Έλα να βγαίνουν οι λίστες στη φόρα! Όχι της Λαγκάρντ παρακαλώ, αλλά των ταξιδιωτικών περιοδικών που ξεκινούν πάνω-κάτω αυτή την εποχή τα ετήσια αφιερώματά τους. Για να ξέρει ο κόσμος (ο κόσμος που έχει λεφτά, με συγχωρείτε…) τι καλό παίζει ανά την υφήλιο και να προγραμματίζει τις διακοπές του. Διότι στην αλλοδαπή δεν περιμένουν την τελευταία στιγμή για να τρέξουν πανικόβλητοι ως το πλησιέστερο κυκλαδονήσι, αλλά τα βάζουν στη σειρά περίπου τέτοιο καιρό και αποφασίζουν. 

Με χαρά λοιπόν αντίκρισα, στο πλέον πρόσφατο τεύχος του «Conde Nast Traveler» (αμερικάνικη έκδοση), ότι η Ελλαδίτσα δεν λείπει από την λίστα του παγκόσμιου «Top 100». Έχει τους εκπροσώπους της τόσο στον κατάλογο τον μεγάλο, όσο και στους μικρότερους, ανά ήπειρο και περιοχή. Κι ακόμη καλύτερα; Στο εξώφυλλο του περιοδικού φιγουράρει μια καταπληκτική φωτογραφία από την Ελούντα με την εξής λεζάντα: «Ηλιοφίλητη ονειροπόληση στην Κρήτη, ένα από τα αγαπημένα ευρωπαϊκά νησιά των αναγνωστών μας».

Και πάω παρακάτω, για να μην καθυστερούμε. Στο ψητό του απόλυτου «Top 100», όπου βρίσκουμε δύο ελληνικές παρουσίες. Στη θέση νούμερο 6 (με σκορ 98,5 στα 100) είναι το ξενοδοχείο Perivolas της Σαντορίνης και στη θέση νούμερο 41 (με σκορ 96,4 στα 100) το Blue Palace Resort της Κρήτης. Ο Perivolas καταλαμβάνει επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία «Ξενοδοχεία Ελλάδας και Τουρκίας», με έκτη την αθηναϊκή Μεγάλη Βρετανία (σκορ 91,3 στα 100) και έβδομο το σαντορινιό Mistique (σκορ 90 στα 100).

Στην λίστα, πάλι, «European Resorts» το Blue Palace Resort είναι στη τρίτη θέση, το Mykonos Grand Hotel & Resort είναι στην 5η θέση (σκορ 94,1 στα 100), το Arion Resort του Αστέρα Βουλιαγμένης στην δέκατη έκτη θέση (σκορ 83,8 στα 100) και το Westin Athens beach resort, πάλι του Αστέρα, στην εικοστή θέση με 80 στα 100. 

Στις Τοp 10 πόλεις δεν έχουμε εκπρόσωπο (τί περιμένατε δηλαδή;), αλλά στα Top 10 Islands σκίζουμε! Πρώτη η Σαντορίνη με 86,6 στα 100, τέταρτη η Κρήτη με 82,8 στα 100, και ισόβαθμή της η Μύκονος κι αυτή με 82,8 στα 100. Και του χρόνου καλύτερα λέω και εύχομαι, αρκεί να βοηθήσει ο ΕΟΤ με μια νορμάλ έστω διαφημιστική εκστρατεία. Εκτός κι αν εξοφλούμε ακόμη τα χρωστούμενα…