Το γράψαμε από χθες, με βάση όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν. Η ελληνική κυβέρνηση διά του Σταύρου Κοντονή και οι διεθνείς ομοσπονδίες, FIFA-UEFA, ήρθαν σε συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός και το τελικό κείμενο του αθλητικού νομοσχεδίου είναι έτοιμο προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, ίσως ακόμα και σήμερα.

«Ολοκληρώθηκε η τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Κοντονής επιβεβαιώνοντας όσα γράψαμε χθες.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοντονή:

“Μετά από εντατική προσπάθεια μηνών και εξαντλητικές διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα η τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη νομιμότητα όσο και την ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. 
Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτό, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την UEFA και τη FIFA για το συνεχή διάλογο που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνεια και καλή πίστη, ο οποίος διεξήχθη αδιάλειπτα μέχρι τέλους και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πολλών να τον τορπιλίσουν. Ο διάλογος αυτός θα συνεχισθεί και στην επόμενη φάση, το ίδιο καλόπιστος και εποικοδομητικός. 

Συνοπτικά:

– Για πρώτη φορά καταφέραμε να τεθούν και συζητηθούν στις αληθινές τους διαστάσεις θέματα-ταμπού, όπως το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζοντας μεν και σεβόμενοι το αληθινό περιεχόμενό του, καταργώντας όμως ρητά και κατηγορηματικά τη νησίδα αυθαιρεσίας και ανομίας που με πρόσχημα το αυτοδιοίκητο αποτελούσε μαύρη κηλίδα στη νομοθεσία μας και όνειδος για την έννομη τάξη της χώρας.

– Για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε εμπράκτως η αναφαίρετη -αλλά μη ενεργοποιηθείσα ποτέ μέχρι σήμερα- αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, κατασταλτικά ή προληπτικά, ακόμη και να επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές ποινές, όχι για να παρεμβαίνει στο αθλητικό γίγνεσθαι, αλλά για ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βία και τη διαφθορά στον αθλητισμό και πέριξ αυτού.

– Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ’ αυτό, όλες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο θα επιλύονται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα περιβάλλονται με όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.

– Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, επίσης, για την προστασία της ασφάλειας και της ακεραιότητας όλων των φιλάθλων, κανείς αγώνας με θεατές δεν θα διεξάγεται σε γήπεδο στο οποίο δεν θα βρίσκονται σε λειτουργία συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ονομαστικού εισιτηρίου.

Αυτά είναι κάποιες από τις τομές που, παρά τις Κασσάνδρες, θεσπίζονται οριστικά με το νομοσχέδιο, ενώ, πέραν αυτών, πολλά ακόμη σημαντικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του.

Επιθυμώ, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω όλα τα δημοκρατικά ελληνικά κόμματα για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας αυτή, η οποία βεβαίως άμεσα θα συνεχισθεί, για μία συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και παθογενειών που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό.”
Αναλυτικά, οι έξι που είχαν προτείνει UEFA και FIFA στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1) Η Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα απαγόρευσης συμμετοχής ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2) Η Πολιτεία έχει το δικαίωμα επιβολής διοικητικών προστίμων από 25 χιλιάδες έως 5 εκατ. ευρώ, αλλά όχι αποκλεισμό ομάδας ή επιβολή προστίμου μέχρι 25 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το μέτρο της απαγόρευσης αγώνων και αγωνιστεί κανονικά.

3) FIFA και UEFA αποδέχονται τη στελέχωση των ποδοσφαιρικών Πειθαρχικών Επιτροπών από τακτικούς δικαστές και υπό την προϋπόθεση να μην κληρώνονται, αλλά να ορίζονται από την ΕΠΟ. Επιπλέον, διαγράφεται η παράγραφος που ήθελε τις αποφάσεις να εκδίδονται το αργότερο 10 ημέρες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης.

4) Όσον αφορά στα καθήκοντα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ από τακτικό δικαστή ή εισαγγελικό λειτουργό, και ο οποίος θα ασκεί διώξεις στους συλλόγους, FIFA και UEFA ζητούν τη διαγραφή της λέξη «εν ενεργεία». Αυτό σημαίνει απλά ότι η θέση μπορεί να καλυφθεί και από συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. Το ίδιο ισχύει και για τον αναπληρωτή ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Αμφότεροι θα επιλέγονται και θα ορίζονται από την ΕΠΟ και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

5) Διαγραφή της παραγράφου για επιβολή τέλους 1-3 % στα εισιτήρια των αγώνων (σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) με σκοπό την αμοιβή των δικαστικών λειτουργών. 

6) Αντικατάσταση του αρχικού άρθρου 15, παράγραφος 2 «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος». 

Το νέο άρθρο θα έχει ως εξής: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, που πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα και την νομοθεσία υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μέλος των οποίων είναι η ΕΠΟ».

Τι άλλαξε…

Η ολομέλεια της Βουλής ξεκινάει σήμερα Τετάρτη και το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να ψηφιστεί ακόμα και την ίδια μέρα. Αυτά που ουσιαστικά αλλάζουν / τροποποιούνται εν ολίγοις είναι τα εξής:

1. Αποσύρεται ουσιαστικά το εδάφιο του άρθρου 1 περί αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκούς αγώνες με απόφαση του Υπουργού και κατ’ επέκταση τα πρόστιμα που αντιστοιχούσαν στην συμμετοχή των ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

2. Σε ότι αφορά το άρθρο 5, όπου η ΟΥΕΦΑ αποδέχθηκε την συμμετοχή τακτικών δικαστών, θα συγκροτείται λίστα από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου και την Εισαγγελία και η ΕΠΟ απλά τους ορίζει (από την λίστα).

3. Όσον αφορά το άρθρο 15, ουσιαστικά δεν έχουν γίνει αλλαγές. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να αναφερθεί ρητά στην παράγραφο 2, ότι η ΕΠΟ θα παίρνει τις αποφάσεις για τις εσωτερικές της υποθέσεις (και μόνο) αυτόνομα και χωρίς παρέμβαση τρίτων.