Μια ακόμη δύσκολη χρονιά φεύγει για τους Έλληνες. Το 2013 είχε πολλές ειδήσεις, όχι πολύ ευχάριστες. Οι πρωταγωνιστές πολλοί. Όπως και τα γεγονότα. Και πριν ψηφίσεις τους καλύτερους στο Provocateur, διάβασε γιατί τους επιλέξαμε.

Έλληνες Άνδρες της χρονιάς

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετά από τρία χρόνια…  «τηλεασκητικής σιωπής», επανήλθε σαν «ταύρος σε υαλοπωλείο», για να επιβεβαιώσει πως  είναι ο νούμερο 1 opinion leader. Κατάφερε να πάρει αμέσως τον πρωτιά από τον κύριο ανταγωνιστή του στα πολιτικά talk show της Δευτέρας , Γιάννη Πρετεντέρη,  αλλά και να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.

Η φυγή του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό ήταν στοίχημα μεγαλύτερο, ακόμη και από αυτό του ΝΒΑ. Ο ρόλος του… «δεύτερου βιολιού» δεν του πήγαινε, αλλά θα μπορούσε να είναι ο παντοτινός loser, πηγαίνοντας στον «αιώνιο αντίπαλο», που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν «αιωνίως δεύτερος». Και αφού τα πήρε όλα, είπε να πάρει και ένα δεύτερο σερί ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, για όσους δεν εμπέδωσαν την ηγετική του φυσιογνωμία!

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτας Κανάκης, μαζί με την ομάδα του, δίνει μια καθημερινή «μάχη» για να διατηρηθεί  ισορροπία του κοινωνικού ιστού. Μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία προσπαθεί να δώσει ανάσα στους αποκλεισμένους Έλληνες και μετανάστες από τη δημόσια υγεία.

Η εμβληματική φιγούρα που ονομάζεται Tonis Sfinos, κατάφερε να είναι ο blockbuster καλλιτέχνης του 2013, αφού όπου και αν εμφανίστηκε τα ταμεία έγραψαν «sold out». Η ευχάριστη έκπληξη ενός perfomer, πολύ διαφορετικού από όσους έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Τον Αλέξανδρο Αβρανά, τον μάθαμε σε ένα βράδυ, μαζί με την υπόλοιπη… υφήλιο, όταν και κέρδισε τον «Αργυρό Λέοντα» (βραβείο σκηνοθεσίας) στο Φεστιβάλ Βενετίας, με την ταινία Miss Violence. Ο 36χρονος Λαρισαίος τιμήθηκε επίσης, με το βραβείο Fedeora, για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία, που απονέμεται από την Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου της Ευρώπης και της Μεσογείου.

 

Ελληνίδες Γυναίκες της χρονιάς

Η Ελένη Μενεγάκη είναι από εκείνες τις όμορφες γυναίκες, που δεν έμειναν απλά στο πλεονέκτημα που της έδινε το κάλλος της, δεν ικανοποιήθηκε ούτε μια την πρωτιά στην τηλεθέαση μιας σεζόν, ούτε ποτέ κρύφτηκε πίσω από το τηλεοπτικό της προϊόν. Παραμένει το νούμερο 1 πρόσωπο της εγχώριας βιομηχανίας της show biz. Και αν ποτέ εξαφανιζόταν ή τα παρατούσε όλα, ίσως 1-2 περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με τον… αστραφτερό(;)  κόσμο των «αναγνωρίσιμων» ανθρώπων να έκλειναν.

Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν, βλέποντάς την να παίρνει τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» 6 χρόνια πριν, πως θα είχε αυτήν την εξέλιξη. Με βήματα σταθερά, χωρίς έπαρση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εξαλλοσύνες, δηλώσεις ακραίες που να φωνάζουν «είμαι εδώ». Και  η Δούκισσα Νομικού αποχαιρετά το 2013 μέσα από το πλατό του μεγαλύτερου τηλεοπτικού show στην Ελλάδα, κάνοντας τη Ζέτα Μακρυπούλια μια απλή, όμορφη ανάμνηση.

Η Πόπη Τσαπανίδου αποφάσισε το καλοκαίρι να χαλάσει τη βολή της. Μετά από το επιτυχημένο πέρασμα από το ΣΚΑΪ, όπου έστησε τη ζώνη 10.00-13.00, πήρε ένα ακόμη ρίσκο, μετά τη φυγή της από την ΕΡΤ. Μέσα στο 2013 παρουσίασε εκπομπές που είχαν μεγάλη παρεμβατικότητα, εκτός από τηλεθέαση.

Η Μαρία Ναυπλιώτου με την αθόρυβη δουλειά της κατόρθωσε να είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, χωρίς τυμπανοκρουσίες και… έντεχνους διθυράμβους.  Και το ανέβασμα του «Καμπαρέ» είναι το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών της και η δικαίωση όλων εκείνων που πιστεύουν πως θα γράψει ιστορία στη θεατρική Αθήνα.

