Πέμπτη βράδυ αργά και είμαι σίγουρη ότι θα  συνεχίζω να διαβάζω βιβλίο, αλλά σ’ ένα  γρήγορο ζαπάρισμα, βλέπω στο κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, την Ζωζώ Σαπουντζάκη απέναντι στον Τάσο Τρύφωνος. Η γυναίκα αυτή είναι τόσο μεγάλη σταρούμπα που πραγματικά με τον τρόπο που μιλούσε και τα όσα έλεγε μ’ έκανε να αδιαφορήσω για το αδιανόητα κακής αισθητικής σκηνικό, μια τσαλακωμένη πράσινη κουρτίνα πίσω από την ηθοποιό, που σε συνδυασμό με το  άσπρο back round θύμιζε σκηνικό κρατικής τηλεόρασης στο ανατολικό μπλοκ την περίοδο του 1980.

Καταρχήν ο  Τάσος την ρώτησε για τα πάντα και εκείνη απαντούσε με χάρη και νάζι, ταυτισμένα χαρακτηριστικά αυτής της ανεπανάληπτης γυναίκας. Η Ζωζώ αυτοσαρκάζεται όταν αναφέρεται στον χρόνο: «Ας πούνε ότι είμαι 100 χρονών, τι σημασία έχει αφού εγώ νιώθω παιδί;».  Σ’ εκείνο το σημείο ξεκαρδίστηκε στα γέλια όταν θυμήθηκε τα όσα λέει για εκείνη ο Λαζόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί και τον Τάκη Ζαχαράτο που την έχει αναδείξει ως μικρότερη από την Αφροδίτη της Μήλου και νήπιο συγκριτικά με τον Μητσοτάκη!

Αν και την είχα παρακολουθήσει λίγες μέρες πριν στην εκπομπή του Θοδωρή Αθερίδη, δεν βαρέθηκα ούτε ένα λεπτό! Και πώς να βαρεθώ; Η Ζωζώ δεν είναι τυχαίο ότι λατρεύτηκε και λατρεύεται σε σημείο που να γονατίζουν στο καμαρίνι της οι νέοι άντρες ακόμη και σήμερα.

Ξεκαρδίστηκε κάποια στιγμή στα γέλια, όταν θυμήθηκε πως όλοι οι φίλοι της, εκτός από τον Κώστα Βουτσά, έχουν… πεθάνει! (Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι η Ζωζώ έχει αποχαιρετίσει πάρα πολλούς παρακολουθώντας την τελετή της ταφής). Συνεχίζει να εργάζεται, γιατί πιστεύει ότι ζωή χωρίς χορό για εκείνη, δεν θα είναι… ζωή και μάλιστα εξήγησε ότι όσο μεγαλώνει,πειραματίζεται σε ακόμη πιο περίπλοκα χορευτικά, Μιλούσε στον Τάσο Τρύφωνος και «έπαιζε» με τα μακριά πυκνά μαύρα μαλλιά της, με τη χάρη που το κάνει ένα σέξι νεαρό μοντέλο…Η κοντή της φούστα αποκάλυπτε τα γυμνασμένα πόδια της. Η Ζωζώ, όπως εξήγησε, κολυμπάει χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς το αγαπημένο της σπίτι στην Κινέτα είναι “πάνω” στην θάλασσα…

Αποκάλυψε ότι είναι πολύ νοικοκυρά, ότι της άρεσε πάρα πολύ να περιποιείται τον άντρα της, (βγάζοντάς του ακόμη και τα παπούτσια), ότι υπήρξε εξαιρετικά ντροπαλή εκτός σκηνής, παρά τις «ορδές» των θαυμαστών της. Τι έκανε τα λεφτά που έβγαζε;  Μα ότι μια θρυλική σταρ. Το είπε στον Τάσο. Κοσμήματα και γούνες. Άντε και κάτι ακίνητα, τα οποία πούλησε μετά τον θάνατο του άντρα της, όχι γιατί είχε ανάγκη, αλλά γιατί ήθελε ν’ αλλάξει συνήθειες ζωής. Με το χρήμα είχε τόση σχέση, όσο να μην της χρωστάει κανένας λεφτά μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι κάπου, κάποτε , τα τελευταία χρόνια, δεν την πλήρωσαν για μια εμφάνιση, Ζωζώ είναι αυτή: χόρεψε και τραγούδησε δωρεάν!

Καταπληκτική επίσης ήταν, όταν την ρώτησε ο Τάσος Τρύφωνος για το αν βρίσκει κάποια «διάδοχό της». Αφού σκέφτηκε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αναφέρθηκε και στην Δέσποινα Βανδή και στην Άννα Βίσση και σε «κάποιες νεότερες καλλιτέχνιδες» που κάνουν μια χαρά την δουλειά τους.  Είμαι σίγουρη εντελώς ότι η ίδια ξέρει, όπως και όλες οι γενιές που την έχουν αποθεώσει, ότι η Σαπουντζάκη «έσπασε το καλούπι». Όπως και η ίδια είπε , για την εποχή της, έκανε την μεγάλη ανατροπή: Τραγούδησε και χόρεψε ταυτόχρονα. Πριν από αυτήν, οι τραγουδίστριες ήταν ακίνητες… Η Ζωζώ «έκαψε» τα τακούνια της μαζί με αντρικές καρδιές, τις εποχές που τις νύχτες στα μαγαζιά έκανε βόλτες ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο γιος του Αλέξανδρος και ο Νιάρχος. Για τον Νιάρχο έχει πει η ίδια στο παρελθόν ότι της έδινε σπιρτόκουτα γεμάτα λίρες! Για τον Αλέξανδρο που σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής τον ήθελαν ερωτευμένο μαζί της έχει δηλώσει:

«Ο Αλέξανδρος ήταν ένα πολύ γλυκό παιδί! Θυμάμαι τότε ερχόταν ο πατέρας του στο μαγαζί συνεχώς. Ο Αλέξανδρος τότε ήταν μαθητής. Είχε έρθει, λοιπόν, ένα βράδυ με τον κολλητό του τον Βερνίκο στο κέντρο όπου εμφανιζόμουν εγώ, στην “Πεταλούδα”, στην πλατεία Αμερικής. Βγήκα τραγούδησα και ο νεαρός Ωνάσης δεν σταματούσε να ανοίγει σαμπάνιες και να πετάει λουλούδια. Όταν τέλειωσα το σόου, με παίρνει αγκαλιά. Και άρχισε να μου μιλάει, ώρες ολόκληρες. Από την επομένη ο Αλέξανδρος ερχόταν στο σπίτι μου με σοφέρ με έπαιρνε και πηγαίναμε για ψάρι στου Αντωνόπουλου. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια που μου έλεγε για τα παιδικά του χρόνια, για την Κάλλας και ότι δεν την χώνευε αλλά και τα δάκρυα που έτρεχαν από τα ματάκια του συχνά πυκνά για τη μάνα του, τότε που είχε χωρίσει με τον πατέρα του (…) Ο Αλέξανδρος ήταν ένα άβγαλτο παιδί γεμάτο συναισθήματα. Νεανικά συναισθήματα. Όταν πήγε να με φιλήσει πρώτη φορά έτρεμε».
 

Η εκπομπή τελειώνει αν και ήθελα να δω περισσότερο… Ζωζώ Σαπουντζάκη!

 

Απολαύστε την!