Μετά την αποκάλυψη ότι έχει σκεφτεί να πάρει τον Παναθηναϊκό και να αποχωρήσει από τη Σούπερ λίγκα «μαζί με άλλους 5-6 μεγάλους», ο Γιάννης Αλαφούζος έριξε δεύτερη βόμβα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

 

Αναλυτικά:

Για τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος:

«Ιδέες σαν κι αυτές έχουν συζητηθεί. Μερικές από τις μεγάλες ομάδες θα δημιουργήσουν μία νέα λίγκα ώστε να τελειώνουμε με αυτή την απόγνωση που νιώθουν πολλοί από μας και τους οπαδούς μας. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Δεν λέω ότι αυτό είναι κάτι που υπάρχει στα σχέδια ή ότι το σκεφτόμαστε πράγματι στα σοβαρά. Είναι μία από τις πιο ακραίες πιθανές λύσεις που έχουν συζητηθεί, αλλά υπάρχουν φυσικά πρακτικά ζητήματα στο να ξεκινήσουμε ένα νέο ξεχωριστό πρωτάθλημα. Εμείς προσπαθούμε να επικοινωνούμε με τους οπαδούς και τους έχουμε εξηγήσει απεγνωσμένα ότι η βία “πληγώνει” μόνο την ομάδα της οποίας οι χούλιγκαν φέρονται με βιαιότητα».

Για το τι χρειάζεται για να συζητηθεί σοβαρά η δημιουργία μίας νέας λίγκας:

«Εάν η Ελλάδα τιμωρηθεί και δεν συμμετάσχει στους αγώνες της UEFA για κάποιους λόγους και τελικά αποκοπούμε από την Ευρώπη, τότε αυτό ίσως θα επέτρεπε δυνητικά σε κάποιες ομάδες να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή λίγκα».

Για τις αιτίες της βίας:

«Πρώτα απ’ όλα, όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες που έχουν πρόβλημα με τη βία, συμπεριλαμβανομένου και του Παναθηναϊκού, πρέπει να αποδεχτούν τις ευθύνες τους και να δράσουν με τον καλύτερο τρόπο και να μειώσουν τη βία στα γήπεδά τους. Όμως, αν οι οπαδοί δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους ότι οι αγώνες που παίζονται εντός των γηπέδων διεξάγονται με τιμιότητα και ότι τα αποτελέσματα δεν είναι προαποφασισμένα και ότι αυτό που βλέπουν, συμβαίνει στα αλήθεια, δεν νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Έχουμε μεγάλα προβλήματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι το ξέρουν στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να έχεις έρευνες για εγκλήματα που έχουν ξεκινήσει από το 2011 και να είμαστε στο 2015 και να μην έχουν αρχίσει οι δίκες. Είναι γελοίο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αθώοι και συκοφαντούνται καθώς κατηγορούνται για σημαντικά εγκλήματα. Η φήμη τους “καταστρέφεται” και άτομα που θα καταδικαστούν είναι ελεύθεροι να φύγουν και να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες ή να αγνοήσω τις ευθύνες που έχουν οι ομάδες στην Ελλάδα, αλλά η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να προκαλούνται σκάνδαλα».

Για το αν οι θύτες γίνονται και θύματα:

«Αν κάποιος είναι βίαιος δεν μπορεί να είναι το θύμα. Μπορεί να έχουν προκληθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο και πάλι δεν μπορούν τέτοιες ενέργειες να θεωρηθούν σωστές. Είναι θύματα υπό την έννοια ότι είναι πολύ απογοητευμένοι, και αν δεν διαλευκάνουμε με τη βοήθεια της UEFA και την Πολιτείας τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε η ανομία δεν θα φύγει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αποτελεί και άδεια ώστε να είναι κανείς βίαιος».

Για το νόημα της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι αγώνες χωρίς οπαδούς:

«Νομίζω ότι έγκειται στην απόγνωση, γιατί έχουμε πολλή βία. Πριν από μερικές μέρες σε ένα αγώνα μπάσκετ μεταξύ δύο μεγάλων αντιπάλων στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια πολύ σοβαρή διαμάχη, και μάλιστα ένας οπαδός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. Τέσσερις μέρες πιο πριν είχαμε περιστατικά στο βόλεϊ. Η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, δεν σέβεται το νόμο όσο θα έπρεπε και αν η κυβέρνηση δεν γίνει πιο αυστηρή και αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι με μεγαλύτερη συνέπεια, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα βίας. Αυτό, που φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό είναι ότι στα ματς στην Ευρώπη με πολύ μικρές εξαιρέσεις δεν είχαμε κανένα πρόβλημα βίας για πολύ καιρό. Αυτό είναι η απόδειξη ότι οι οπαδοί μπορούν να συμπεριφερθούν σωστά. Το γεγονός αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα πιο τρελή».

Γιατί οι οπαδοί έχουν τη σωστή συμπεριφορά στην Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα:

«Πρώτον, ξέρουν ότι η UEFA θα τιμωρήσει την παραβατική συμπεριφορά των οπαδών, την ίδια στιγμή που μερικές ομάδες στην Ελλάδα δεν τιμωρούνται για ανάλογα περιστατικά. Δεύτερον, ξέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί αγώνες είναι “καθαροί”. Γενικά, οι Έλληνες οπαδοί όταν είναι εκτός Ελλάδας συμπεριφέρονται με πολύ καλύτερο τρόπο. Ζείτε στην Αγγλία και έχετε συναντήσει Έλληνες οπαδούς. Δεν παρενοχλούν πολίτες. Ακολουθούν τους κανόνες που έχετε στην Αγγλία. Στην Ελλάδα ο νόμος πιο… διαπραγματεύσιμος κατά ένα τρόπο, κάτι που είναι περίεργο».