Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μέσω του οποίου ο υπουργός καταργεί ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Η ουσία είναι αυτή και καμία άλλη, με τις όποιες θετικές ή αρνητικές πλευρές μπορεί να έχει το “ακριβό” νόμισμα του αθλητισμού.

Μια γρήγορη ματιά στα κρισιμότερα σημεία του νομοσχεδίου επαληθεύουν τα παραπάνω. Ο υπουργός είναι στην ουσία εκείνος που αποφασίζει για τα πάντα και εκείνος που μπορεί εν μία νυκτί να ξηλώσει τα κακώς κείμενα.

Ο Σταύρος Κοντονής, για να είμαστε δίκαιοι, προχωράει στην πράξη -έστω σε αυτή την πρώτη μορφή- όσα ακριβώς είχε υποσχεθεί και εξαγγείλει από την ημέρα που πήρε το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού υπό μάλης. Μπορεί να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα ακόμα και στους ηθικούς αυτουργούς, μπορεί να διακόψει τα πρωταθλήματα σε περιπτώσεις βίας και μπορεί να διατάξει -ως άλλη Θάτσερ- τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο υπουργός έχει δείξει από την αρχή τις συγκρουσιακές προθέσεις του με όλους και με όλα που οδήγησαν τον ελληνικό αθλητισμό στο μαρασμό και το ελληνικό ποδόσφαιρο στα μαύρα χάλια που έχει αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάτε ότι σε εκκρεμότητα υπάρχουν υποθέσεις όπως τα στημένα του… 2011, το οικονομικό σκάνδαλο της ΕΠΟ με την κάρτα υγείας, ύψους… 20 εκατ. ευρώ, και φυσικά η εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο, υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 16 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο νυν πρόεδροι ΠΑΕ.

 


Ας δούμε σε… απλά ελληνικά τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου.


* Ο υπουργός θα μπορεί να επιβάλει στις ΠΑΕ, στις ομοσπονδίες, στις λίγκες και στους παράγοντες πρόστιμα, που ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν το 1.000.000 ευρώ.
 
* Θα μπορεί να απαγορεύει τη διεξαγωγή αγώνων, να διακόπτει πρωταθλήματα, να απαγορεύει σε ομάδες να παίξουν στην Ευρώπη, να απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων ή και να κλείνει συγκεκριμένες κερκίδες. Όποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν πειθαρχήσει στα παραπάνω, θα έχει πρόστιμο από 25.000 έως… 25.000.000 ευρώ.
 
* Εφημερίδες και σάιτ που παροτρύνουν, υποκινούν, ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν επεισόδια και πράξεις βίας, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 5.000 έως 500.000 ευρώ!
 
* Κανένας αγώνας δεν θα γίνει τη νέα σεζόν, σε γήπεδο που δεν έχει σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κάμερες.
 
* Οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ «σπάνε» το αυθαίρετο «απαγορευτικό» της ΕΠΟ και θα μπορούν να μπαίνουν και στα αποδυτήρια των ομάδων και των διαιτητών.
 
* Κανένα εισιτήριο δεν θα δίνεται σε Λέσχη οπαδών που δεν λειτουργεί νόμιμα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης που θέτει ο νόμος. Αν δοθούν εισιτήρια, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ έχουν… εξάμηνη φυλάκιση! Απαγορεύεται η ενοικίαση γραφείων-κτιρίου για τη Λέσχη, αν δεν δοθεί στον ιδιοκτήτη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας από τη ΓΓΑ. Αν ο ιδιοκτήτης νοικιάσει τον χώρο, ο Υπουργός του επιβάλει πρόστιμο 1.000 έως 100.000 ευρώ!
 
* Ισχύει το αμετάτρεπτο της ποινής (ιδιώνυμο) για τα αδικήματα της αθλητικής βίας. Στις ειδικές περιπτώσεις που δίνεται αναστολή, ο καταδικασθείς θα βρίσκεται τα Σαββατοκύριακα σε κατ’ οίκον περιορισμό!
 
* Ξηλώνονται όλες οι πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου, καθώς και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς! Αντικαθίστανται μόνο με εν ενεργεία τακτικούς δικαστές.
 
* Ο υπουργός θα μπορεί να ελέγχει ο ίδιος τα πόθεν έσχες των διαιτητών.
 
* Οι φάκελοι με τα ύποπτα ματς που στέλνει η UEFA, θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στον υπουργό και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού! Η ΕΕΑ θα μπορεί να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στα κουπόνια του στοιχήματος!
 
* Ο υπουργός θα μπορεί να αναβάλει αγώνα, αν βάσει των εκθέσεων υπάρχει ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα!

 


Η αντίδραση της ΕΠΟ

Τα παραπάνω μόνο… μελωδικά δεν ακούγονται στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Διότι μπορεί από τη μία πλευρά το νομοσχέδιο να δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό για ακαριαίες λύσεις σε περιπτώσεις διαφθοράς, από την άλλη παρεμβαίνει ξεκάθαρα στο άβατο του ποδοσφαίρου. Το αυτοδιοίκητο. Το οποίο δεν είναι “τσαλιμάκι” της Ομοσπονδίας, άσχετα αν τη βολεύει, αλλά ντιρεκτίβα της UEFA. Της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που με τη σειρά της διαφωνεί σε πολλά από τα παραπάνω σημεία.

Μένει να δούμε τη συνέχεια. Διότι ο Κοντονής έχει ακόμα δύο “χτυπήματα”. Την αθλητική δικαιοσύνη και τους δικαστές, και τον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ. Όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η πορεία του αθλητικού νομοσχεδίου μέχρι την ψήφισή του από το κοινοβούλιο, αλλά και η εφαρμογή -εφόσον περάσει- των τόσο αυστηρών διατάξεών του από ένα μόνο πρόσωπο. Πρόσωπο που θα πρέπει να παρακολουθεί από ΕΣΚΑΝΑ και ΕΠΣΑΝΑ μέχρι Τσάμπιονς Λιγκ και κάθε φορά να κρατά ίσες αποστάσεις, να διατηρεί ισορροπία στη διαχείριση των καταστάσεων και τη μεταχείριση των  (αρνητικών) πρωταγωνιστών.