Υπάρχει ένας κανόνας στην κτηματαγορά που όποιος τον παρέβη το πλήρωσε ακριβά. Είναι εκείνος που ορίζει πως το Α και τα Ω όταν πρόκειται κανείς να επενδύσει σε ακίνητο είναι η τοποθεσία. Όχι, δεν αναφερόμαστε στη θέα, ούτε στον καθαρό αέρα∙ στο οικονομικό στάτους των γειτόνων αναφερόμαστε καθώς και στις ρίζες που αυτοί έχουν απλώσει στην περιοχή –άλλο ένας περαστικός ενθουσιασμός με ένα, ας πούμε νησάκι καταμεσής του Αιγαίου που θα διαρκέσει ένα, πες δύο φεγγάρια, κι άλλο η Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

 

Ο Ρίτσαρντ Λέστερ, ετών 79, ψαράς στο επάγγελμα, είναι αμφίβολο αν γνωρίζει τον συγκεκριμένο κανόνα. Οι συνθήκες της ζωής του δεν ήταν ποτέ τέτοιες ώστε να τον απασχολούν τέτοια θέματα. Το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να βρει ένα απάγκιο, ένα κεραμίδι για το κεφάλι του, όταν δεν βρίσκονταν σε δουλειά.  Κι αυτό το απέκτησε το ’56 έναντι του ποσού των 300 δολαρίων. Πρόκειται για μια μακρόστενη λουρίδα γης 1,5 στρέμματος. Εκεί έστησε ο Λέστερ το τσαρδί του, ένα δίχωρο τροχόσπιτο εμβαδού 65 τ.μ. στο οποίο κατοικεί έως τώρα. «Έφτυσα αίμα για να το πληρώσω» λέει για το τροχόσπιτο που στοίχισε 15.000 δολάρια -14.700 περισσότερα από το οικόπεδο.

Ο Λέστερ δεν θα ζει για πολύ ακόμα στο τροχόσπιτό του. Ο λόγος είναι απλός. Η λουρίδα γης την οποία απόκτησε με τόσους κόπους και ιδρώτα, βρίσκεται στα Χάμπτονς, στη μύτη του Λονγκ Άιλαντ, σε απόσταση αναπνοής από τη Νέα Υόρκη, όπου οι αξίες γης από το ’56 έως σήμερα πολλαπλασιάστηκαν.  

 

 

Τα Χάμπτονς όπου κατοικεί σήμερα ο Λέστερ δεν έχουν καμία σχέση με τα Χάμπτονς των νεανικών του χρόνων. Τα ψαροχώρια έχουν από καιρό παραχωρήσει τη θέση τους σε αραιούς σχηματισμούς από υπερπολυτελή οικήματα τα οποία κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά το καλοκαίρι, στα υπήνεμα αγκυροβόλια της περιοχής λικνίζονται σκάφη αναψυχής αντί για φαλαινοθηρικά και κατά μήκος της προκυμαίας, αντί για καπηλειά υπάρχουν εστιατόρια και ντελικατέσεν για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ο Λέστερ, εν αγνοία του, έκανε το ’56 μια τοποθέτηση που θα του επέτρεπε να περάσει άνετα γεράματα: 1,1 εκατομμύριο δολάρια θα του επιτρέψει να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια του με άνεση. Ο ίδιος πάντως γελάει. Παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελέστηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες γύρω του, το ποσό εξακολουθεί να του φαίνεται εξωφρενικό.

 

 

Εξωφρενικό ή μη, οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλουν το ποσό για να αποκτήσουν το τροχόσπιτο του Ρίτσαρντ Λέστερ είναι πολλοί και ο μεσίτης πιστεύει πως είναι θέμα ημερών μέχρι να πωληθεί. Συστήνει μάλιστα στους υποψήφιους αγοραστές να αποφύγουν να κατεδαφίσουν το τροχόσπιτο με τη μία αφού μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να επιβλέπουν τις εργασίες ανέγερσης της βίλας τους.