Το 2013 είχε εντάσεις μεγαλύτερου βαθμού από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία. Η κρίση που βαθαίνει, η πόλωση στο πολιτικό σύστημα, αλλά και ο «Ναπολεοντισμός» ορισμένων προσώπων, συχνά δίχαζε τον κόσμο ή έφερνε την ολική απαξίωσή του.

Αμφιλεγόμενοι

Στην κατηγορία των «αμφιλεγόμενων» τοποθετούμε εκείνα τα πρόσωπα που ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός για διαφόρων ειδών εντάσεις, αλλά δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κριθούν με το κεφάλι «ψυχρό»:

Θεοδόσης Πελεγρίνης

Αντισυμβατικός φιλόσοφος ή «ψώνιο ηθοποιός»; Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών μετέτρεψε τον εαυτό σε αυτό που ονομάζουν οι αμερικανοί ως «εύκολο στόχο» («easy target»). Όχι απλά γιατί εδώ και δύο μήνες περίπου είναι ο πρύτανης ενός κλειστού Πανεπιστημίου, αλλά και λόγω της επιλογής του να ταξιδέψει στο Παρίσι, (εν καιρώ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για να ανοίξει και πάλι) να φορέσει μια χλαμύδα και να ερμηνεύσει τον «Ιουλιανό», από το μονόπρακτό του. Ο πομπώδης λόγος του, τον κάνει να ακούγεται… κάπως, όπως για παράδειγμα στις δηλώσεις τύπου «Αισθάνομαι δέος για την απεργία των υπάλληλων μας, δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες τους» ή «Οι διαφωνούντες είναι η Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο».
Είναι ο απόλυτα υπεύθυνος για το χάος; Μάλλον, όχι…. Αλλά «πυροβολήθηκε» από τα media όσο κανείς άλλος! Και από τη στιγμή που μια τραγική υποκριτική απόπειρα δεν σε κάνει «τραγικό ηθοποιό», μπορεί κανείς να σαρκάσει ελεύθερα, αφού ο ίδιος θέλησε να εκτεθεί στο θεατρόφιλο κοινό. Αλλά οι δημοσιογράφοι δεν έμειναν απλά εκεί!

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

«Ο ἀρρενοθήλυς κέκτηται τόν δυναμισμόν τοῦ ἄρρενος καί τήν μοχθηρία τοῦ θήλεως, δέν ἔχει οὐδεμία ἠθικήν ἀναστολήν καί οὐδέν μεταφυσικόν ἰδεῶδες». Το τελευταίο «χτύπημα» του Μητροπολίτη Πειραιώς, σε επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνει και τον φανατισμό του. 
Χρησιμοποιώντας μια παρωχημένη θεωρεία του Ιταλού ανθρωπολόγου, Τσέζαρε Λαμπρόζο, βγαλμένη από τον… 19ο αιώνα, που θέλει τον gay να έχει τον δυναμισμό του άνδρα και τη μοχθηρία της γυναίκας, καθώς και καμία ηθική αναστολή ή μεταφυσικό ιδεώδες, ο Μητροπολίτης «ασπάζεται» τη συγκεκριμένη θεωρία. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί. 
Αυτό που δημιουργεί τεράστια εντύπωση, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί όχι απλά να διχάσει την κοινωνία, αλλά να γεμίσει με φόβο και μίσος, τους πιστούς του. Άραγε, θα έπλενε τα πόδια μιας μουσουλμάνας γυναίκας, όπως έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος;

Αντρέα Τρινκιέρι

Τι έφταιξε και από φαβορί, φτιάξαμε βαλίτσες από τους πρώτους του Eurobasket της Σλοβενίας; Ο ιταλός πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι, μεταβλήθηκε από «φιλόσοφος» του αθλήματος σε… «άσχετο», μέσα σε τρία βράδια. Πολύ επικοινωνιακός, λίγο το παρουσιαστικό του, λίγο η τρέλα του, λατρεύτηκε σχεδόν από την πρώτη συνέντευξη τύπου, αφού έδινε άφθονο υλικό στους δημοσιογράφους. Αυτά εκτός παρκέ ή καλύτερα, εκτός Eurobasket, αφού στα φιλικά η Εθνική «σκορπούσε το φόβο».
Κάτι που δεν έκανε στη Σλοβενία. Κατηγορήθηκε για τη διαχείριση του υλικού, για τη χρησιμοποίηση του τραυματία Σπανούλη, για τις σχέσεις τους με τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Μπορεί να είναι τόσο άσχετος ένας προπονητής που βγήκε δύο συνεχόμενες χρονιές «καλύτερος προπονητής» στην Ιταλία; Και πώς μια ομάδα δείχνει δύο «πρόσωπα» μέσα σε ένα μήνα; Είναι «άσχετος» ή «φιλόσοφος»; Η πορεία του θα μας δείξει…

