Πολλά liveαδικα υπάρχουν στον πλανήτη – πάρα πολλά. Αλλά ελάχιστα έχουν καταφέρει να περάσουν στην μουσική Ιστορία με χρυσά γράμματα και να θεωρούνται «ναοί». Ένα από αυτά είναι και το CBGB της Νέας Υόρκης – γνωστό και ως το «σπίτι» του punk. 

Ήταν ο λόγος που το «Μεγάλο Μήλο» έγινε στα 70’s και τα 80’s (και) η πρωτεύουσα της punk/rock σκηνής, καθώς στο stage του «γεννήθηκαν» και πέρασαν συγκροτήματα που έγραψαν τη δικιά τους τρελή πορεία στη μουσική βιομηχανία. Όταν το 1973 ο Hilly Kristal αποφάσιζε να ανοίξει ένα club στην οδό 315 Bowery, μάλλον ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν την επιτυχία του. Άλλωστε οι προηγούμενες απόπειρές του ως ιδιοκτήτης δεν είχαν πάει ιδιαίτερα καλά. 

Και όμως το CBGB ήταν αυτό που ήρθε να τα αλλάξει όλα. Από νωρίς έγινε το στέκι της underground γενιάς της Νέας Υόρκης, ενώ συγκροτήματα όπως οι Ramones, Blondie, Talking Heads, Patti Smith και Misfits έδωσαν αξέχαστα live στο stage του. Και παρά το γεγονός ότι έκλεισε τις πόρτες του το 2006, όλοι το θυμούνται – όπως και πολλές από τις συναυλίες του. 

Δες κάποιες από αυτές… 

Ramones, 1974

https://www.youtube.com/watch?v=xI4EDSw3K3A

 

Talking Heads, 1975

 

Bad Brains, 1982

 

Patti Smith, 2006