Αν και όταν έκανε την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική, για τη βία και τα βρισίδια που ακούγονταν συνεχώς, σήμερα έχει καταφέρει να θεωρείται μία από τις κλασικές μαφιόζικες ταινίες.

Είναι ένα φιλμ που έχει καταφέρει να επηρεάσει πολλές άλλες δουλειές, από το «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» έως το «Ace Ventura», ο Tony Montana ακόμα θεωρείται ένας από τους χειρότερους μαφιόζους της 7ης τέχνης και η ατάκα του «say hello to my little friend!» (εννοώντας το όπλο του) είναι μία από τις πλέον πολυφορεμένες εκτός πλατό.

Και φέτος, που το «Scarface» κλείνει 30 χρόνια ζωής, ήρθε η στιγμή να μάθουμε δέκα πράγματα για το φιλμ. Δέκα πράγματα που μάλλον δεν είχαμε ξανακούσει τα προηγούμενα χρόνια. 

1.

Αν και το σενάριο το έγραψε ο Oliver Stone και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Brian De Palma, η ιδέα για το remake της ταινίας του Howard Hawks από το 1932 ανήκει στον Al Pacino.

2.        

Αρχικά ο Robert De Niro ήταν ο βασικός υποψήφιος για τον ρόλο του Tony Montana, ωστόσο στο τέλος αρνήθηκε τον ρόλο.

 

3.

Παρά το γεγονός ότι το «Scarface» διαδραματίζεται στο Μαϊάμι, τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στο Λος Άντζελες, καθώς οι αρχές στο Μαϊάμι θεωρούσαν πως τα ναρκωτικά και η βία θα χάλαγαν την εικόνα της πόλης.

 

4.

Ο Al Pacino δεν ήθελε στην αρχή την Michelle Pfieffer για τον ρόλο της Elvira Hancock, καθώς προτιμούσε την Glenn Glose ή τη Sharon Stone.

 

5.

Η εταιρία για το ξέπλυμα χρημάτων που είχε φτιάξει ο Ιρακινός δικτάτορας Saddam Hussein, ονομαζόταν Montana Management και φυσικά την είχε εμπνευστεί από τον Tony Montana.

 

6.

Η λέξη «fuck» ακούγεται στη ταινία 226 φορές. Δηλαδή 1.32 φορές το λεπτό!

 

7.

Την περίοδο που ο Oliver Stone έγραφε το σενάριο του «Scarface» προσπαθούσε να αποτοξινωθεί από τη κοκαΐνη.

 

8.

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Al Pacino τραυματίστηκε δύο φορές. Τη μία τον έκοψε η Pfieffer με ένα σπασμένο ποτήρι και την άλλη έπαθε εγκαύματα στο χέρι από το όπλο του. Όχι και τόσο καλό παιδί ο μικρός του φίλος.

 

9.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία λέγεται «Scarface», η λέξη σημαδεμένος υπάρχει μόλις μία φορά στο σενάριο και αυτή στα Ισπανικά (Caracicatriz).

 

10.

Αν και η ταινία έχει να κάνει με τη Κουβανική μαφία στο Μαϊάμι, ο μοναδικός Κουβανός στη ταινία είναι ο Steven Bauer που έπαιξε τον Manny.