Ήταν 21 Ιουλίου 1969 όταν οι ΗΠΑ πανηγύρισαν και ο κόσμος έμεινε άφωνος. Ήταν η στιγμή που ο Neil Armstrong έλεγε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» και πάταγε στην επιφάνεια της Σελήνης. Ήταν η μέρα που ο άνθρωπος κατακτούσε το φεγγάρι και το διάστημα με την αποστολή Apollo 11. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα.

Ωστόσο 3 χρόνια αργότερα τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο κόσμος είχε βαρεθεί τις βόλτες στο διάστημα, τα έξοδα ήταν πάρα πολλά και πάρθηκε η απόφαση από τη NASA να σταματήσει το πρόγραμμα Apollo. Η τελευταία αποστολή προς τη Σελήνη θα ήταν αυτή του Apollo 17.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και 4 μέρες αργότερα προσγειώθηκε στο φεγγάρι. Οι Eugene Cernan, Ronald Evans και Harrison Schmitt έμειναν 3 μέρες στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ η αποστολή διήρκεσε συνολικά 12 μέρες.

Και παρά το γεγονός ότι ήταν η τελευταία αποστολή της NASA στο φεγγάρι, τουλάχιστον κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ – όπως αυτό της μεγαλύτερης παραμονής στην επιφάνεια του φεγγαριού και της μεγαλύτερης συλλογής δειγμάτων. Ρεκόρ που όμως δεν κράτησαν ζωντανό το πρόγραμμα.