Πριν από λίγες ημέρες το πάρτι για τις περίφημες «50 αποχρώσεις του γκρι» συγκέντρωσε στο Salon de Bricolage ένα ετερόκλητο κοινό, όχι πάντως την πλειονότητα των μελών του, που αποφεύγουν τέτοιες κοσμικές εκδηλώσεις. Μπορεί η συγκεκριμένη βραδιά να μην έγραψε ιστορία, όμως υπάρχουν δεκάδες άλλες που έμειναν να συζητούνται για ημέρες, όπως και περιστατικά που έγιναν αστικός μύθος, όπως

Η περίφημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Μαριάννα Λάτση και τη Γιάννα Αγγελοπούλου για την οποία τόσα γράφτηκαν. Είτε έγινε, είτε όχι -στο δεύτερο σκέλος συγκλίνουν όλες οι απόψεις- το σίγουρο είναι ένα. Το Salon de Bricolage του Χρύσανθου Πανά στο Κολωνάκι παραμένει σημείο αναφοράς ως ένα ιδιωτικό κλαμπ που κατάφερε να ενώσει διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης με ισχυρούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές και γόνους δυναστειών.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ακόμα και ο Σταύρος με την Ευγενία Νιάρχου και τον Χρήστο Οικονόμου έχουν περάσει την είσοδο του Salon τουλάχιστον τρεις φορές, τα δύο τελευταία χρόνια που ήρθαν στην Αθήνα; Μόνο τυχαία δεν επέλεξε να γιορτάσει η Χάρις Αλεξίου τα γενέθλιά της, μαγειρεύοντας η ίδια στην περίφημη κουζίνα του ισογείου για τους φίλους της -ανάμεσά τους η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Λάκης Λαζόπουλος- που είχαν καθίσει στον περίφημο μοναστηριακό πάγκο του εστιατορίου στο ισόγειο.

Αν αυτός ο πάγκος μπορούσε να μιλήσει, είναι σίγουρο ότι δεκάδες ινκόγκνιτο συναντήσεις εφοπλιστών, κοσμικών κυριών και νεαρών κληρονόμων θα είχαν γίνει ευρύτερα γνωστές. Στο Premier Etage του πρώτου ορόφου συνέτρωγαν πριν από λίγες εβδομάδες ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την παρέα του, ενώ σε απόσταση αναπνοής ο Γιάννης Λάτσιος με τον Τζόνι Καλημέρη. Όπως μου μετέφεραν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο παρέες ήταν εξαιρετική. Μόνο που -και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί τα μέλη του κλειστού κλαμπ- ότι γίνεται στο Bricolage, μένει στο Bricolage.

 

 

Και αν σε κάποιους ηχεί περίεργη η συνύπαρξη του στον ίδιο χώρο του διεθνούς φήμης γλύπτη Τάκη με την Μαριάννα Λάτση και την Νατάσσα Λιακουνάκου και του Λάκη Λαζόπουλου με την Σοφία Κούστα, αυτό είναι μάλλον κάτι συνηθισμένο για τον Χρύσανθο Πανά. Έναν επιχειρηματία που δεν μοιάζει καθόλου με τους «συναδέλφους» του, ίσως επειδή είχε πάντοτε μια ιδιαίτερη αισθητική άποψη για τους χώρους του, κάτι που οφείλεται και στην λατρεία του για την τέχνη

Όταν αποφάσισε το εγχείρημα του Salon De Bricolage πριν από πέντε χρόνια, μάλλον δεν φανταζόταν την εντυπωσιακή εξέλιξη του πρώτου private club με συνδρομή. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε την πόρτα του στους «μυημένους», σχεδόν όλη η επώνυμη Αθήνα ήθελε να χωρέσει μέσα σε έναν χώρο, που κουβαλούσε έντονο άρωμα τέχνης και Νέας Υόρκης. Το άβατο για τους φωτογράφους δεν έσπασε ποτέ -εκτός αν υπήρχε συγκεκριμένο event και το Salon τους επιτρέπει να κάνουν την δουλειά τους μόνο έξω από το κλαμπ.

Μπαίνοντας μέσα -αν είσαι μέλος ή καλεσμένος κάποιου μέλους- μπορεί κανείς να διακρίνει καθαρά το mix & mach του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος λανθασμένα κατά τον εμπνευστή του Χρύσανθο Πανά, χαρακτηρίστηκε το κλαμπ των πλουσίων. Η Αθανασία Κομνηνού, ο Κίκος Μαρτίνος με την σύζυγό του Μαρίνα Λιβανού μεταξύ εκατοντάδων άλλων δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να φωτογραφηθούν με το σύστημα που υπήρχε στο εστιατόριο του κλαμπ, να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους και να τις κολλήσουν στο ταμπλό που υπάρχει. Δίπλα τους φιγουράρουν προσωπικότητες όπως ο αειθαλής Τάκης, ντυμένος πάντα από τον διάσημο γιαπωνέζο σχεδιαστή Γιόζι Γιαμαμότο, ο εκκεντρικός Γιώργος Βέλτσος, η Χάρις Αλεξίου, ο χορογράφος Κωσταντίνος Ρήγος, ο Γιώργος Μαζωνάκης κ.α.


Ο χώρος από μόνος του δεν παραπέμπει σε ένα τυπικό συνδρομητικό κλαμπ, όπως αυτά που ξέρουμε από την Αγγλία, στα οποία κυριαρχούν οι δερμάτινοι Chesterfield καναπέδες και οι βλοσυρές φιγούρες σε προσωπογραφίες. Σε ένα industrial σκηνικό που επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά ο σκηνογράφος Γιώργος Γαβαλάς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και γνωστές κυρίες της Αθηναϊκής κοινωνίας μπλέκονται με καλλιτέχνες και ανθρώπους της τέχνης γενικότερα, έστω και αν κάποια βράδια, το κοινό είναι μόνο εγχώριοι celebrities. Τo κλαμπ είναι άμεσα δεμένο με την τέχνη, κάτι που το διαπιστώνεις εύκολα, όταν βλέπεις φωτογραφίες να προβάλλονται στον τοίχο, είτε είναι μια δουλειά του εικαστικού επιμελητή Δημήτρη Αντωνίτση, είτε μια έκθεση που έχει επιμεληθεί η Άννα Χατζηνάσιου.

 

 

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που έγινε γνωστό το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του Χρύσανθου Πανά, δεκάδες γνωστοί Αθηναίοι έσπευσαν να καταβάλλουν τα χίλια ευρώ που απαιτούνται για να γίνεις μέλος του κλαμπ, πεντακόσια για την εγγραφή τα οποία πληρώνουν μόνο μια φορά και πεντακόσια για την ετήσια συνδρομή, που ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Η νέα γενιά έσπευσε να εντρυφήσει στο νέο trend της πόλης, ανάμεσά τους σύσσωμοι οι υιοί Μαρτίνοι, ο Σωκράτης Κόκκαλης junior και o αδερφός του Ντίνος αλλά και ο Πάρης Κασιδόκωστας.

Από τον χώρο της τέχνης μέλη έγιναν η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ αθρόες ήταν οι εγγραφές για γνωστές Αθηναίες και Αθηναίους. Η Μαριάννα Λάτση, η Νταίζη Μανιατοπούλου, ηΝατάσσα Λιακουνάκου, ο Λάκης Γαβαλάς και η Κάτια Ζυγούλη απολαμβάνουν εδώ και χρόνια τις βραδιές στο κλαμπ και ποζάρουν αποενοχοποιημένα για το ταμπλό με τις πολαρόιντ που υπάρχει στον τοίχο του εστιατορίου. Όπου “εστιατόριο”, βλέπε έναν μακρόσυρτο μοναστηριακό πάγκο, «κρυμμένο» πίσω από ένα τοίχο και μαύρες κουρτίνες, όπου μπορούν να φάνε μέχρι δώδεκα άτομα σε απόσταση αναπνοής, κάτι που αν μη τι άλλο, φέρνει πιο κοντά τα μέλη, ενώ η κουζίνα και ο σεφ είναι κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους.

Από τα πάρτι που συζητήθηκαν έντονα ήταν αυτό που έστησε η Κάτια Ζυγούλη -είναι μέλος- στον Σάκη Ρουβά για τα γενέθλιά του, ο οποίος βρέθηκε κάποια στιγμή να ποζάρει μαζί με τον Γιώργο Λεβέντη και τον φίλο του τότε Ηλία Κοκκοτό, υιοθετώντας και οι τρεις «σκοτεινό» βλέμμα.

Μαζί με φίλους της είχε γιορτάσει η Χάρις Αλεξίου την ονομαστική της εορτή, μαγειρεύοντας η ίδια στην κουζίνα του Salon για την Λίνα Νικολακοπούλου, τον Λάκη Λαζόπουλο και άλλους φίλους της. Ο τελευταίος πηγαίνει πολύ συχνά στο στέκι του Κολωνακίου, αφού έχει βρει όπως είπε σε φίλους του, έναν χώρο που δεν τον κοιτάνε περίεργα και νοιώθει πολύ άνετα.

 

 

Διεθνείς συνεργασίες

Πριν ξεκινήσει ο προσωπικός του Γολγοθάς, δείπνο για φίλους του είχε παραθέσει και ο Λάκης Γαβαλάς. Μαγείρεψε πένες με σάλτσα ενώ για γλυκό προσέφερε κουλουράκια τα οποία οι καλεσμένοι του βουτούσαν σε ένα βαζάκι με μέλι!

Από τις βραδιές που έμειναν χαραγμένες στην μνήμη πολλών ήταν όταν ο διακεκριμένος επιστήμονας και σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα, Νίκολας Χρηστάκης, που ήρθε στην Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα, συνάντησε όσα από τα μέλη του επιθυμούσαν να τον γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί του.

Ο πολυμήχανος κύριος Πανάς όμως δεν έμεινε στις δραστηριότητες εντός συνόρων. Θέλοντας πραγματικά να προσφέρει στα μέλη του Salon προνόμια που δεν βρίσκουν εύκολα, ξεκίνησε προγράμματα συνεργασίας με άλλες παρόμοιες λέσχες της Ευρώπης. Στην Αγγλία το Salon συνεργάζεται από φέτος με το Τhe Arts Club και το Ηospital Club. Οποιοδήποτε μέλος του κλαμπ μπορεί να περάσει την είσοδό του μόνο με την κάρτα του όπως ισχύει και στο γαλλικό Castel. Και αν τα ονόματα δεν σας λένε πολλά, το Hospital Club θεωρείται από τα πιο in hot spot του Λονδίνου, βρίσκεται στο Covent Garden και συνδημιουργοί του είναι συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν, και ο Ντέιβιντ Στιούαρτ των Eurythmics ενώ μέλη του είναι μεταξύ πολλών η σχεδιάστρια Βίβιεν Γουέστγουντ και ο Μπόνο των U2…