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς

«Μιλάς με τον Θεό». Η απάντηση του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς σε δημοσιογράφο προκάλεσε γέλιο στους… άθεους, απορία στους μη γνωρίζοντες το ποιόν του και καμία αίσθηση σε αυτούς που… κάτι έχουν ακούσει για το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του Σουηδού.
Και όσο καλός επιθετικός είναι ο συγκεκριμένος, τόσο αμετροεπής εμφανίζεται εκτός αγωνιστικών χώρων. Με δηλώσεις τύπου «το παγκόσμιο κύπελλο δεν αξίζει χωρίς εμένα», σκανδαλάκια σε όποια αποδυτήρια και αν επισκέφθηκε, ιδιοτροπίες χολιγουντιανού star, ο Ζλάταν, «χαλάει» εκτός γηπέδου, όσες ωραίες στιγμές έχει χαρίσει στους ποδοσφαιρόφιλους μέσα σε αυτό.     

Έλληνες πολιτικοί

Δυστυχώς, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να τους βάλουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Θα αφήσουμε την ιστορία να τους κρίνει…

 

Αντιήρωες

Οι «αντιήρωες» είναι τα πρόσωπα εκείνα που πήραν το ρόλο των «αρνητικών  πρωταγωνιστών» για το 2013 και όχι ως θύματα των καταστάσεων! 

Νότης Σφακιανάκης

Από τραγουδιστής πίστας, μετατράπηκε σε φιλόσοφος του καφενείου. Παρότρυνε τους Έλληνες να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή («Επιβάλλεται να στηρίζεις τη Χ.Α… Αν κάποιο κόμμα θα μπορούσε να κυβερνήσει σωστά την Ελλάδα, αυτό θα ήταν η Χρυσή Αυγή. Τουλάχιστον αυτή έχει μέσα της τη λέξη “Αυγή”»),  διαμαρτυρήθηκε για τη φυλάκιση του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου («Βεβαίως και δεν είναι φασίστες η Χρυσή Αυγή. Και έχουν κλείσει μέσα, κάποιον ο οποίος είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος. Κανένα δικαίωμα δεν έχεις ρε. Ποιος στο έδωσε το δικαίωμα. Πες τους να πάνε να γαμηθούνε»).και κατάφερε να μας κόψει τα γέλια, που είχαν προκληθεί από προγενέστερες… εξωγήινες ατάκες του.
Στο ρόλο του δημοσιογράφου που του δίνει «βήμα» για να αναλύει τις φασίζουσες θέσεις του, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Νίκος Βουρλιώτης

Την ώρα που πολλοί ήταν εκείνοι που επικρότησαν την απόφαση της Δέσποινας Βανδή να αποχωρήσει από το κέντρο διασκέδασης που θα τραγουδούσε με τον Νότη Σφακιανάκη, έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τραγουδιστή, η ανακοίνωση της αντικατάστασής της από τον Νίκο Βουρλιώτη, μόνο έκπληξη προκάλεσε.
Και αυτό γιατί ο rapper ήταν από εκείνους που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΚΚΕ. Είχε ανοίξει και κόντρα μάλιστα, με την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή».  Και ξαφνικά, έγινε η «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» που «ξεπλένει» τον Notis.

Γιώργος Ρουπακιάς

Μια ζωή τρελού φανατισμού, μια στιγμή τυφλού μίσους και ανείπωτη δυστυχία… Ο Γιώργος Ρουπακιάς κατάφερε να αφαιρέσει μια ζωή, να καταστρέψει τη δική του και να βυθίσει στο πένθος ανθρώπους τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον του Παύλου Φύσσα,  όσο και από το δικό του. Το χτύπημα με το μαχαίρι του εκτελεστή Χρυσαυγίτη, άνοιγε το κουτί της Πανδώρας εκείνο το μοιραίο βράδυ. Πατέρας δύο παιδιών, με γονείς μετανάστες, ο Γιώργος Ρουπακιάς άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος, που συνεχίστηκε με τη δολοφονική επίθεση εναντίον δύο οπαδών της Χρυσής Αυγής, του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη.

Νίκος Μιχαλολιάκος και η… συμμορία του

Στη φυλακή παραμένει ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η εγκληματική οργάνωση που φέρεται να διευθύνει, είναι η Χρυσή Αυγή. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνοιξε «τον ασκό του Αιόλου» και τα ευρήματα που έρχονται καθημερινά στο φως φαίνεται να ενισχύουν το κατηγορητήριο.

