«Σας είπα ότι θέλω την καρδιά κι όχι την ψήφο σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς», ήταν το σχόλιο του ηττημένου των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, Βύρωνα Πολύδωρα, στο μακρινό 1997, όταν ο Κώστας Καραμανλής εκλεγόταν πρόεδρος της παράταξης.

Αλλά η σοφία και η γνώση πρέπει να μοιράζεται, να διαχέεται και  ο πολιτικός από τα Περιβόλια Ολυμπίας, θέλησε να μοιραστεί με τους Έλληνες πολίτες κάποια από τα φιλοσοφικά του «διαμάντια»

«Παιδί ήμουν εριφιοτρόφος», έχει πει σε ομιλία του… «Φύλαγα κατσικάκια». Λεξοπλάστης, aficionado της «πομπώδους ατάκας», θα μπορούσε εύκολα να ανακηρυχτεί ομότιμος καθηγητής της «Μεγάλης Φωσκολικής Σχολής».

Διάλειμμα Νο1. Η γράνα και οι συβαρίτες!

Παιδί της λαϊκής Δεξιάς, αλλά και μεγάλος θαυμαστής των Harley Davidson. Πώς συνδυάζονται αυτά; Όπως η ατάκα του για εκείνους που προκαλούν επεισόδια στις πορείες, «θεωρώ παιδιά μου τους «πλινθορίπτες και τζαμοθρυμματιστές», ενώ σε προηγούμενη ομιλία του απευθυνόμενος προς την ηγεσία της αστυνομίας τους βροντοφώναζε… «Εσείς είστε οι Πραίτορες»!

Ο αμφισβητίας του αδυνάτου, έχει χαρακτηρίσει τον Κώστα Σημίτη, «πιο Βρυξελλιώτη και από εμάς, που βάλαμε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ η ατάκα για τον «Στρατηγό Άνεμο» τοποθετείται στις high lights πολιτικές ατάκες όλων των εποχών!

Διάλειμμα Νο2. Για να μπείτε στο κλίμα… (εντελώς!)

Δίπλα σε αυτήν, μπορεί κανείς εύκολα να τοποθετήσει και το «ποινή εκτίω», για τη δουλειά του ως υπουργός, με το απόσπασμα της ομιλίας του να διεκδικεί δραματικό μονόλογο που θα μπορούσε να ακουστεί μέχρι και στην Επίδαυρο… Θαυμάστε:

«Σας είπα και σας το λέω για μία ακόμα φορά ότι η παραίτηση μου είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και τώρα και ανά πάσαν ώρα. Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω. Τι είμαι, ο ευτυχισμένος μετά από τριάντα χρόνια βουλευτίας να πάω να κάνω τον κυματοθραύστη για να μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος της βίας ή των ατυχών φραστικών διατυπώσεων»;

Η ατάκα του για το διορισμό των «γαλάζιων παιδιών» του στέρησε ένα υπουργείο το 2004. Και όταν έγινε γνωστός ο διορισμός της κόρης του στη Βουλή, αφού κατηγόρησε εσωκομματικούς του αντίπαλους, έδωσε το σύνθημα της… αντεπίθεσης. «Είμαι ετοιμοπόλεμος, είμαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσω», δήλωσε ενώ οι διαρροές έλεγαν πως ο ίδιος υποστήριζε πως θα μπορούσε να διορίσει και την άλλη του κόρη, αλλά δεν το έκανε.

Μία ακόμη μουτζούρα στο προφίλ του, ήρθε να προστεθεί όταν εμφανίστηκε θετικός σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. «Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από ένα εκατ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης. Το ξέρουνε το σύνταγμα της Βαϊμάρης; Ξέρουνε ότι ήταν το πιο προχωρημένο Σύνταγμα στην κοινωνική πολιτική της Γερμανίας του Μεσοπολέμου;», πρόσθεσε.

Το παιδί που πουλούσε πάγο απασχόλησε πολλάκις την ελληνική κοινή γνώμη με τις πομπώδεις ατάκες του, θέλοντας να καλύψει ανεπάρκειες της πολιτικής του θεώρησης. Και τώρα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, φλερτάρει με την αποπομπή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Για το τέλος, αφήνουμε ένα απόσπασμα, εντελώς ανατρεπτικό. Μία από τις σπάνιες φορές που ο Βύρωνας Πολύδωρας, παρακολουθούσε σύξυλο συνομιλητή του, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει λέξη…

Και δώρο τα… άπαντα!