Τα μάθατε τα νέα; Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από το Γιουρόπα Λιγκ έχει αλυσιδωτές συνέπειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όσον αφορά τη συμμετοχή των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να μη μακρυγορούμε, διαβάστε τι θα γίνει από τη σεζόν 2016-17, που ο πρωταθλητής χάνει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

O Oλυμπιακός έδωσε 1 μόλις βαθμό σε δύο ματς (με Ντνίπρο) στην Ελλάδα και από την στιγμή που δεν μπορούμε φέτος να πάρουμε άλλους πόντους στην ειδική βαθμολογία της UEFA, η χώρα μας παραμένει στην 13η θέση και την σεζόν 2016-17 θα χάσει την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Champions League. Φέτος το καλοκαίρι θα είναι η τελευταία φορά που ο πρωταθλητής θα βρεθεί απευθείας στους ομίλους του Champions League, όπως και για τον Κυπελλούχο ή τον δεύτερο στα play offs που θα έχει τσεκαρισμένο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Για την περίοδο 2015-16 έχουμε λοιπόν τον πρωταθλητή στους ομίλους του Champions League, τον Κυπελλούχο -αν δεν είναι ο πρωταθλητής- απευθείας στους ομίλους του Europa League, διαφορετικά το εισιτήριο θα το πάρει η δεύτερη ομάδα των play offs. Από εκεί εκεί και πέρα ο πρώτος στα play offs θα βρεθεί στον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών του Champions League και θα χρειαστεί δύο γύρους για να μπορέσει να μπει στους ομίλους. Ο δεύτερος στον τρίτο προκριματικό του Europa και ο τρίτος στον δεύτερο προκριματικό της διοργάνωσης.

Για την περίοδο 2016-17 όπου τα πράγματα γίνονται… μαύρα, ο πρωταθλητής θα παίξει στον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών του Champions League. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να βρεθεί απευθείας στους ομίλους αν οι κάτοχοι των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχουν πάρει από τα πρωταθλήματά τους το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League!

Στον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών του Champions League θα βρεθεί ο πρώτος των play offs, ενώ το απευθείας εισιτήριο του Κυπελλούχου για τους ομίλους του Europa League χάνεται και μετατρέπεται σε τρίτο προκριματικό! Τρίτο προκριματικό θα δώσει και ο δεύτερος των play offs, με τον τρίτο των αγώνων κατάταξης της Super League να προκρίνεται στον δεύτερο προκριματικό.

Η χώρας μας θα ξεκινήσει από την 14η θέση του χρόνου την κούρσα για καλύτερο πλασάρισμα, αλλά η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη καθώς η διαφορά από την 13η Τσεχία και την 12η Τουρκία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Κάτι που σημαίνει ότι και την σεζόν 2017-18 τα πράγματα μπορεί να μην έχουν αλλάξει.

Αν απορήσατε πού ακριβώς βρήκαμε τα καλά νέα, τότε κακώς διαβάσατε αυτό το κείμενο. Διότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βάδιζε σε αυτό το μονοπάτι εδώ και χρόνια. Οπότε, πρώτον, άξιζε να το πάθει και δεύτερον, μόνο αν χάσεις κάτι θα το εκτιμήσεις.

Τρεχάτε (προεδρικά) ποδαράκια μου τώρα…