Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ήταν η προγραμμαισμένη πρεμιέρα του Στέφανου Κορκολή στην Αθηναίδα. Η συγκεκριμένη μέρα και νύχτα αφιερωμένη είναι, λένε, στους ερωτευμένους. Δεν το συμμερίζομαι, αλλά και δεν το ξορκίζω. Σάββατο νύχτα λοιπόν, ο κόσμος που πήγε ν’ ακούσει το εξαιρετικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ο μεγάλος συνθέτης φυσικά δεν έδειξε πρόθυμος να αποχωρήσει μόλις τελείωσε η συναυλία. 

Τα χειροκροτήματα, όπως μου είπαν φίλοι που ήταν εκεί, ήταν τόσο έντονα που ο συνθέτης παρουσιάστηκε στην σκηνή, κάθισε στο ταμπουρέ του πιάνο και είπε τα εξής: «Θα σας παίξω λοιπόν τώρα μια υπέροχη μελωδία του Μάντζαρου γιατί νομίζω ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει να ερωτευτούμε περισσότερο την Ελλάδα!».

Που να πάει το μυαλό στο τι θα επακολουθούσε… Οι περισσότεροι άλλωστε γνωρίζουν ότι ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο μοναδικός πατέρας του Εθνικού ύμνου. Ο Νικόλαος Μάντζαρος μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της  καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. 

Δείτε τι έγινε στην αίθουσα. Το βίντεο είναι φυσικά ερασιτεχνικό· ευχαριστούμε τον φίλο Άρη Βασιλειάδη που έστειλε το συγκεκριμένο υλικό έτσι ώστε μπορέσαμε να δημοσιοποιήσουμε το ντοκουμέντο.