Η χλιδή του Νότου. Ο εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ. Η φρίκη και ο έρωτας μαζί. Ένα θηλυκό που θέλει να κυριαρχήσει. Ένα αρσενικό που θέλει να κάνει τη διαφορά. Και στο φόντο ένας πόλεμος. 

Λίγες είναι οι ταινίες που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από άντρες και από γυναίκες, όσο το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Για τις γυναίκες γιατί πάντα θα υπάρχει η φράση «tomorrow is another day». Και για τους άντρες επειδή πάντα ο Rhett Butler θα λέει στο τέλος «frankly, my dear, I don’t give a damn». Η Vivien Leigh ως εντυπωσιακή Scarlett, ο Clark Gable ως εγωιστής Rhett, μπλέκουν σε ένα παιχνίδι έρωτα, δύναμης και εγωισμού. 

Η ταινία (που βασιζόταν στο βιβλίο της  Margaret Mitchell) βραβεύτηκε με 10 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια, ενώ το 1998 κατατάχθηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών. Και όχι άδικα: όταν το πάθος και ο εγωισμός… συνδέονται, τότε γίνονται πολλές τρέλες. Αλλά και μερικά μικρά (κινηματογραφικά) θαύματα!

Και για να μπούμε λίγο στο κλίμα…