Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 , ο Πρόεδρος John F. Kennedy έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς στο Ντάλας. Η δολοφονία του συγκλόνισε τον πλανήτη και πυροδότησε μία ατελείωτη συνομωσιολογία. Τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ιστορική μέρα στην Dealey Plaza; Ποιος πραγματικά και γιατί ήθελε νεκρό τον Πρόεδρο Kennedy; Νέα στοιχεία δείχνουν εμπλοκή ενός ξεχωριστού, διαφορετικού είδους ανθρώπων, αυτών που φέρουν το γονίδιο X στο DNA τους. Πρέπει να φοβόμαστε τελικά τους μεταλλαγμένους;

Δεν πρόκειται φυσικά για μία υπαρκτή θεωρία (αν και ποτέ δεν ξέρεις!) αλλά για το φανταστικό σενάριο, μέρος του «X-Men: Days of Future Past» που εμπλέκει τον Magneto και την ομάδα του σ’ ένα γεγονός- ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας! Εν όψει της πιο πολυαναμενόμενης ταινίας του 2014, μία νέα προωθητική καμπάνια, η «The Bent Bullet», παρουσιάζει το χρονικό της υποτιθέμενης ανάμιξης, σύλληψης, και μυστικής δίκης του Erik Lehnsherr (Magneto). Σύμφωνα μ’ αυτήν την καταγραφή, ο Magneto ενεπλάκη πριν από πενήντα χρόνια στην συνομωσία των μεταλλαγμένων για τη δολοφονία του Kennedy, κι εκείνο το γεγονός ήταν καθοριστικό για την συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, εναντίωση των ανθρώπων απέναντι στους mutants. Ένα γεγονός το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προπαγάνδας εναντίον των μεταλλαγμένων, που το είδος τους είναι υπό διωγμό και αφανισμό στο μέλλον του «Days of Future Past» με την συμβολή των ρομπότ Sentinels, δημιούργημα των βιομηχανιών Trask.

Το Καλοκαίρι του Μίσους

Το ιδιοφυές σενάριο θέλει τους μεταλλαγμένους να είχαν μπει στο στόχαστρο από ριζοσπαστικές ομάδες αλλά και την CIA, από το 1963. Αρκετοί που εντοπίστηκαν με το γονίδιο Χ, δολοφονήθηκαν εκείνη τη χρονιά στην οποία οι ιστορικοί των mutants, αναφέρονται ως το «αμερικανικό Καλοκαίρι του Μίσους». Μεταξύ των θυμάτων και οι Azazel και Tempest, δύο μέλη της Αδελφότητας των Μεταλλαγμένων του Magneto, την οποία το FBI είχε κατηγοριοποιήσει ως «προ-τρομοκρατική ομάδα». Και οι δύο σφαγιάστηκαν από πράκτορες, στα πλαίσια του Project: Wide Awake, μία άκρως μυστική επιχείρηση της CIA, που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Kennedy μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας (στο «X-Men First Class», είδαμε ότι αποτράπηκαν τα χειρότερα χάρη στην ομάδα του καθηγητή Xavier). Το πρότζεκτ είχε αποκλειστικό σκοπό την έρευνα και καταγραφή περιπτώσεων με το γονίδιο X. Η επιχείρηση όμως είχε και παραστρατιωτικό παρακλάδι που δρούσε αυτόνομα με αποτέλεσμα το διπλό φονικό των Azazel και Tempest. Την ίδια στιγμή, ακραίες συντηρητικές ομάδες όπως οι «Φίλοι της Ανθρωπότητας», κατηγορούσαν τον Kennedy για προδοσία, τόσο για το θέμα της Κούβας, όσο και για την ανεκτικότητά του στην ύπαρξη μεταλλαγμένων. Η άφιξη του Προέδρου στο Ντάλας, έγινε με αντιδράσεις από αυτές τις ομάδες που μοίραζαν φυλλάδια εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη. Λίγο αργότερα, ο Kennedy έπεφτε νεκρός.

Η δίκη και η καταδίκη του Magneto

Για την Επιτροπή Warren, η μόνη λογική εξήγηση για την απίστευτη τροχιά που ακολούθησε η σφαίρα βρίσκοντας τον Πρόεδρο, ήταν η παρέμβαση του Erik Lehnsherr, γνωστού ως Magneto. Η διαβόητη σφαίρα (the bent bullet), είχε καμφθεί με τέτοιο τρόπο, που υποδεικνύει αφύσικη, μεθοδευμένη παραποίηση. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1964, ο Πρόεδρος Johnson, ανακοίνωσε σε μία σε στενό κύκλο, συνεδρίαση με την Επιτροπή Warren, πως ο «πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο», και βασικός ύποπτος της Επιτροπής για την δολοφονία Kennedy, είχε συλληφθεί.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών, η δίκη του Magneto. Αρχεία από τα πρακτικά της δίκης, τα οποία προσφάτως αποχαρακτηρίστηκαν από το καθεστώς του απόρρητου, αναφέρουν ότι ο Lehnsherr δεν μπόρεσε να αντικρούσει ότι ήταν παρών τη μοιραία μέρα στην Dealey Plaza, αρνήθηκε όμως ότι αυτός δολοφόνησε τον Πρόεδρο. Όταν τον διέταξαν να αποδείξει τις ικανότητές του, ο Lehnsherr, λύγισε με το μυαλό του έναν μεταλλικό μοχλό, προκαλώντας αναστάτωση στην αίθουσα. «Δεν σκότωσα τον πρόεδρό σας» είπε αργότερα στο δικαστήριο. «Γνωρίζω όμως ποια το έκανε και δεν θα τη βρείτε ποτέ. Έχει τον τρόπο της να κρύβεται σε κοινή θέα». Φωτογραφίζοντας φυσικά την Mystique. Και ενισχύοντας τη θεωρία ότι δεν ήταν ο Lee Harvey Oswald που τράβηξε την σκανδάλη αλλά ένας σωσίας του.

Ο Lehnsherr κρίθηκε ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού και συνομωσία στη δολοφονία Kennedy. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια και οδηγήθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Της φυλακής τα σίδερα όμως, δεν μπορούν να συγκρατήσουν έναν τόσο πανίσχυρο μεταλλαγμένο. Αφού κατέστρεφε τα κελιά, αποφασίστηκε μία πιο δραστική λήψη μέτρων. Έτσι, το 1971, ανατέθηκε στις βιομηχανίες Trask να κατασκευάσουν ένα μοναδικό στο είδος του κελί που θα περιόριζε τα καταστροφικά ξεσπάσματα του Magneto. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, συνέχισε να αναπτύσσεται μυστικά.

Το 2023, οι βιομηχανίες Trask είναι κυρίαρχες στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Η απειλή των μεταλλαγμένων έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι X-Men πρέπει να κατορθώσουν να πετύχουν στην πιο κρίσιμη αποστολή τους, αυτή για την επιβίωση των ειδών, του ανθρώπινου και του μεταλλαγμένου. Το κλειδί για τη σωτηρία βρίσκεται στο παρελθόν. Εκεί όπου θα συναντήσουν τους νεότερους εαυτούς τους, εκεί που τους περιμένει μία επική αναμέτρηση. Το Μάιο του 2014, ετοιμαστείτε για τους «X-Men: Days of Future Past» και την απόλυτη μάχη που θα αλλάξει το παρελθόν- και θα σώσει το μέλλον μας…