Από τους συγγραφείς που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία της λογοτεχνίας. Τα έργα του θεωρούνται πλέον κλασικά, ενώ ακόμα και σήμερα διαβάζονται από όλες τις ηλικίες. Άλλωστε ο John Steinbeck είχε μία από τις πιο ρεαλιστικές γραφές, πράγμα για το οποίο κέρδισε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962.

Ωστόσο για να φτάσει εκεί, πέρασε πολύ δύσκολα. Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του δεν του επέτρεψαν να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Και προκειμένου να τους βοηθήσει πέρασε από πολλές δουλειές – ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής, δημοσιογράφος. Η τελευταία όμως τον κέρδισε.

Παράλληλα έκανε και τα πρώτα του συγγραφικά βήματα. Και αφού αρχικά πειραματίστηκε από το 1937 και μετά άρχισε να δείχνει το πραγματικό του ταλέντο. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το βιβλίο «Τα σταφύλια της οργής», που του χάρισε και το βραβείο Πούλιτζερ το 1940.

Από τότε ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, ενώ το 1955 βλέπει τον Ellia Kazan να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το έργο του «Ανατολικά της Εδέμ» με τον James Dean στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συνολικά έγραψε 17 μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 1968 άφησε τη τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη.