Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (5-11/12).

Απρόσκλητος Επισκέπτης

Σκηνοθεσία: Gary Fleder

Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, James Franco, Winona Ryder, Kate Bosworth, Frank Grillo

Πλοκή: Πρώην πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών μετακομίζει με την κόρη του σε μια ήσυχη γειτονιά, για να κάνει μια καινούρια αρχή.Εκεί όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ψυχασθενή βαρόνο των ναρκωτικών και αναπόφευκτα πλέον θα πρέπει να αναλάβει την επιβολή της τάξης.

Trivia: Το σενάριο είναι του Sylvester Stallone. Το είχε γράψει πριν χρόνια, σκοπεύοντας αρχικά να ενσωματώσει την ιστορία στην σειρά των ταινιών Rambo αλλά στη συνέχεια το εγκατέλειψε. Η επιμονή του Statham, ήταν αυτό που έπεισε τον Sly να το προχωρήσει.

Το provocateur σχόλιο: Σενάριο και παραγωγή του Stallone, ο Statham badass ήρωας σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, ο James Franco σε ρόλο ημιπαράφρονα μεγαλέμπορου meth και η καταλληλότητα της ταινίας «Rated R». Ναι, είμαστε «μέσα»!

 

Behind The Candelabra

Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh

Πρωταγωνιστούν: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Akroyd, Rob Lowe, Scott Bakula, Debbie Reynolds

Πλοκή: Πριν τον Elvis, τον Elton John, τη Madonna, ήταν ο Liberace: ένας βιρτουόζος πιανίστας, μοναδικός performer, και λαμπερός αστέρας στην σκηνή και την τηλεόραση. Το όνομά του, συνώνυμο με το σόου, την ακραία πολυτέλεια και… τα κηροπήγια, έγινε γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και στην 40χρονη καριέρα του απέκτησε ένα πιστό, φανατικό κοινό. Η ταινία φωτίζει την προσωπική ζωή του Liberace, και συγκεκριμένα τη σχέση του με το νεαρό Scott Thorson, από την πρώτη τους συνάντηση στο Hilton του Las Vegas μέχρι τον πικρό, δημόσιο χωρισμό τους.

Trivia: Στις ΗΠΑ, η ταινία δεν κυκλοφόρησε στις αίθουσες παρά τα αρχικά σχέδια. Η παραγωγή και προβολή της έγιναν από το καλωδιακό κανάλι του HBO, γιατί σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ιστορία «θεωρήθηκε πολύ gay από τα χολιγουντιανά στούντιο».

Το provocateur σχόλιο: Αμφιλεγόμενη, διασκεδαστική, δραματική, προκλητική, όπως και η ζωή του αινιγματικού Liberace, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Soderbergh που ήταν δικαίως υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, και με την εκπληκτική ερμηνεία του Michael Douglas που τιμήθηκε με Emmy (ένα εκ των οκτώ που απέσπασε η ταινία). Κρίμα που ο ψευτοσυντηρητισμός των στούντιο της έκλεισε το δρόμο του theatrical release και των Οσκαρ…

 

Εκεί Που Δεν Το Περιμένεις

Σκηνοθεσία: Nicole Holofcener

Πρωταγωνιστούν: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener, Toni Collette

Πλοκή: Διαζευγμένη μητέρα γνωρίζει έναν γλυκό και αστείο εργένη με τον οποίο έχουν πολλά κοινά κι αποφασίζει να δώσει ευκαιρία σε μια σχέση μαζί του. Παράλληλα αποκτά μια καινούρια φίλη, επίσης χωρισμένη, η οποία δεν σταματά να θάβει τον πρώην άντρα της που αποδεικνύεται ότι είναι ο νυν αγαπημένος της ηρωίδας, κάνοντάς την να αρχίσει να έχει αμφιβολίες για τον άνθρωπο με τον οποίο έχει ξεκινήσει νέα σχέση.

Trivia: Η μία από τις δύο τελευταίες ταινίες (η άλλη θα βγει το 2014) του James Gandolfini που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 χρόνων.

Το provocateur σχόλιο: Ενήλικη ρομαντική κομεντί με την απολαυστική τηλεοπτική «Christine» Julia Louis-Dreyfus αλλά αυτήν την ταινία θα τη δούμε για τον αγαπημένο James Gandolfini ο οποίος μάλιστα είχε τις αμφιβολίες του για το αν θα τα καταφέρει στο είδος του rom-com. Εμείς πάλι δεν έχουμε καμία.

https://www.youtube.com/watch?v=4atFXV_5EUE

 

Carrie

Σκηνοθεσία: Kimberly Peirce

Πρωταγωνιστούν: Chloe Grace Moretz, Julianne Moore, Gabriella Wilde, Alex Russell, Judy Greer

Πλοκή: Τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μετά την cult ταινία του Brian De Palma «Carrie» (1976), που γέμισε αίμα τη μεγάλη οθόνη μεταφέροντας την επίσης κλασική ιστορία του Stephen King για μία τηλεπαθητική έφηβη την οποία περιγελούν οι συμμαθητές της μέχρι που η ίδια φέρνει την κόλαση στον χορό αποφοίτησης, η Carrie ετοιμάζεται και πάλι να εξαπολύσει την οργή της σε μια ταινία re-imagine της πρωτότυπης και του βιβλίου.

Trivia: Η ταινία επρόκειτο να βγει στις αίθουσες το Μάρτιο, αλλά η ημερομηνία κυκλοφορίας της μετατέθηκε προκειμένου να ξαναγυριστούν κάποιες σκηνές ώστε να γίνει πιο σκοτεινή και πιο τρομακτική.

Το provocateur σχόλιο: Η πρωτότυπη ταινία είναι πλέον θρυλική, ο ίδιος ο Stephen King έχει πει ότι είναι καλύτερη από το βιβλίο του, οι πρωταγωνίστριες Sissy Spacek και Piper Laurie ήταν υποψήφιες για Οσκαρ για την ερμηνεία τους, και η «Carrie» του De Palma έχει μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του σινεμά τρόμου. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τα remake εκτός του ότι είναι αχρείαστα, συνήθως είναι για τα σκουπίδια, αλλά αυτή η ταινία δείχνει αξιοπρεπής – τουλάχιστον αφού το πιάνουν που το πιάνουν στα χέρια τους, ας το κάνουν και μια φορά σωστά!

 

Μικρά Αγγλία

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης

Trivia: Το σενάριο είναι της Ιωάννας Καρυστιάνη από το ομότιτλο βιβλίο της το οποίο εκδόθηκε το 1997, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, και μεταφράστηκε σε αρκετές ξένες γλώσσες.

Πλοκή: Η 20χρονη Ορσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους Μίνα, σύζυγο καπετάνιου , ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον.

Το provocateur σχόλιο: Μια ιστορία από την Ελλάδα του ’30 με διαχρονικές προεκτάσεις, και προσεγμένη αναπαράσταση εποχής στην υπέροχα κινηματογραφημένη Άνδρο, από έναν εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών.