Μπορεί εξέχοντες πανεπιστημιακοί με χρόνια στο κουρμπέτι στον χώρο της αστροφυσικής να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο project, όμως εκείνη χαμπάρι. Είναι αποφασισμένη στην επόμενη μετακόμισή της η διεύθυνση να περιέχει τη λέξη Άρης. Ο λόγος  για την εικοσιτετράχρονη Μάγκι Λιού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, η οποία είναι μία από τους πέντε νεαρούς Βρετανούς που θα πάρουν μέρος στο project Mars One.

Τι είναι το project Mars One τώρα; Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο το οποίο προωθεί μια μη κερδοσκοπική ολλανδική οργάνωση με στόχο τον εποικισμό του πλανήτη Άρη. Το σχέδιο, το οποίο θα κοστίσει κατά προσέγγιση έξι δισεκατομμύρια δολάρια, θα χρηματοδοτηθεί, υποτίθεται, από τα διαφημιστικά έσοδα ενός reality show με ήρωες τους εποίκους που θα προβάλλεται παράλληλα με την επιχείρηση. Σημασία έχει να γνωρίζει κανείς ότι τα «εισιτήρια» των πέντε τολμηρών που υπολογίζονται σε αυτό το ποσό είναι μονής διεύθυνσης –άπαξ και φτάσουν στον προορισμό τους, θα πρέπει να δουν πως θα τα βολέψουν μόνοι τους.

Εν πάση περιπτώσει, το αφτί της Μάγκι Λιου δεν ιδρώνει. Όνειρό της είναι να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα γεννήσει στον Άρη. Βέβαια, αντιλαμβάνεται και εκείνη τις δυσκολίες. «Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί το έμβρυο σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Επίσης, είναι πιθανό τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας να καθιστούν τους άντρες στείρους. Όμως, για να δημιουργήσεις μια αποικία, πρέπει να βρεις τρόπο για να αναπαραχθείς», απήντησε στις απορίες του δημοσιογράφου της Daily Mail. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που την προβληματίζουν: Για παράδειγμα, τι εθνικότητας θα είναι το παιδί, αφού δεν θα έχουν να συγκροτηθούν κράτη στον κόκκινο πλανήτη.

Η Μάγκι Λιου επιλέχτηκε ανάμεσα σε 200.000 ενδιαφερόμενους. Πέρασε στους 100 επικρατέστερους και από εκεί στους 5. Ευτυχώς, αν τελικά το σχέδιο ευοδωθεί, και οι πέντε είναι ανάλογων ακαδημαïκών προσόντων οπότε θα έχουν κάτι να συζητάνε για να περνάει η ώρα. Το μόνο άξιο απορίας είναι γιατί, αφού παίζει θέμα αναπαραγωγής, δεν επιλέχτηκαν τουλάχιστον έξι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ώστε να γίνει η δουλειά πιο τακτικά και εύκολα;