Η ιστορία του Harrods ξεκινάει το 1824  με ιδρυτή τον Charles Henry Harrod στο 228 της Borough High Southwark του Λονδίνου, ως κατάστημα υφασμάτων. Τις επόμενες δεκαετίες η επιχείρηση πέρασε από διάφορες φάσεις, ξεκίνησε με δύο άτομα προσωπικό και έφθασε το 1880 με εκατό.

Μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά το 1883, επανέκαμψε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πρωτοτύπησε αρχίζοντας να προσφέρει πίστωση στους ανά τα χρόνια επώνυμους πελάτες του, όπως  οι Oscar Wilde, Lillie Langtry, Charlie Chaplin, Laurence Olivier, Vivien Leigh, Sigmund Freud και σε πολλά μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Το 1894, ο γιος του ιδρυτή Henry, Charles Digby Harrod ξεκίνησε να κατασκευάζει και αποπεράτωσε το 1905 το κτήριο που στεγάζει μέχρι και σήμερα το βασικό κατάστημα  του ομίλου, στην Brompton Road στο Knightsbridge.

Μια ακόμα καινοτομία τους για την εποχή, το 1898, ήταν η εγκατάσταση, για πρώτη φορά σε κατάστημα κυλιόμενης σκάλας, η οποία ήταν κατασκευασμένη από πλεκτό δερμάτινο ιμάντα. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο το σοκ των πελατών από τη χρήση της που στο τέλος της σκάλας τους  προσέφεραν κονιάκ και αρωματικά άλατα να μυρίσουν για να συνέλθουν!

Το 1985, ο όμιλος περιήλθε ιδιοκτησιακά στους Αιγυπτιακής καταγωγής αδελφούς Fayed έναντι 650.000.000 λιρών και πουλήθηκε το 2010 στην Qatar Holding για 1.500.000.000 λίρες .

Καταστήματα Harrods υπάρχουν και σε άλλα σημεία της υδρογείου όπως στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην   Αργεντινή, όπου υπήρξε διένεξη για τη χρήση του ονόματος σε διάφορα αεροδρόμια αλλά και πόλεις του U.K.

Η επιχείρηση, από το 1989, διατηρεί το δικαίωμα να μην επιτρέπει την είσοδο στο κατάστημα σε πελάτες που δεν τηρούν ένα βασικό κώδικα ένδυσης. Δεν επιτρέπουν την είσοδο με βερμούδες, σαγιονάρες, σορτς παραλίας και γενικώς ατημέλητη εμφάνιση. 

Το πιο φημισμένο τμήμα του ιστορικού καταστήματος, το οποίο σήμερα σε ημέρες αιχμής δέχεται 300.000 πελάτες ημερησίως και απασχολεί 5.000 υπαλλήλους, είναι το τμήμα τροφίμων.

Ο πελάτης μπορεί να βρει από το πιο κοινό τρόφιμο έως το πιο περίεργο της διεθνούς γαστρονομίας. Αλλαντικά και τυριά από τα εκλεκτότερα που υπάρχουν, κρεατικά κάθε είδους και ποιότητας, ψαρικά σε τεράστια ποικιλία, είδη μαναβικής από όλο τον κόσμο, είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής υψηλού επιπέδου. Ο τρόπος δε παρουσίασης τους, οι προθήκες, τα ψυγεία, οι βιτρίνες, η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος των αιθουσών, το προσωπικό και η στολή εργασίας, το σέρβις καθιστούν τα Harrods Food Halls για πολύ κόσμο αξιοθέατο του Λονδίνου.

Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, υπάρχει ιδιαίτερος διάκοσμος και ατμόσφαιρα. Η έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων γίνετε με την ετήσια καθιερωμένη παρέλαση γνωστή ως Harrods Christmas Parade.