Οι γιατροί στη Γαλλία είχαν επιτακτικά τονίσει πως πρέπει η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να πάρει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανορεξίας που τείνει να γίνει μάστιγα για τη νεολαία (και όχι μόνο) της χώρας. Σύμφωνα με έρευνες 20.000-30.000 έφηβοι πάσχουν από την ασθένεια, τοποθετώντας τη Γαλλία στις πρώτες θέσης της Ευρώπης.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή οι Γάλλοι σοσιαλιστές με πρωτοβουλία του υπουργού υγείας, πέρασαν νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα πρακτορεία μοντέλων θα είναι αναγκασμένα να προσλαμβάνουν μόνο μοντέλα που θα πληρούν τους κανόνες του ελάχιστου επιτρεπτού για την υγεία BMI (body mass index).

 

 

Ο νόμος που πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τις αντιρρήσεις των συντηρητικών, προβλέπει ποινές μέχρι 75.000€ και έως έξι μήνες φυλάκιση για όποιο πρακτορείο δε συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Τόσο το Elite όσο και το IMG, τα δύο μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων της Γαλλίας, αρνήθηκαν να πάρουν θέση. Η συζήτηση για την ανορεξία και το αν είναι απαραίτητο ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο γι’ αυτήν, είχε αρχίσει από το 2010. Τότε, η 28χρονη Isabelle Caro που υπέφερε από την ασθένεια, έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες αφού είχε φωτογραφηθεί, σε ένα project που προκάλεσε πάταγο, για να ενημερώσει τους πολίτες της Γάλλιας σχετικά με την ανορεξία και το πως αυτή αντιμετωπίζεται.