Η Σία Κοσιώνη μέσα στο 2013 κατάφερε να κάνει την καλύτερη σεζόν της. Η αίσθηση πως πλέον πατάει γερά στα πόδια της, είναι εμφανής, μαζί με την αυτοπεποίθηση του «πολύ καλά διαβασμένου» παρουσιαστή. Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη anchorwoman αυτή τη στιγμή.

 

Καλύτερη ταινία του 2013

Ο Woody Allen στο αγαπημένο του χόμπι… Βουτιά στο γυναικείο μυαλό και το αποτέλεσμα βαθύ και σκοτεινό! Πολλοί τον κατηγόρησαν για την… περιπλάνησή του στην Ευρώπη (εμείς πάντως όχι) και το Blue Jasmine έρχεται ως απάντηση.

(ΥΓ. H ερμηνεία της Cate Blanchett είναι Οσκαρική)

Ο Leonardo DiCaprio με τον κολλητό του Tobey Maguire πρωταγωνιστούν στο ρεσιτάλ εικόνων του μετρ, Baz Luhrmann, στο κλασικό έπος του F. Scott Fitzgerald , The Great Gatsby. Ένα ατελείωτο video clip, με ανάσες πόνου, απόγνωσης και έρωτα. Περιμένουμε την απόφαση της… Ακαδημίας!

Ο Superman στην πιο… γήινη και σκοτεινή μορφή του. O Zack Snyder ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο comic και την πραγματικότητα και ο Henry Cavill ανταποκρίνεται περίφημα. Το Man of Steele μπορεί να είναι ό,τι και το Batman Returns, για την αντίστοιχη σειρά ταινιών!

Το Gravity είναι η ταινία που διχάζει. «Αριστούργημα» για κάποιους, «βαρετό»  για κάποιους άλλους. Πρέπει να το δει κανείς για να έχει άποψη. Όποια και αν είναι αυτή, δεν θα μπορείς παρά να συμφωνήσεις πως η Sandra Bullock πάει για Oscar.

Ο Hugh Jackman στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του… Το «Prisoners» είναι το καλύτερο χολιγουντιανό θρίλερ με διαφορά!

 

Άνδρες του 2013

Η επιστροφή του Kevin Spacey είναι επική, στο ρόλο του ενός διεφθαρμένου πολιτικού και το γεγονός πως κέρδισε το Emmy τα λέει όλα.

O Edward Snowden κατάφερε να αναστατώσει την υφήλιο με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.  Το θρίλερ για το ποια χώρα θα του δώσει άσυλο, κράτησε περίπου ένα μήνα, ενώ οι σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Γερμανία είναι ακόμη «παγωμένες»!

Ένας ακτιβιστής, με… κεντροαριστερές απόψεις βρίσκεται στο τιμόνι της «πρωτεύουσας του καπιταλισμού». Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill De Blasio, μόνο «πυροτέχνημα» δεν είναι, αφού κάποιοι τον βλέπουν ακόμη και για υποψήφιο Πρόεδρο.

Στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, ο Di Caprio πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες που φιλοδοξούν να μπουν στο πάνθεον των κλασικών. Great Gatsby και The Wolf of Wall Street, λογικά θα βρουν το δρόμο τους για τα Oscar. Ο Leo;

Ποιος θα περίμενε πως εκείνο το παιδί, ο Justin, θα γινόταν αυτός ο άνδρας, ο Timberlake. Ένα από τα σύγχρονα man style icons, με μουσικές παραγωγές που τον κάνουν πλέον περιζήτητο.

 

Γυναίκες του 2013

H «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ είναι πιο δημοφιλής από τον σύζυγό της και ίσως πιο επικοινωνιακή από εκείνον. Η Michelle Obama είναι πάντα εκεί για τον  αμερικανό Πρόεδρο, να του δίνει ώθηση, όχι μόνο στην προσωπική, αλλά και στη δημόσια ζωή τους.

Ήρθε από το πουθενά, πήρε το Oscar και στο Hollywood έχουν να λένε για το ταλέντο της 23χρονης ηθοποιού. Η Jennifer Lawrence είναι το next big thing των μεγάλων studio και εκείνη το απολαμβάνει, κάνοντας μοναδικές εμφανίσεις που συζητιούνται!

Τρέχει στην Αφρική για να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις άλλων χωρών και να μαζέψει χρήματα, υιοθετεί παιδιά, είναι παντρεμένη με τον –ίσως πιο επιθυμητό άνδρα στον πλανήτη- Brad Pitt, αλλά το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για εκείνη. Η Angelina Jolie αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση διπλής μαστεκτομής, για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, που λόγω οικογενειακού ιστορικού, ήταν πολύ πιθανός.

