση: 4.264 χλμ
Διάρκεια: Περίπου 4 μέρες

Όρεξη να έχεις και άπλετο ελεύθερο χρόνο, καθώς αν θες να χρησιμοποιήσεις το Vivek Express για να μεταφερθείς από τη βόρεια Ινδία έως το νοτιότερό της άκρο, θες ούτε λίγο ούτε πολύ 82 ώρες. Εκτός από τις πολλές στάσεις που κάνει, η ταχύτητά του είναι ένας ακόμη λόγος που βοηθάει στο να καταστεί η διαδρομή αυτή μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, καθώς ο μέσος όρος της ταχύτητας του φτάνει τα 32 χλμ/ώρα. Λίγο πιο γρήγορο, δηλαδή, από τον Καρβουνιάρη…

3. “California Zephyr”

Διαδρομή: Σικάγο-Σαν Φρανσίσκο
Απόσταση: 3.923 χλμ
Διάρκεια: 51 ώρες

Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί το μεγαλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με τρένο στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκειά του ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές του ποταμού Κολοράντο και τα εξωπραγματικά τοπία που προσφέρει απλόχερα η οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

4. “The Indian Pacific”

Διαδρομή: Περθ-Σίδνεϋ
Απόσταση: 4.345 χλμ
Διάρκεια: 4 ημέρες

Με αφετηρία το Περθ και τερματισμό το Σίδνεϋ, το Indian Pacific διατρέχει την αχανή Αυστραλία κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στην πόλη φάντασμα του Cook και στο Broken Hill, μια πόλη που κάποτε διέθετε πλούσια κοιτάσματα μετάλλων. Αραγμένος στις άνετες θέσεις της αμαξοστοιχίας, μπορείς να απολαύσεις τις πινελιές της αυστραλιανής φύσης και να μείνεις με το στόμα ανοιχτό πέφτοντας πάνω (μεταφορικά μιλάμε ε;) στα δάση και τους καταρράκτες των Blue Mountains.

5. “The Canadian”

Διαδρομή: Τορόντο Βανκούβερ
Απόσταση: 4.493 χλμ
Διάρκεια: Περίπου 3 μέρες

Το τρένο δεν διαθέτει Wi-Fi, οπότε να είσαι έτοιμος να… πλήξεις κοιτάζοντας από το παράθυρό σου εικόνες όπως οι παραπάνω. Εκτός από τις αλλόκοσμες εικόνες που θα σε γεμίσουν τα Βραχώδη Όρη, είναι πολύ πιθανό να δεις να περνούν απ’ έξω ελάφια, αρκούδες, άλκες κι άλλα τέτοια περίεργα που δεν θα τα συναντήσεις στη διαδρομή Αγία Μαρίνα-Αεροδρόμιο.

6. “Υπερσιβηρικός”

Διαδρομή: Μόσχα-Βλαδιβοστόκ
Απόσταση: 9.052 χλμ
Διάρκεια: Περισσότερες από έξι μέρες


Μιλάμε για τη διαδρομή των διαδρομών, για την απόλυτη ονείρωξη κάθε τρενόφιλου. Η μεγαλύτερη και η πλέον θρυλική σιδηροδρομική γραμμή παγκοσμίως, προσφέρει στους ταξιδιώτες την εμπειρία του να ξεπετάνε τη μία ζώνη ώρας μετά την άλλη, ενώ τα τοπία που διατρέχει εναλλάσσονται από τα Ουράλια Όρη και τη λίμνη Βαϊκάλη, έως τις αχανείς στέπες. Για να μπείτε ακόμη περισσότερο στο κλίμα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο εξαίσιο αυτό ντοκιμαντέρ.

6+1. “Οδοντωτός”

Διαδρομή: Καλάβρυτα-Διακοφτό
Απόσταση: 22 χλμ
Διάρκεια: Μία ώρα



Τι εννοείς “πού κολλάει ο Οδοντωτός το γατάκι μπροστά στα άλλα τα ντούκια;” ρε μεγάλε; Οι ξένοι έχουν το όνομα αλλά κι εμείς έχουμε τη χάρη… Αν θες να ξέρεις, η συγκεκριμένη διαδρομή προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, μιας και όλα όσα βλέπει ο ταξιδιώτης κατά μήκος του Βουραϊκού ποταμού συνιστούν μια εμπειρία που δύσκολα τη βιώνεις αλλού. Πέραν τούτου, δεν χρειάζεται να φας τα νιάτα σου σε μία και μόνο διαδρομή όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Τσακ-μπαμ, σε μια ωρίτσα ξεμπερδεύεις, έχοντας γεμίσει τα μάτια και τη ψυχή σου. Αν θες ρίξε μια ματιά στο ταξίδι που έκανε ένας προβοκάτορας με το ιστορικό μέσο.