Ήταν το γκραν σουξέ του φετινού φεστιβάλ που έριξε χθες αυλαία στις χιονισμένες πλαγιές της πολιτείας της Γιούτα και την πρεμιέρα του παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια κινηματογραφικοί αστέρες από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα: Από τον Τζέιμς Φράνκο ως τη Τζέιν Φόντα. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Listen to Me Marlon» του νέου σκηνοθέτη Στίβαν Ράιλι, ο οποίος αφού άκουσε ώρες ατελείωτες μαγνητοφωνημένων ημερολογιακών σημειώσεων του Μπράντο –η ύπαρξη του φωνητικού ημερολογίου του ηθοποιού ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστή μόνο στα μέλη της οικογένειάς του- και είδε μίλια σελιλόιντ, κατέφερε στο τέλος να καταλήξει στα αποσπάσματα που συνθέτουν το ντοκιμαντέρ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μάρλον Μπράντο πέθανε πριν από μία δεκαετία περίπου. Με τον θάνατό του μια ολόκληρη εποχή έφτασε στο τέλος της, μια εποχή μεγάλων μεγεθών και μεγάλων παρεκκλίσεων. Η ιστορία του ήταν γνωστή μόνο κατά το περίγραμμά της. Αντικοινωνικός και εσωστρεφής σε σημείο τρέλας, ο ηθοποιός -και απρόθυμο sex symbol- φρόντιζε να κρατάει πάντα σε απόσταση τους πάντες πλην ελαχίστων δικών του ανθρώπων. «Δεν θα προσκαλέσω το μεγάλο αμερικανικό κοινό στην ψυχή μου», είπε κάποτε κι ας ήταν οι ερμηνείες του πάντα μια πρόσκληση στα έγκατα της προσωπικότητάς του. Με άλλα λόγια, οι συνεντεύξεις του ήταν λίγες και ολιγόλογες.

Γι’ αυτό και αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη για όλους η αποκάλυψη ότι ήδη από τη δεκαετία του ’40 ο ηθοποιός κρατούσε ηχογραφημένο ημερολόγιο στο οποίο μιλούσε για όλα όσα τον απασχολούσαν. Περισσότερες από 300 ώρες ηχογραφημάτων κληροδότησε στους απογόνους του ο Μπράντο. Τα χαρτιά που περιέχουν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο τοποθετημένα σε προσεκτικά τακτοποιημένη στοίβα έχουν «ύψος» ενάμιση μέτρο.

 

 

Ο Μπράντο, όπως αποδεικνύεται, ανησυχούσε για τα όσα θα λέγονταν για τον ίδιο όταν πλέον δεν θα ήταν σε θέση να αντικρούσει τους επικριτές του. Πίστευε μάλιστα ότι ήταν στο στόχαστρο κρατικών υπηρεσιών και κακόβουλων ανθρώπων εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχε στον αγώνα των Ινδιάνων για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από το αμερικανικό κράτος. Για να αμυνθεί είχε εξοπλιστεί με πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα ηχογράφησης και μαγνητοσκόπησης τα οποία κατέγραφαν και την παραμικρή κίνηση σε όλους τους χώρους του σπιτιού του.

Το φωνητικό ημερολόγιο του Μπράντο δεν αποτελείται από εξομολογήσεις άτακτα ριγμένες σε ένα μικρόφωνο. Είναι περισσότερο μικρές παραστάσεις –ο ηθοποιός ερμηνεύει τον ρόλο της ζωής του, κατά κυριολεξία. Από αυτό το υλικό άντλησε ο Στίβαν Ράιλι για να δημιουργήσει το «Listen to Me Marlon», ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ – βιογραφία στο οποίο ο βιογραφούμενος, αν και δεν βρίσκεται στη ζωή, αφηγείται τη ζωή του για πρώτη φορά.

Όσοι παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο Sundance βγήκαν από την αίθουσα ενθουσιασμένοι.  Το Project Brando, όπως ονομάζεται η προσπάθεια ξεδιαλέγματος, καταλογοποίησης και αξιοποίησης του υλικού που άφησε πίσω του ο ηθοποιός, με τις ευλογίες της κόρης του, Ρεμπέκα, αποδείχθηκε πιο αποκαλυπτικό απ’ ότι περίμεναν.  Ο Μπράντο αποκαλύπτει μόνος του πως κατάφερε να εξασφαλίσει τον ρόλο του Δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε στον «Νονό», τον ρόλο που έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του.

Ο Μπράντο λέει: «Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα με ήθελε για τον ρόλο του Νονού αλλά το στούντιο είχε αντιρρήσεις. Το να κάνω δοκιμαστικό ήταν μειωτικό, όμως εκείνη την εποχή χρειαζόμουν τον ρόλο. Είχα και τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσον μπορούσα να παίξω τον ρόλο».Τελικά, για να υποδυθεί τον μαφιόζο, ο Μπράντο δοκίμασε να μάθει να μιλάει με βαμβάκι το στόμα. «Κοιτάς στην κάμερα ή στον παραγωγό και λες ‘Δεν δίνω δεκάρα για κανέναν από εσάς’».

Συμβουλές για να πάρετε τον ρόλο της ζωή σας από έναν πραγματικό βετεράνο…