Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή για το πέος παγκοσμίως, αλλά η Kanamara Matsuri δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια ιστορία που χάνεται πίσω στο χρόνο, την λεγόμενη στην Ιαπωνία, «περίοδο Edo». Έτσι ονομάζεται το χρονικό διάστημα από το 1603 έως το 1868, όταν η οικογένεια Tokugawa άσκησε πολιτική και στρατιωτική εξουσία στη χώρα με πρωτεύουσα το Edo, που μετά το 1869 μετονομάστηκε σε Τόκιο.

 



 

Ο ετήσια γιορτή Kanamara Matsuri μετράει περισότερα από 400 χρόνια ζωής και υπάρχουν δύο μύθοι που την ακολουθούν. Ο πρώτος μύθος αφορά μια γυναίκα που μέσα στον κόλπο της είχε ένα δόντι με αποτέλεσμα οι δύο πρώτοι σύζυγοί της κατά την ερωτική πράξη να ευνουχίζονται. Ο τρίτος υποψήφιος σύζυγός της, γνωρίζοντας την προϊστορία, παρήγγειλε σε ένα σιδερά ένα σφυρήλατο μεταλλικό πέος για να σπάσει το δόντι αυτό. Πράγματι το ζητούμενο… επετεύχθη και προς τιμήν του δημιουργήθηκε βωμός ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα.

 



 

Ο δεύτερος μύθος αναφέρει ότι κατά τον 17ο αιώνα, λόγω ευρείας μετάδοσης της σύφιλης στον πληθυσμό, οι  πόρνες δημιούργησαν ένα βωμό όπου πήγαιναν και προσεύχονταν προκειμένου να προστατευθούν από την ασθένεια.

 



 

Στις μέρες μας ο εορτασμός ξεκινά με Σιντοϊστικές τελετές. Στη πομπή μεταφέρεται ένα ιερό, κατά τους πιστούς, φορείο με ένα μεγάλο ομοίωμα πέους, το λεγόμενο ‘’mikoshi’’. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εορτασμός παίρνει μορφή κωμικών εκδηλώσεων με παρελάσεις μεταμφιεσμένων ανδρών με κιμονό, ενώ γυναίκες μεγάλης ηλικίας μεταμφιέζονται κι αυτές φορώντας γυαλιά που στο ύψος της μύτης έχουν  ομοίωμα (τι άλλο;) πέους.

Ο εορτασμός κρατά μέχρι αργά το βράδυ, με συμμετοχή ντόπιων και τουριστών οι οποίοι καταναλώνουν τρόφιμα και γλυκά-ομοιώματα πέους. Η ευχάριστη είδηση που προύπτει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη από τον συγκεκριμένο εορτασμό δίνονται σε οργανώσεις που ασχολούνται με την έρευνα και τους ασθενείς του HIV!