Είναι η γιορτή που όλοι περιμένουν ολόκληρο το χρόνο, σε εκνευριστικό σημείο! Αρκετά πια με την αντίστροφη μέτρηση στα social media , για το πότε θα φτάσουν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά! Ελεος με τον βομβαρδισμό διαφημίσεων, ειδικά από μία συγκεκριμένη αλυσίδα παιχνιδιών! Αν έχετε υπάρξει έστω και μία φορά στη ζωή σας Team Σκρουτζ, μην αισθάνεστε ενοχές. Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο αθώα.

Η λίστα που ακολουθεί είναι η απόδειξη. Επτά κορυφαίες ταινίες τρόμου, όσες και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, δημιουργήθηκαν για να δικαιώσουν την υποψία ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της, σε σημείο μαστούρας, χαράς, που καταλαμβάνει τον παγκόσμιο πληθυσμό εν όψει Χριστουγέννων. Ho, ho, ho…!!!

Gremlins

Μαζί με τα Ewoks της «Επιστροφής των Τζεντάι» είναι τα πιο γλυκά, αγαπησιάρικα, χαριτωμένα πλασματάκια που είδαμε ποτέ σε ταινία. Αλλά όπως και οι χνουδωτοί κάτοικοι του πλανήτη Εντορ, έχουν κι αυτά μία σκοτεινή, «ανθρωποφαγική» πλευρά! Τα Γκρέμλινς θα μπορούσαν να είναι η ιδανική συντροφιά για τα ιδανικά οικογενειακά Χριστούγεννα. Αρκεί να μην παραβιάσετε τους κανόνες: δεν τους ρίχνουμε νερό και δεν τα ταϊζουμε μετά τα μεσάνυχτα. Η κλασική κωμωδία τρόμου του Joe Dante μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι το πνεύμα της καλύτερης γιορτής του χρόνου, στιγματίζοντας με ένα ενοχικά απολαυστικό μακελειό τα Χριστούγεννα. Αξέχαστη σκηνή: τα τερατάκια ψέλνουν τα κάλαντα στην στριμμένη ηλικιωμένη της πόλης και στη συνέχεια την εκτοξεύουν κυριολεκτικά προς το θάνατό της! Αν εσείς νομίζετε ότι είστε ασφαλείς, μην ξεχνάτε: αν έχετε πρόβλημα με τις ηλεκτρικές συσκευές, αν τα λαμπάκια του δέντρου τρεμοπαίζουν, πριν πείτε σε κάποιον να το διορθώσει, πρώτα κοιτάξτε κάτω από τα κρεβάτια σας, γιατί ποτέ δεν ξέρετε… μπορεί να υπάρχει ένα Γκρέμλιν στο σπίτι σας!

 

Rare Exports: A Christmas Tale

«Σε βλέπει όταν κοιμάσαι, στο σπίτι, στη δουλειά, γνωρίζει όπου και νά’σαι…» Και ξέρεις κάτι; Αυτή είναι η καταδίκη σου! Η πλήρης απομυθοποίηση του Αγίου που συντροφεύει τα παιδικά όνειρα, το ολοκληρωτικό θρυμμάτισμα της έννοιας του Christmas spirit, έρχεται σε ένα «διαμαντάκι» τρόμου από τη Φινλανδία. Παραμονή Χριστουγέννων, αρχαιολόγοι ξεθάβουν στην παγωμένη πατρίδα του Santa Claus, τον αγαπημένο Αγιο μικρών και μεγάλων, που τελικά δεν είναι και τόσο… άγιος! Παιδάκια αρχίζουν να εξαφανίζονται, αιμοβόρικα Ξωτικά προσπαθούν να απελευθερώσουν τον αρχηγό τους από μια ομάδα ανθρώπων που θέλει να πουλήσει το πιο καλά κρυμμένο μέχρι σήμερα, μυστικό των Χριστουγέννων, αλλά λογάριασαν χωρίς τον Αη Βασίλη που στην πραγματικότητα της ταινίας, είναι το απόλυτο Κακό, με κέρατα Διαβόλου! Santa Claus is coming to town αλλά ο σάκος του δεν έχει δώρα. Κι αν δεν πιστεύετε σ΄αυτόν… you better watch out γιατί ο Αη Βασίλης θά’ ρθει ξανά!

 

Black Christmas

Το πρωτότυπο φιλμ του 1974 – και όχι το αχρείαστο, κάκιστο remake του 2006 που θυμίζει ιστορία του Scooby Doo- είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των slasher horror films που ενέπνευσε τον John Carpenter για το «Halloween». Μια παρέα καυτών κοριτσιών  αδελφότητας κολεγίου, ετοιμάζονται για χριστουγεννιάτικες διακοπές αλλά θα πάνε άκλαυτες καθώς κάτω από το γκι, καραδοκεί ένας μανιακός δολοφόνος. Η ταινία που έφερε για πρώτη φορά τον τρόμο μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μέσα από το κουδούνισμα του τηλεφώνου, έχει μερικούς από τους πιο παραστατικούς φόνους που είδαμε ποτέ σε… εορταστικό κλίμα! Η Olivia Hussey και η Margot Kidder, λίγο πριν γίνουν γνωστές ως μητέρα του Ιησού του Τζεφιρέλι και Λόις Λέιν του Superman, αντίστοιχα, είναι οι σέξι αθώες νεανίδες πρωταγωνίστριες, της πρώτης ταινίας που αναστάτωσε την γιορτή των Χριστουγέννων με το σοκ των φριχτών και ευρηματικών φόνων και της ωμής για την εποχή που γυρίστηκε, βίας. Είναι ο προάγγελος θανάτου για κάθε ταινία που ακολούθησε τα… τρίγωνα- κάλαντα!

 

Silent Night, Deadly Night

Νομίζετε ότι μόνο ο Τζέισον του «Παρασκευή και 13» έχει ψυχολογικά που τον μεταμόρφωσαν σε serial killer για να μακελεύει εφήβους στις αμέτρητες συνέχειες του franchise; Ξανασκεφτείτε το. Είστε παιδάκια. Είναι Χριστούγεννα. Πιστεύετε στον Αη-Βασίλη. Και τότε ένας καλοκάγαθος, ντυμένος στα κόκκινα, στρουμπουλός κύριος, σφαγιάζει τους γονείς σας. Σας πάνε σε αυστηρό καθολικό ίδρυμα, επιβιώνετε, μεγαλώνετε, και έρχεται η σειρά σας να φορέσετε τη γενειάδα και την στολή που στιγμάτισε τα παιδικά σας χρόνια και σας στέρησε την αθωότητα. Ο κατά συρροή φονικός Αγιος Βασίλης γεννιέται. Και το αποτέλεσμα είναι ένα εξωφρενικό, δολοφονικό χριστουγεννιάτικο ξέσπασμα, σε μία απόλυτα cult ταινία που έφτασε να έχει τουλάχιστον τέσσερις συνέχειες. Οχι τόσο εμπορικές όσο του Τζέισον, αλλά αρκετά δημοφιλείς ώστε ο μύθος του killer Santa από το νοσηρό στην εποχή του (1984) «Silent Night, Deadly Night», που «κατέβηκε» από τις αίθουσες λόγω μαζικών διαμαρτυριών γονέων, να συνεχίζεται… Μήπως ήσασταν κακά παιδάκια φέτος;

 

Christmas Evil

Και έρχεται η στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης. Ενα από τα πρώτα καθοριστικά βήματα για το παιδί που μεγαλώνει. Η συνειδητοποίηση ότι «τρως» παραμύθι από μωρό. Καλή πρακτική για να προετοιμαστείς για τα παραμύθια που θα ταϊστείς ως ενήλικας. Το θέμα είναι το πως θα το μάθεις ότι τελικά δεν υπάρχει Αη Βασίλης, ότι δεν έχεις κανέναν χαριτωμένο προστάτη άγιο να σου φέρνει δώρα, κι όλο αυτό είναι απλά μια εμποροπανήγυρη. Για τον μικρό ήρωα του «Christmas Evil» -μίας από τις πιο υποτιμημένες ταινίες τρόμου της ένδοξης δεκαετίας του ’80- ο οποίος λατρεύει τα Χριστούγεννα, η αποκάλυψη έρχεται όταν βλέπει τη μανούλα του να επιδίδεται σε ακατονόμαστες πράξεις μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τον Αγιο/σύμβολο εκατομμυρίων παιδιών. Ενας ψυχάκιας, μόλις «γεννήθηκε»! Παραισθητική και αιματηρά ευρηματική, με τρομακτικά σκοτεινό μαύρο χιούμορ, η ταινία έχει μία σαλεμένη φιγούρα serial killer να σκορπά τον τρόμο ντυμένος Αγιος Βασίλης, χρησιμοποιώντας τα πιο απίστευτα φονικά όπλα, όπως μία σκηνή που κυριολεκτικά… βγάζει μάτι, με ένα μολυβένιο στρατιωτάκι! Θα μπορούσε και να έχει τον τίτλο «Η Μεγάλη Των Χριστουγέννων Σφαγή»!

 

Santa’s Slay

Μετά από όλα αυτά, είστε έτοιμοι να μάθετε την αλήθεια για τον Αγιο Βασίλη; Πως κατέληξε να γυρνοκοπά από καμινάδα σε καμινάδα και να μοιράζει με χαζοχαρούμενη διάθεση, δώρα και ευχές; Λυπόμαστε που θα χαλάσουμε την φαντασίωση των παιδικών σας χρόνων αλλά μαντέψτε τι;… σας είπαν ψέματα πάνω στο ψέμα! Ο Santa, είναι γιος του Σατανά που πριν από μία χιλιετία έχασε ένα στοίχημα και η τιμωρία του ήταν να σκορπά χαρά την περίοδο των Χριστουγέννων! Τα χίλια βασανιστικά χρόνια πέρασαν, και το μόνο που θέλει πλέον είναι εκδίκηση! Στο – όνομα και πράγμα – Santa’s Slay, ένα αγόρι ανακαλύπτει πως ο πρόγονός του, ήταν ο Αγγελος που κέρδισε το αμαρτωλό στοίχημα και πλέον είναι η σειρά του να σταματήσει τον ανεξέλεγκτο, αληθινό Αη Βασίλη, από το να καταστρέψει τα Χριστούγεννα όπως τα ξέρουμε και τα γιορτάζουμε! Διαλέξτε: βασίλειο των μελομακάρονων, ή βασίλειο τρομοκρατορίας των γιορτών; Ο Αη Βασίλης της ταινίας πάντως, μισεί τα κάλαντα και είναι αρκετά badass ώστε να μας γλιτώσει από την αηδιαστικά συγκαταβατική, «ο κόσμος όλος μια αγκαλιά» ατμόσφαιρα, του γλυκανάλατα βασανιστικού, τελευταίου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου!

 

Jack Frost

Η ιστορία σε χριστουγεννιάτικο φόντο ενός χιονάνθρωπου που κυριεύεται από ανθρώπινο πνεύμα και ζωντανεύει, έχει μεταφερθεί αρκετές φορές, με διαφορετικές εκδοχές, και πάντα με «ασφαλείς» αποδόσεις, ακόμη κι όταν πρόκειται για horror απεικόνιση. Κι έχει γυριστεί μέχρι και σε καρτούν από την Ντίσνεϋ, αλλά και σε μία κακή άνιση ταινία, με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton. Εμείς επιλέγουμε την πιο αμαρτωλή και τρελή εκδοχή της που έρχεται από το 1996, και είναι αρκετά δυσεύρετη. Κατά συρροή δολοφόνος, οδηγείται προς εκτέλεση αλλά κατά την μεταφορά του συμβαίνει ένα τροχαίο από το οποίο ξυπνά μεταλλαγμένος, σωματικά και γενετικά. Το πνεύμα του έχει μεταφερθεί σε ένα από τα πιο αθώα παιδικά σύμβολα. Πλέον είναι ένας φονικός χιονάνθρωπος που θέλει να εκδικηθεί τον σερίφη που τον συνέλαβε. Μέχρι να φτάσει στον στόχο του, θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τους στολισμούς των γιορτών! Ενας περίπλοκος φρικιαστικός φόνος με «εργαλείο» τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ένας χιονάνθρωπος με μάτια-κουμπιά που γυαλίζουν, και με την μύτη-καρότο να ερεθίζει σεξουαλικά το υποψήφιο θύμα του το οποίο τελικά κακοποιεί βάναυσα, (ο χιονάνθρωπος!), συνθέτουν μια ταινία «τόσο κακή που είναι καλή», και παράλληλα αποσυνθέτουν κάθε σύμβολο της χριστουγεννιάτικης ευφορίας και αθωότητας.

Καλές γιορτές και να θυμάστε…It’s the most wonderful time to feel fear!