Ο νεαρός άνδρας, που βαδίζει σχεδόν καθημερινά, στα σοκάκια μιας γαλλικής πόλης-μπορεί να είναι το Μπορντό, η Νίκαια, η Ρεν ή η Λυών-έχει κάθε λόγο να φοβάται ακόμη και την σκιά του. Στα σαράντα τρία του χρόνια, ο πρώην προγραμματιστής μιας από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, είναι persona non grata σε πολλές χώρες, καταζητούμενος από την Interpol  και η Νέμεσις -για πολύ κόσμο- των απανταχού φοροφυγάδων. Είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να τινάξει μια καλοπληρωμένη καριέρα στον αέρα, αποκαλύπτοντας πάνω από 130.000 φοροφυγάδες σε διάφορες χώρες, κυρίως αυτούς που είχαν λογαριασμούς στην HSBC, την τράπεζα που εργαζόταν μέχρι το 2008.

Η λίστα Λαγκάρντ είναι δικό του επίτευγμα, αν και πληθαίνουν τελευταία οι γνώμες ότι σε αυτή έβαλαν το δάχτυλό τους ουκ ολίγες μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην εκπομπή “360ο” η λίστα που αφορά τους έλληνες καταθέτες και έχει έρθει στην δημοσιότητα, περιλαμβάνει μόνο το 1% με το υπόλοιπο 99% να αγνοείται. Κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να πουλήσει την λίστα, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά και επιμένει ότι έκανε αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του. Οι Γάλλοι τον προστατεύουν αφού η δική τους λίστα κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό στα κρατικά ταμεία της χώρας, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι Γερμανοί με τους καταθέτες που αποκάλυψε ο Φαλσιανί.

Στην Ελλάδα, δεν εισπράχθηκε προς το παρόν τουλάχιστον, ούτε ένα ευρώ. Η λίστα στάλθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ-τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας-στην χώρα μας και κατάντησε ένα περιφερόμενο cd από το γραφείο του κυρίου Παπακωνσταντίνου στον εκάστοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τανάπαλιν.  Στο βιβλίο του Ερβέ Φαλσιανί που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες το πρώην στέλεχος της Ελβετικής Τράπεζας αποκαλύπτει ότι ο Νικολά Σαρκοζί, «εκβίασε» τον πρώην έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με την λίστα, και τις φερόμενες καταθέσεις των 500.000.000 ευρώ της μητέρας του, Μαργαρίτας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για αθλιότητες και μένει να δούμε κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει κάτι από μια λίστα που ταρακούνησε την Ευρώπη και έκανε τον Ερβέ Φαλσιανί έναν κυνηγημένο άνθρωπο, που κρύβεται πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των συγκλονιστικών του αποκαλύψεων.