Η Sandra Bullock ωριμάζει… Και ωριμάζει πολύ όμορφα και δημιουργικά. Από τους συμπαθητικούς ρόλους σε κωμωδιούλες –που καθόλου δεν μας ενοχλούν- δοκιμάζει όλο και πιο σύνθετους. Και πετυχαίνει. Λογικά, με το ρόλο της στο Gravity, πάει για υποψηφιότητα στα Oscar.

Η Σουηδική Ακαδημία που της απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας  τη χαρακτηρίζει «αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος». Η 82χρονη Καναδή Alice Munro δεν εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά στο προσκήνιο, αφού την τελευταία δεκαετία έχει σαρώσει σε βραβεία. Το Νόμπελ ήταν το επιστέγασμα!

 

Καλύτερες σειρές του 2013

Το εντυπωσιακό φινάλε ήταν απλά αντάξιο και των 5 σεζόν, που σε κανένα σημείο της πορείας του δεν έκανε κοιλιά. Το Breaking Bad θεωρείται πλέον, πως πήγε σε ένα άλλο επίπεδο τα serial. Οι φανατικοί τηλεθεατές της σειράς έχουν πέσει ήδη σε κατάθλιψη,  μετά το τέλος του.

Επικό, διδακτικό, μακιαβελικό. Κεντρικοί ήρωες που σκοτώνονται για… πλάκα. Βίαιο, πολλές φορές αποκρουστικό, αλλά αληθινό! Η τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του George R.R. Martin αποτελεί κορυφαίο δείγμα συγγραφικής πλοκής. Το Game of Thrones μετά από τρεις σεζόν, σοκάρει εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλη την υφήλιο.

Κατασκοπευτικό θρίλερ, που αποδομεί το προφίλ του «αμερικανού ήρωα». Οι ανατροπές στο Homeland αγγίζουν τα όρια του παρανοϊκού και καθηλώνουν εκατομμύρια τηλεθεατών. Οι χαρακτήρες, είναι τόσο δομημένοι σε βάθος, που δεν σε αφήνουν να ξεκολλήσεις από πάνω τους.

Κατάφερε να δημιουργήσει zombie mania και να κάνει το Hollywood να ασχοληθεί σοβαρά με αυτού του είδους τις ταινίες ταινιών. Μέχρι τότε, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων φιλμ ήταν απλά B movies ή splatter που αρέσουν σε ένα μικρό ποσοστό σινεφίλ. Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά comic, το The Walking Dead είναι το σημείο αναφοράς σε μια υποτιμημένη κατηγορία ταινιών.

Τι γίνεται όταν ένας γερουσιαστής αισθάνεται «ριγμένος» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που ο ίδιος βοήθησε να εκλεγεί; Μια από τις καλύτερες πολιτικές σειρές που είδαμε ποτέ. Ο Kevin Spacey απογειώνει το ρόλο, μιλάει κυριολεκτικά στον τηλεθεατή και του αναλύει ως ένας άλλος Μακιαβέλι, τις κινήσεις τους. Εγκεφαλικό, ρεαλιστικό, σχεδόν ηδυπαθές.

 

Κορυφαίοι μουσικοί/συγκροτήματα του 2013

Get lucky… Όλη η υφήλιος λικνιζόταν με το συγκεκριμένο τραγούδι των Daft Punk. Οι γάλλοι… κρανοφόροι κατάφεραν για άλλη μια φορά να κάνουν στρέψουν τα φώτα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας πάνω τους, με το ιδιόμορφο στυλ τους.

Ίσως το νούμερο 1 μουσικό, style icon, αν θεωρήσει κανείς πως το look Lady Gaga είναι δύσκολο να υιοθετηθεί. Τα 10,4 εκατομμύρια των followers της στο Instagram, αυτό αποδεικνύουν, άλλωστε. Το sold out  tour της, Diamonds, κινητοποίησε χιλιάδες κόσμου, ενώ τα εξώφυλλά της ήταν το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο!

Όταν εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο το 2006 πολλοί ήταν αυτοί που δεν τους πήγαιναν – άλλωστε ήταν ένα ακόμα αγγλικό συγκρότημα από έφηβους! Ωστόσο, μετά από 7 χρόνια και πέντε άλμπουμ, οι Arctic Monkeys έχουν αποδείξει το ταλέντο τους και δεν διστάζουν να φύγουν από την brit λογική για να πειραματιστούν με άλλους ήχους. Και αυτό τους κάνει ξεχωριστούς.

Ο Jay-Z κατάφερε να ξεφύγει από τον ήχο που είχε συνηθίσει στα εκατομμύρια των fans του, να «πειραματιστεί» και να κερδίσει το στοίχημα. Η συνεργασία του με τον Justin Timberlake με το τραγούδι «Suit & Tie», συνεχίστηκε με ένα tour υπερπαραγωγή. Πιο ώριμος μουσικά, από ποτέ, βάζει τις βάσεις για να γίνει… κλασικός!

