«Ήταν τρεις το πρωί και δεν επιτυγχανόταν συμφωνία- για 0,25% επιτόκιο! Ζητούσαν ακατάπαυστα εγγυήσεις και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα. ‘Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;…Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις; Είναι αυτό που θέλεις για εγγύηση;’ έφτασε να αναφωνήσει ένας αγανακτισμένος Παπανδρέου και σχεδόν έτσι ήταν, με μορφασμούς ασυνήθιστους για έναν ηγέτη με πρόσωπο πάντα ήρεμο και ήπιο”. Και νέα στοιχεία έρχονται στο φως από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη, τον πρώτο καιρό της Ελληνικής κρίσης. Ο Ισπανός πολιτικός στο βιβλίο του «El dilema, 600 dias de vertigo» αναφέρεται εκτενώς στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και την αντιμετώπιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στο φως αποκαλύψεις σχετικά με την «επίθεση» του Σαρκοζί στον Παπανδρέου, που τον χαρακτήριζε «γαμ..νο ψυχοπαθή»… Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας αναφέρεται εκτενώς στην ψυχολογική κατάσταση του –τότε- Έλληνα πρωθυπουργού…

«Εκείνες τις μέρες μίλησα σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικά με τον Παπανδρέου σχετικά με την πρωτοβουλία του. Του επισήμανα με σεβασμό, λόγω της ειλικρινούς εκτίμησης που νιώθω γι’ αυτόν, τους σοβαρούς κινδύνους που συνόδευαν την αιφνιδιαστική πρότασή του. Δεν ήταν εύκολο να πω στον Παπανδρέου κάτι που ακουγόταν σαν μομφή. Πάντα ήπιος, τις ημέρες πριν από την παραίτησή του μου μετέφερε το πόσο απομονωμένος αισθανόταν μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του. (…) ‘Δεν μπορώ άλλο’, μου είπε. Τον καταλάβαινα και δεν ανέφερα ξανά το δημοψήφισμα. Μια πρωτοβουλία που πέθανε στους διαδρόμους και στα σαλόνια του παλατιού των φεστιβάλ και των συνόδων των Κανών».

Σε ένα σημείο του βιβλίου του (η λέξη «Ελλάδα» εμφανίζεται στον τίτλο κεφαλαίων και υποκεφαλαίων και συνολικά 160 φορές στο βιβλίο), αναφέρει πως υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περιγραφή της ελληνικής κατάστασης από τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την εμπιστοσύνη του συμβουλίου με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια, αλλά η περιγραφή του (για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα δημοσιονομικά- την οποία ο Θαπατέρο χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και «ζοφερή») είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Τα πρόσωπα αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έδειχναν την κατάπληξή τους ενώ άλλα κάποια συμπόνια για τον Έλληνα πρωθυπουργό», τονίζει.

Μάλιστα, στέκεται ιδιαίτερα σε μια συνομιλία που είχαν αφότου η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο…

«Στις 2 Μαΐου μίλησα με τον Παπανδρέου. Ήταν εξουθενωμένος αλλά μιλούσε με σταθερή φωνή. Ήταν αποφασισμένος να βάλει μπρος το απαιτούμενο σκληρότατο σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Αλλά συγχρόνως μου μετέφερε με πόνο, με πόνο και με κάποια παραίτηση, ότι δεν ένιωθε αρκετή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (…)».