«Οι Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ». Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου οι περισσότερες αμερικανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με αυτό τον τίτλο. Μια μέρα νωρίτερα 200 ιαπωνικά αεροσκάφη επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την αμερικανική ναυτική βάση στο Περλ Χάρμπορ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και συντρίμμια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν τεταμένες από τη δεκαετία του ’30, καθώς η επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας είχε φέρει την οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ενώ την ίδια περίοδο στην Ευρώπη μαινόταν πόλεμος, η Ιαπωνία αποφάσισε να εκδικηθεί την Αμερική, καταστρέφοντας το στόλο της στη Χαβάη, όπου αριθμούσε 104 πλοία και 390 αεροσκάφη.

Το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου το πρώτο κύμα των ιαπωνικών αεροσκαφών βρίσκεται πάνω από το Περλ Χάρμπορ και αρχίζει η ώρα της καταστροφής. Στα 90 λεπτά που κράτησε συνολικά η εναέρια επίθεση, 2.386 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, 1.139 τραυματίστηκαν, 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν, 155 υπέστησαν ζημιές, 5 πλοία βυθίσθηκαν και 13 τέθηκαν εκτός μάχης.

Η απροσδόκητη αυτή επίθεση συνένωσε την αμερικανική κοινή γνώμη και εξάλειψε κάθε σκέψη για ουδετερότητα των ΗΠΑ. Την επομένη της επίθεσης, ο πρόεδρος Ρούσβελτ χαρακτήρισε «μέρα ντροπής για το αμερικανικό έθνος την 7η Δεκεμβρίου» και το Κογκρέσο χωρίς ενδοιασμούς κήρυξε τον πόλεμο κατά του Άξονα. Ο «κοιμώμενος γίγαντας» ξύπνησε και άλλαξε τις ισορροπίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέντε μήνες αργότερα, οι Αμερικανοί θα ρίξουν δύο ατομικές βόμβες, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι…