Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί. Και όπως το είχε φανταστεί, δεν μπορούσε να το αποδείξει. Άλλωστε οι άνθρωποι έχουν πάντα ανάγκη από είδωλα και από ρεκόρ στον αθλητισμό. Και ο Victor Conte έμοιαζε να είχε βρει τη μαγική συνταγή. Γιατί περί συνταγής πρόκειται, καθώς ήταν ο «πατέρας» της εταιρίας BAlco και του μη ανιχνεύσιμου αναβολικού ΤΗG – γνωστό και ως «καθαρή» στην πιάτσα.  

Ή τουλάχιστον ήταν μη ανιχνεύσιμο έως το 2003. Τότε οι ομάδες αντιτόπινγκ την ανακάλυψαν και τα αποτελέσματα θύμισαν χιονοστιβάδα. Μια χιονοστιβάδα που έθαψε μερικούς από τους πλέον πρωτοκλασάτους αθλητές των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Και αφού το τέλος είχε αρχίσει, ο Conte στις 3 Δεκεμβρίου 2004, με μια συνέντευξή του στο NBC έδωσε και τη χαριστική βολή στα είδωλα των ΗΠΑ. Η Marion Jones, ο θηλυκός Carl Lewis με τα 5 μετάλλια στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, ήταν πελάτισσά του. Μετά από 3 χρόνια το παραδέχθηκε και ίδια, χάνοντας τα μετάλλιά της.

Στην ίδια λίστα βρισκόταν και ο πρώτος της σύζυγος και παγκόσμιος πρωταθλητής στη σφαιροβολία C.J. Hunter. Αλλά και ο μετέπειτα σύντροφος της Jones, ο τότε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μ. Tim Montgomery. Φυσικά έχασε και το ρεκόρ του.

Και αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους αθλητές που είδαν τις χρυσές (αλλά παράλληλα) ψεύτικες καριέρες τους να διαλύονται μέσα σε ένα βράδυ στο σκάνδαλο Balco.