Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (19-25/12).

Last Vegas

Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub

Πρωταγωνιστούν: Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman, Kevin Kline, Mary Steenburgen

Πλοκή: Τέσσερις φίλοι πηγαίνουν στο Λας Βέγκας για το μπάτσελορ πάρτι του ενός της παρέας ο οποίος αν και ορκισμένος εργένης, αποφασίζει να κάνει στα εξήντα-κάτι το μεγάλο βήμα με μια γυναίκα που έχει φυσικά τα μισά του χρόνια! Οι τέσσερις τους φθάνουν στην «Πόλη της Αμαρτίας» με σκοπό να ξεχάσουν την ηλικία τους και να ξεσαλώσουν όπως παλιά.

Trivia: Η ταινία είχε πάρει αρχικά βαθμό καταλληλότητας Rated R εξαιτίας της λέξης «blowjob» που ακούγεται μία και μοναδική φορά. Ο σκηνοθέτης προκειμένου να κερδίσει το πολυπόθητο PG-13 που φέρνει περισσότερο κοινό, έπρεπε να εξηγήσει αναλυτικά στην «ιεροεξεταστική» MPAA που καθορίζει την καταλληλότητα ταινιών και σειρών, γιατί η συγκεκριμένη λέξη δεν είναι ακατάλληλη για την ηλικία των 13 και άνω!

Το provocateur σχόλιο: Το «Hangover» της μέσης ηλικίας αλλά με περισσότερο γέλιο από το θρυλικό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο!

 

Oh Boy

Σκηνοθεσία: Jan Ole Gerster

Πρωταγωνιστούν: Tom Schilling, Katharina Schuttler, Friederike Kempter, Marc Hosemann

Πλοκή: O Νίκο πλησιάζει τα 30 και πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Ζει για τη στιγμή ενώ οι έννοιες και οι υποχρεώσεις τον αφήνουν αδιάφορο. Ο χρόνος περνάει γρήγορα, με τον ίδιο να περιπλανιέται άσκοπα στο Βερολίνο και να θαυμάζει τους ανθρώπους γύρω του. Με περιέργεια παρατηρεί πως όλοι τους φαίνεται να τα καταφέρνουν μια χαρά στην καθημερινότητά τους, ενώ αποτυγχάνει να δει πως ο ίδιος δυσκολεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μέσα σε μία ημέρα όμως όλα αλλάζουν και ο Νίκο αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μέχρι τώρα στάσης του.

Trivia: To «Oh Boy» έχει κερδίσει μεταξύ άλλων, τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α και Β Ανδρικού Ρόλου, και Μουσικής, από την Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το provocateur σχόλιο: Ενα «διαμαντάκι» σε άσπρο-μαύρο, διανθισμένο με τζαζ ήχους και με ισορροπημένες δόσεις ειρωνείας και χιούμορ, για το αδιέξοδο και τις αναζητήσεις της γενιάς των 30 αλλά και τη ζωή στην γερμανική πρωτεύουσα.

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε….

12 Χρόνια Σκλάβος

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Πρωταγωνιστούν: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giammati, Lupita Nyongo, Paul Dano, Sarah Paulson

Πλοκή: Βρισκόμαστε στις προπολεμικές του εμφυλίου Βορρά και Νότου, ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 1841. Ο Solomon Northup, ένας ελεύθερος μαύρος από τα βόρεια της Νέας Υόρκης, πέφτει θύμα εξαπάτησης, απάγεται, και πωλείται ως σκλάβος στον άσπλαχνο Edwin Epps. Ο Solomon θα ζήσει την απάνθρωπη σκληρότητα αλλά θα συναντήσει και την αληθινή ανθρωπιά. Και θα καταφέρει όχι μόνο να επιζήσει από την δωδεκαετή κόλαση σκλαβιάς, αλλά και να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας στο ακέραιο το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

Trivia: Με 7 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και διθυραμβικές κριτικές, το «12 Χρόνια Σκλάβος» είναι φαβορί για τα Οσκαρ του 2014.

Το provocateur σχόλιο: Μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια και δικαιολογεί απόλυτα το θόρυβο γύρω της – που και πάλι είναι ελάχιστος συγκριτικά με την αξία της.

 

Χόμπιτ : Η Ερημιά του Νοσφιστή

Σκηνοθεσία: Peter Jackson

Πρωταγωνιστούν: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Lee Pace, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, James Nesbitt, Ken Stott, Manu Bennett, Aidan Turner, Andy Serkis, Benedict Cumberbatch

Πλοκή: Ο Μπίλμπο Μπάγκινς με τον Μάγο Γκάνταλφ και δεκατρείς Νάνους με επικεφαλής τον Θόριν Δρύασπι, συνεχίζουν την επική αποστολή τους για να ανακτήσουν το Μοναχικό Βουνό και το Ερεμπορ, το χαμένο Βασίλειο των Νάνων. Στο γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες ταξίδι τους, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναμέτρηση με ένα πλάσμα πιο τρομακτικό από οποιοδήποτε άλλο, ένα πλάσμα που θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο το κουράγιο της Συντροφιάς, αλλά και τα όρια της φιλίας τους και την σοφία  που τους προίκισε το ίδιο το ταξίδι : τον Δράκο Σμάουγκ (Νοσφιστή).

Trivia: Ρεκόρ ανοίγματος στην Ελλάδα για το 2013 με πάνω από εκατό χιλιάδες εισιτήρια το πρώτο τετραήμερο προβολής της, και νούμερο 1 ταινία στο παγκόσμιο box-office εδώ και μια βδομάδα που ξεκίνησε να προβάλλεται.

Το provocateur σχόλιο: Ανώτερο σε κάθε επίπεδο από το πρώτο μέρος. Η αληθινή κινηματογραφική μαγεία. Ο Peter Jackson έκανε και πάλι το θαύμα του κι ας μας άφησε να λυσσάμε με το φινάλε! Ποιος περιμένει άλλον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί το υπέροχο ταξίδι στην Μέση Γη, με το τρίτο και τελευταίο μέρος «The Hobbit: There And Back Again»;