Έπρεπε να έρθει η Adele για να κερδίσει μουσικό Oscar ο… Bond, James Bond. Το Skyfall πέρασε στη σφαίρα του μυθικού από την πρώτη ημέρα της μετάδοσης του, αν και πολλοί διάσημοι έχουν…  τραγουδήσει για τον βρετανό μυστικό πράκτορα.

 

Εκπλήξεις του 2013

Ποιος θα περίμενε πως η… αγαπημένη φήμη διαφόρων blogs και περιοδικών θα γινόταν αληθινή. Επί τρία χρόνια, η «επιστροφή Χατζηνικολάου» στην tv ήταν ένα αγαπημένο θέμα. Η έκπληξη, βέβαια, δεν έχει να κάνει απλά με την επιστροφή, αλλά και με το κανάλι στο οποίο επιστρέφει. Το Star αλλάζει πρόσωπο και ο δημοσιογράφος και εκδότης γίνεται η… «σημαία» του.

Ο Σάκης Ρουβάς έγινε… Θεός. Και μάλιστα «Διόνυσος». Ο Δημήτρης Λιγνάδης τόλμησε,  ο γνωστός τραγουδιστής είδε… πρόκληση και η Επίδαυρος τον φιλοξένησε. Φυσικά, όλοι είχαν άποψη για την ερμηνεία του, καθότι ο μέσος Έλληνας έχει μεγαλώσει με αρχαίες τραγωδίες.

Μία φορά, είναι έκπληξη. Δύο, και μάλιστα συνεχόμενες, λέγεται και… συνήθεια. Το επικό repeat του Ολυμπιακού είναι από εκείνα τα κατορθώματα που θα μπορούσαν να διδάσκονται στα σχολεία. Μπορεί να πήγε στο Λονδίνο ως «βασιλιάς», αλλά δεν ήταν το φαβορί. Με έναν… περίπατο στα ημιτελικά και ένα επικό come back στον τελικό, απέδειξε πως έχει το μέταλλο για τα μεγάλα ραντεβού.

Και ξαφνικά, το καλοκαίρι του 2013, οι ιθύνοντες των καναλιών ξύπνησαν από τον λήθαργο και αποφάσισαν να κινηθούν. Έπειτα από περίπου τρία χρόνια, που παρακολουθούσαν σαστισμένοι τα μπάτζετ να κόβονται, αποφάσισαν να δράσουν και να… «χάνει το κανάλι τον παρουσιαστή και ο παρουσιαστής τον τηλεθεατή». Ανακατατάξεις παντού, μεταγραφές, ψίθυροι, παρασκήνιο, φούντωσαν εκ νέου το ενδιαφέρον.

Το χρονικό ενός αργού και βασανιστικού «θανάτου». Μπορεί κάθε Κυριακή, όλα να φώναζαν πως η ΑΕΚ… βουλιάζει, αλλά κανείς δεν το συνειδητοποιούσε. Όλοι περίμεναν πως κάτι θα γίνει στο τέλος. Τελικά, τίποτε δεν έγινε στο τέλος. Ακόμη και τώρα, την ψάχνουμε στη βαθμολογία της Α’ Εθνικής. Αδίκως…

 

Γεγονότα του 2013

Και ξαφνικά… μαύρο! Οι περισσότεροι Έλληνες δεν πολυέβλεπαν τα τελευταία χρόνια ΕΡΤ, ακόμα περισσότεροι πίστευαν ότι έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή στη λειτουργία της, αλλά σε κανέναν δεν άρεσε ο τρόπος που έκλεισε. Θύμιζε άλλες εποχές!

Σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα χίλια δυο προβλήματα, την τρόικα, την δυσπιστία, η κυβέρνηση μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή. Ιδιαίτερα από την ώρα που η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αποχωρήσει, αφήνοντάς την… δικομματική!

18 Σεπτεμβρίου 2013. Ένα νέο παιδί, ο Παύλος Φύσσας, πέφτει νεκρό από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά. Η Ελλάδα (κάνει πως) πέφτει από τα σύννεφα και το ποτήρι πλέον έχει ξεχειλίσει.

Με αφορμή τη δολοφονία του Φύσσα, η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής συλλαμβάνεται το βράδυ του Σαββάτου της 28ης Σεπτεμβρίου από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η κατηγορία; Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η φωνή του μπάσκετ έσβησε. Ο άνθρωπος που μας ξεσήκωσε στις 14 Ιουνίου του 1987, με τη νίκη της Εθνικής κόντρα στην ΕΣΣΔ στο ΣΕΦ, δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο Φίλιππος Συρίγος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Οκτωβρίου 2013.