Η είδηση για το θάνατο του πρώην πρόεδρου της Νότιας Αφρικής και αντί-apartheid ηγέτη Nelson Mandela σε ηλικία 95 ετών, από επιπλοκές που σχετίζονται με μόλυνση στους πνεύμονες, ήταν για πολλούς το τέλος μίας εποχής. Μίας εποχής όπου οι πολιτικοί ηγέτες απολάμβαναν το σεβασμό των πολιτών, οι οποίοι τους έφερναν στην εξουσία. 

Όλοι γνωρίζουμε τους αγώνες του Mandela και πως ήταν ο πρώτος μαύρος Νοτιοαφρικάνος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως ήταν κάτοχος μίας Mercedes-Benz S-Class που κατασκευάστηκε ειδικά γι ‘αυτόν. Με τη λέξη «ειδικά» θέλουμε να τονίσουμε πως φτιάχτηκε στο χέρι, εκτός του ωραρίου εργασίας και με τα τμήματα του αυτοκινήτου να είναι δώρο από τη Mercedes-Benz.

Η ιστορία μας ξεκινά όταν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο East London, της Νότιας Αφρικής ήθελαν να τιμήσουν την απελευθέρωση του Nelson Mandela από τη φυλακή το 1990. Οι εργάτες ήταν μέλη ενός από τους πρώτα εργατικά συνδικάτα έγχρωμων εργατών στη Νότια Αφρική. Επιπλέον η Mercedes-Benz, ήταν πολύ γνωστή για την προοδευτική στάση της στη Νότια Αφρική, αφού ήταν η πρώτη τοπική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, η οποία είχε αναγνωρίσει την παραπάνω ένωση εργατών.

Η εταιρία δώρισε τα μέρη και οι εργαζόμενοι (από NUMSA – Εθνική ένωση μεταλλουργών της Νότιας Αφρικής) δώρισε τις υπερωρίες που έκαναν οι εργάτες ώστε να κατασκευάσουν/συναρμολογήσουν το μοντέλο εκτός του κανονικού ωραρίου τους.

Το αυτοκίνητο είχε μια πλακέτα, που έγραφε σε ποιον ανήκε και συνοδευόταν από το ένα τραγούδι, με το οποίο γιόρταζαν τη δημιουργία του οι εργαζόμενοι, καθώς πήγαινε από σταθμό σε σταθμό στη γραμμή συναρμολόγησης.

Ήταν πραγματικά ένα δώρο μία χειρονομία αγάπης. Η φωτεινή κόκκινη 500SE είχε χαραγμένη στο χρώμα της, τη σημαία της Νότιας Αφρικής και εξατομικευμένες πινακίδες κυκλοφορίας που έφεραν τα αρχικά του Nelson Mandela.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια (για την κατασκευή/συναρμολόγηση του αυτοκινήτου) ήταν τόσο μεγάλη, ώστε λέγεται ότι είναι πιθανόν αυτή να ήταν η καλύτερη Mercedes-Benz που βγήκε από το εργοστάσιο.

Είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής του σεβασμού και της αγάπης σε κάτι υλικό και ίσως άψυχο. Τώρα αν αυτό το… άψυχο είναι μια W126 S-Class , ακόμα καλύτερα.

https://www.youtube.com/watch?v=ZLtYr3d0wvs