Για εσάς που ξυπνήσατε πεινασμένοι από τα χθεσινά ξύδια και ούτε να το σκεφτείτε δεν θέλετε ότι θα τρυπώσετε στην κουζίνα για να μεγαιρέψετε το οτιδήποτε, ιδού ένα θέμα για να χορτάσετε με τα μάτια. Σάντουïτς από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, που σε κάνουν να θέλεις να φτιάξες βαλίτσες αμέσως. Οι άντρες θα λαχταρήσουν περισσότερο εκείνα με καταγωγή από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλουσιοπάροχα και χορταστικά, με κομμάτια ψητού κρέατος. Το ενδιαφέρον των γυναικών θα επικεντρωθεί στα πιο μίνιμαλ ευρωπαïκά αλλά και σε εκείνα που προέρχοναι από τις χώρες της Άπω Ανατολής, τα οποία υπόσχονται γκουρμέ εμπειρίες. Ό,τι κι αν βάλετε στο μάτι, καλή σας όρεξη!

 

1. Vada Pav (Ινδία)

Πατάτες, περασμένες από χυλό και τηγανισμένες, τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο ζεστά ψωμάκια και περιχύνονται με τσάτνεï.

 

2. Báhn mì (Βιετνάμ)

Το κοσμαγάπητο σάντουïτς από τη χώρα της Άπω Ανατολής περιέχει ψητό χοιρινό, λαχανικά, κόλιναδρο και καυτερή πιπεριά τζαλαπένιο.

 

3. Ντονέρ κεμπάμπ (Τουρκία)

Αρνίσιος γύρος, λαχανικά και γιαούρτι μέσα σε δύο φέτες ψωμί.

 

4. Arepa (Κολομβία)

Η αρέπα είναι μία στρουμπουλή κρέπα από καλαμποκάλευρο με πικάντικο λουκάνικο τσορίθο και σάλτσα τσίλι.

 

5. Katsu-sando (Ιαπωνία)

Φέτες κρέας αλευρομένες και τιγανισμένες με μουστάρδα και μαγιονέζα σε λευκό μαλακό χωμί φόρμας.

 

6. Σάντουιτς με καπνιστό (Καναδάς)

Φέτες καπνισμού κρέατος σερβίρονται με φέτες ψωμιού σικάλεως. Σερβίρεται με μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί.

 

7. Medianoche (Κούβα)

Μουστάρδα, ζαμπόν, τυρί και αγγουράκια τουρσί ψήνονται μέσα σε ένα φρατζολάκι γλυκό κουβανέζικο ψωμί και συνθέτουν ένα εύκολο και χορταστικό σνακ για τους ξενύχτηδες.

 

8. Chacarero (Χιλή)

Τα χαρακτηριστικά αυτού του μεγαλοπρεπούς σάντουïτς είναι η μεγάλη ποσότητα ψητού κρέατος (μπριζόλα ή γαλοπούλα) και τα πράσινα φασόλια.

 

9. Arepas (Βενεζουέλα)

Αυτές οι αρέπας γεμίζονται με αβοκάντο, τυρί και μπανάνες Αντιλλών, όπως ονομάζονται οι plantain.

 

10. Francesinha (Πορτογαλία)

Το “εθνικό” σάντουιτς της Πορτογαλίας περιέχει ζαμπόν ή λουκάνικο μαγειρεμένο σε μπύρα ή ουίσκι και σκεπασμένο με μια “κουβερτούλα” από τυρί και αυγό.

 

11. Smørrebrød (Δανία)

Οι Δανέζοι απολαμβάνουν το σάντουίτς τους ασκεπές, από ψωμί σίκαλης, με ψάρι ή κρέας, λαχανικά ή πατέ.

 

12. Leberkäse semmel (Γερμανία)

Το γερμανικό αυτό σάντουïτς που σερβίρεται παντού αποτελείται από ένα στρογγυλό ψωμάκι παραγεμισμένο με μια παχουλή φέτα κρέας, χοιρινό συνήθως, και αρτυμένα με μουστάρδα.

 

13. Jambon beurre (Γαλλία)

Το εθνικό έμβλημα των (πεινασμένων) Γάλλων. Μια μπαγκέτα αλειμμένη πλουσιοπάροχα μα βούτυρο και γεμισμένη με ζαμπόν, τυρί και αγγουράκια τουρσί.

 

14. Gatsby (Νότιος Αφρική)

Το επιβλητικό αυτό σάντουïτς περιέχει τηγανιτές πατάτες, ιταλικό σαλάμι, μαρούλι, κέτσαπ και πίρι-πίρι, την νοτιοαφρικάνικη σάλτσα από καυτερά τσίλι που βάζει φωτιά στον ουρανίσκο. 

 

15. Zapiekanka (Πολωνία)

Μια ανοιχτή μπαγκέτα υποδέχεται μια γέμιση από σοταρισμένα μανιτάρια και κρεμμύδια, σκεπάζεται με τυρί και ψήνεται στον φούρνο και νοστημεύει με κέτσαπ.

 

16. Choripán (Αργεντινή)

Πικάντικο λουκάνικο τσορίθο, τηγανιτό αυγό και σάλτσα τσιμιτσούρι σε ένα φρατζολάκι ζουμερό και χορταστικό.

 

17. Roti John (Μαλαισία)

Μια μπαγκέτα γεμισμένη με ομελέτα ενισχυμένη με κρέας και λαχανικά και πασαλειμμένη με μαγιονέζα και Hot Sauce είναι το αγαπημένο σνακ των κατοίκων της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και της Σιγκαπούρης.

 

18. Pljeskavica (Σερβία)

Η πλεσκάβιτσα είναι το σνακ που απολαμβάνουν καθημερινά όλοι οι Σέρβοι. Πρόκειται για ένα μπιφτέκι (συνήθως από συνδυσμό βοδινού και χοιρινού κρέατος) το οποίο “φυλακίζεται” μέσα σε ένα στρογγυλό μαύρο ψωμάκι μαζί με τυρί, μαρούλι και σκορδάτη σάλτσα.

 

19. Mitraillette (Βέλγιο)

Ποιός να αντισταθεί στον πειρασμό του παραδοσιακού βέλγικου σάντουïτς με της άφθονες τηγανιτές πατατούλες, το ζουμερό τηγανιτό κρέας και τη μαγιονέζα;

 

20. Bosna (Αυστρία)

Το σάντουïτς που αγαπούν οι Βιεννέζοι περιέχει λουκάνικο, σάλτσα κάρι, μουστάρδα, αγγουράκι τουρσί και κρεμμύδια.