Όσκαρ Πιστόριους 

Το ημερολόγιο έλεγε 4 Αυγούστου 2012 όταν έγραφε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Oscar Pistorius γινόταν ο πρώτος αθλητής με ειδικές ανάγκες (είναι ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια του) που συμμετείχε σε κανονική διοργάνωση. Ο πλανήτης υποκλίθηκε στη δύναμη και τη θέλησή του. Ήταν ένα είδωλο πλέον. Ένας star, με θαυμαστές, λεφτά και τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αλλά όπως αποδείχθηκε εκτός από τα καλά, είχε μέσα του και όλα τα άσχημα ενός star – και το χειρότερο από όλα την τάση αυτοκαταστροφής. Στις 14 Φεβρουαρίου συλλαμβάνεται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, που βρίσκετε πυροβολημένη στο σπίτι του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν ατύχημα, αλλά στην ανάκριση πέφτει στη μία αντίφαση μετά την άλλη. Και ένα μαύρο σύννεφο δημιουργείται από πάνω του. Το σύννεφο του ενόχου. Και μπορεί να είναι ελεύθερος τους τελευταίους μήνες, καθώς κατέβαλε εγγύηση 1 εκατομμυρίου και περιμένει την ημέρα της δίκης του, αλλά στα μάτια όλων είναι ο δολοφόνος. Και το χειρότερο, ο άνθρωπος που κατέστρεψε όλα όσα είχε χτίσει επί μια δεκαετία.

Θανάσης Γιάχος

Με τη διαιτησία του στον τελικό κυπέλλου, ο Θανάσης Γιάχος, κατάφερε να χαλάσει την εορταστική ατμόσφαιρα, κλείνοντας τα μάτια του στο χέρι του Μανιάτη. Το σκορ ήταν στο 1-1 και ο μη καταλογισμός του πέναλτι, άλλαξε τις ισορροπίες, αφού ο διεθνής χαφ θα έπρεπε να αποβληθεί. Επιπλέον, έδειξε «συνεχίστε» σε ένα μαρκάρισμα του Φέισα στον Ράγιος, μέσα στην περιοχή, με το σκορ 2-1 (παράταση), ενώ όταν αποφάσισε να σφυρίξει την «εσχάτη των ποινών» ήταν για τον Ολυμπιακό, όταν και ανακάλυψε πέναλτι σε μαρκάρισμα έξω από την περιοχή. Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το ΟΑΚΑ, πριν καν την απονομή, ακόμη και φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

Λανς Άρμστρονγκ

Κοιτώντας τη ζωή του, έως τις 19 Ιανουαρίου 2013, δεν μπορείς παρά να ζηλέψεις το πάθος και τη θέληση ενός αθλητή, που όχι απλά πήγε κόντρα στα προγνωστικά, όχι απλά κέρδισε 7 φορές τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, αλλά κατάφερε να κερδίσει μέχρι και τον καρκίνο. Από ένα ταλέντο της ποδηλασίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Λανς Άρμστρονγκ, βλέπει την καριέρα και τη ζωή του να καταστρέφονται το 1996, όταν οι γιατροί του βρίσκουν καρκίνο. Ωστόσο μετά από μια σκληρή μάχη και δύο χρόνια θεραπειών, βγαίνει νικητής. Και το 1998 ανακοινώνει την επιστροφή του στην ενεργό δράση και αρχίζει… το θαύμα.

Από το 1999 έως το 2005 κερδίζει 7 συνεχόμενους τίτλους στη Γαλλία και αποσύρεται ως ήρωας. Ωστόσο το 2012 κατηγορείται για χρήση απαγορευμένων ουσιών όλα τα περασμένα χρόνια. Ο ίδιος το αρνείται, αλλά ο θρόνος του είχε αρχίσει να τρέμει. Βρίσκεται ένοχος από τις αρχές και του αφαιρούνται οι επτά τίτλοι του Γύρου της Γαλλίας, ωστόσο εκείνος επιμένει για την αθωότητά του. Και μαζί του πολλοί θαυμαστές – άλλωστε δεν σκοτώνεις τόσο εύκολα τα είδωλά σου. Μέχρι το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου, όταν σε συνέντευξή του στην Όπρα Γουίνφρεϊ παραδέχεται τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οι χορηγοί του αποσύρονται, ο ίδιος χάνει την αξιοπιστία του και οι ΗΠΑ έναν ακόμα υπερπρωταθλητή made in USA.