Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους αναγνώστες της εφημερίδας The Sun λίγο μετά τις γιορτές. Η εφημερίδα-φετίχ με τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια αναγνώστες καθημερινά κυκλοφόρησε χωρίς την τρίτη σελίδα της (Page 3). Τυπογραφικό λάθος, θα πείτε. Αμ δε. Η τρίτη σελίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν είναι ζήτημα σελιδοδείκτη αλλά περιεχομένου. Η τρίτη σελίδα της The Sun είναι αφιερωμένη εδώ και τεσσεράμισι δεκαετίες στη λατρεία της γυναικείας σιλουέτας και συγκεκριμένα του «ρετιρέ».

 

Η αρχή

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου που πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο κοινοβουλευτικών και δικαστικών ερευνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προσγειώθηκε το ’69 στο Λονδίνο με στόχο να κατακτήσει το βόρειο ημισφαίριο. Πρώτα απέκτησε την εφημερίδα News of the World, μετά απέκτησε τη The Sun. Το ιστορικό γεγονός συνέβη τον Νοέμβριο όταν η εφημερίδα, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1964, βρίσκονταν στο τελευταίο σκαλοπάτι της καθοδικής κυκλοφοριακής πορείας της και κινδύνευε με λουκέτο. O Μέρντοχ ασχολήθηκε προσωπικά με τον επανασχεδιασμό του φύλλου το οποίο μεταμόρφωσε από μετρίως σοβαρή εφημερίδα σε λαϊκό ανάγνωσμα για τα πιο συντηρητικά μέλη της λευκής εργατικής τάξης. Η αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής στρατηγικής του ήταν η τρίτη σελίδα, από την οποία θα παρήλαυναν ζουμερές υπάρξεις με τα γυναικεία θέλγητρά τους σε δημόσια θέα.  Η νέα ιδέα έκανε πρεμιέρα στις 17 Νοεμβρίου του’70 και έστειλε τις κυκλοφορίες στα ουράνια. Αν έχετε την απορία «γιατί η προκλητική νεαρά δεν έγινε πρωτοσέλιδο;», η απάντηση βρίσκεται στη νομοθεσία περί ασέμνων.

Η τρίτη σελίδα έγινε σύντομα θεσμός και σάκος του μποξ για τις φεμινίστριες και τους Βρετανούς μιας ανώτερης τάξης που θεώρησαν την καινοτομία επονείδιστη.  Και, παρά τις αντιδράσεις, δημιούργησε το δικό της star system. Από τις εκατοντάδες κοπέλες που άπλωσαν τα θέλγητρά τους στα περίπτερα κάποιες έγιναν γνωστές και εξαργύρωσαν τη δημοσιότητα σε άλλες δραστηριότητες.

 

 

More shots #photoshoot #katieprice xx

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Katie Price (@officialkatieprice) στις

Η “κομψή” ανακοίνσωση του υπεύθυνου δημόσιων σχέσεων της εφημερίδας που προκάλεσε σάλο.

Περιττό να πούμε ότι η δημόσια χειρονομία του δεν είχε θετική ανταπόκριση. Έκτοτε το σαΐνι των δημοσίων σχέσεων ζητάει συγνώμη απ’ όλους και απ’ όλα και οι άγγλοι αναγνώστες εφημερίδων μετράνε ημέρες και γυναικεία μπούστα μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.
 


Η Σαμάνθα Φοξ σε μια από τις φωτογραφίσεις που έδωσαν φταρά στην καριέρα της.