Όποιος παρακολουθεί καθημερινά, ακόμα και άθελά του, τον βίο και την πολιτεία της διάσημης οικογένειας, θα δυσκολευτεί φυσιολογικά να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στο συγκεκριμένο επώνυμο και μια από τις πιο δραματικές πτυχές της ιστορίας του 20ου αιώνα: τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η συστηματική εξόντωση ενός  (κατά άλλες πηγές ενάμισι) εκατομμυρίου Αρμενίων από τον τουρκικό στρατό το διάστημα 1915-1923 δεν είναι ένα γεγονός που παραπέμπει εύκολα στα σφαιρικά οπίσθια της «Break the Internet» Κιμ. Όμως ένα άρθρο στη βρετανική Daily Mail κίνησε το ενδιαφέρον μας.

Τι λέει λοιπόν το άρθρο; Σύμφωνα με το Γουίλ Στούαρτ, συνεργάτη της εφημερίδας, χρωστάμε την ύπαρξη των Καρντάσιανς στην ζοφερή προφητεία ενός συγχωριανού της οικογένειας στον οποίον οι ντόπιοι απέδιδαν μαντικές ιδιότητες. Ο συγχωριανός τους λοιπόν προέτρεψε τους ομόθρησκους και ομόφυλους του να εγκαταλείψουν άμεσα τα πάτρια εδάφη γιατί σε διαφορετική περίπτωση είτε θα πεθάνουν, είτε θα εγκλωβιστούν.

 


Η προ-προ-προγιαγιά της Κιμ καθιστή στο σπίτι της στο Ερζερούμ.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι προπάτορες της Κιμ και των αδελφών της προέρχονται από δύο ξεχωριστά γενεαλογικά δέντρα: Τους Καρντάσιαν ή Καρντάσοφ από το Καρακάλε, μια μικρή κοινότητα στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας- Τουρκίας που το 1913 βρίσκονταν εντός της ρωσικής επικράτειας και σήμερα αποτελεί μέρος της Τουρκίας, και τους Μιρογιάν από το Ερζερούμ του τουρκικού Πόντου. Αμφότερες οι οικογένειες ανήκαν στην «αίρεση» των Μολοκάνων, μια αίρεση που αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα στους κόλπους της ρωσικής εκκλησίας, η οποία παρουσιάζει ορισμένα κοινά σημεία με τους Προτεστάντες.

 


Η οικογένεια Μιρογιάν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Οι διώξεις κατά των Μολοκάνων που εξαπέλυαν από καιρού εις καιρόν οι ρωσικές αρχές είχαν ως συνέπεια την σχετική απομόνωση τους και την συγκρότηση σφιχτοδεμένων κοινοτήτων. Αλλά και οι γείτονές τους από την άλλη πλευρά των συνόρων τίποτα καλό δε επιφύλασσαν στους Αρμενίους οι οποίοι παρακινημένοι από τον φόβο και τον οικονομικό στραγγαλισμό που τους είχε επιβληθεί άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα.

 


Άποψη του Ερζερούμ.

Οι Καρντάσιανς εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 1913 –το γεγονός βεβαιώνεται από τα σχετικά έγγραφα της υπηρεσίας μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τους Μιρογιάν τα στοιχεία είναι λιγότερα, όμως υποθέτουμε ότι μετανάστευσαν πάνω-κάτω την ίδια εποχή.  Οι δύο οικογένειες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο: Κατευθύνθηκαν αρχικά προς τα λιμάνια της Γερμανίας όπου επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό την Αμερική.

 


Το SSKoln στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Καρντάσιαν από τη Βρέμη.

 


Η αίτηση αποκτησης αμερικανικής υπηκοότητας του προπάπου της Κιμ.

Το ταξίδι ήταν μακρύ και οδυνηρό. Στοιβαγμένοι σαν τα πρόβατα στα αμπάρια των πλοίων οι μετανάστες υπέμεναν τις άθλιες συνθήκες με την ελπίδα ότι στον προορισμό τους θα βρουν έδαφος για να κάνουν μια νέα αρχή. Όμως αυτά είναι γνωστά από τις μαρτυρίες και των ελλήνων μεταναστών της εποχής.

 


Η γιαγιά και ο παπούς των αδερφών Καρντάσιαν την ημέρα του γάμου τους στην Αμερική.

 

Οι Καρντάσιανς και οι Μιρογιάν εγκαταστάθηκαν τελικά στο Λος Άντζελες –η εξήγηση που δίνεται γι’ αυτό είναι ότι η προφητεία τους προέτρεπε να οδεύσουν προς δυσμάς. Εκεί, στην Καλιφόρνια, οι δύο οικογένειες συναντήθηκαν με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

 


Μαντέψτε ποιος είναι ο πατέρας της Κιμ.
 

Για το καλό ή για το κακό η Κιμ Καρντάσιαν εκδήλωσε την πρόθεσή της να επισκεφτεί φέτος για πρώτη φορά την Αρμενία, στην εκατοστή επέτειο από την «έναρξη» της γενοκτονίας των Αρμενίων την 24η Απριλίου του 1915. Αν κρίνουμε από τα σχόλια των αναγνωστών στη συνέχεια του άρθρου δεν είναι όλοι οι Αρμένιοι πανευτυχείς για το γεγονός.

 

 

Last nights glam- @joycebonelli @jenatkinhair

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Kim Kardashian West (@kimkardashian) στις