Ο πίνακας τηλεθεάσεων της AGB αποκαλύπτει ποιοι έπεισαν περισσότερο και ποιοι από λιγότερο έως καθόλου την Κυριακή 25 Ιανουαρίου τους τηλεθεατές εκείνους που επέλεξαν να παρακολουθήσουν από το πρωί έως τις τρεις τα ξημερώματα την εκλογική διαδικασία. Από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι οι τηλεθεατές εμπιστεύθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑÏ και πολύ λιγότερο το Mega στα δυναμικά κοινά 15 – 44.

Ενδεικτικά, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη το “Μεγάλο” κανάλι, από τις επτά το πρωί έως τις  11 το μεσημέρι, τα μεγαλύτερα διψήφια που κάνει είναι 10,7 στο διάστημα 7 με 8 το πρωί και 11, 1 από τις 10 και μισή έως τις 11.00.

Ο ANT1 με τον Γιώργο Παπαδάκη κινείται το ίδιο χρονικό διάστημα από 13, 6 έως 18,5 . Ο Αlpha μεταξύ 7 και 8 το πρωί φτάνει το 15,6 , με τον ΣΚΑÏ την ίδια ώρα να σκαρφαλώνει στο 21, 1 με τον Γιώργο Αυτιά.  

Το κανάλι του Φαλήρου κρατάει τα διψήφια ποσοστά που παραλαμβάνει από τον Γιώργο Αυτιά κατά την διάρκεια της εκπομπής «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και αυτό γιατί ο δημοσιογράφος έχει πείσει στο μικρό χρονικό διάστημα που μεταδίδεται η εκπομπή του ότι ξέρει να μεταμορφώνει τα “ξύλινα” πολιτικά θέματα στο πως και γιατί επηρεάζουν την ζωή του πολίτη με καλεσμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους που τα ονόματά τους και μόνο προκαλούν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Γι’ αυτό και από την πρεμιέρα της εκπομπής του τα ποσοστά τηλεθέασης έχουν φτάσει ακόμη και στο 21%.

Στο σύνολο κοινού ο Γιώργος Παπαδάκης κερδίζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο σε ποσοστό τηλεθέασης περνώντας μπροστά από τους υπόλοιπους από το ξεκίνημα της εκπομπής του μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι. Απολύτως αναμενόμενο γιατί ο Παπαδάκης “δεν παλεύεται” γιατί…απλά είναι ο Γιώργος Παπαδάκης.

Πάμε στην απογευματινή ζώνη και συγκεκριμένα όταν αρχίζουν τα exit polls. Mε το που τα ρολόγια σήμαναν 7 το απόγευμα, οι παρουσιαστές των καναλιών και τα επιτελεία των σταθμών επιχειρούν να γοητεύσουν τους τηλεθεατές, εκείνους που ήταν καθηλωμένοι μπροστά στους δέκτες τους,

Στο διάστημα, λοιπόν, μεταξύ 19:00 και 19:15 στο σύνολο κοινού οι τηλεοπτικές κάλπες έδειξαν:
Alpha: 20,7%
Mega: 18%
Star : 14,6%
ANT1 : 13%
ΣΚΑÏ: 9,3%
ΝΕΡΙΤ: 6,5%

Στο δυναμικό κοινό την ίδια χρονική στιγμή:
Alpha: 22,3%
Mega: 16,1%
ANT1: 12,5%
Star: 16,6%
ΣΚΑÏ: 8,9%
ΝΕΡΙΤ: 2,5% 

Συμπέρασμα: Το μεγαλύτερο ποσοστό του τηλεοπτικού κοινού παρέμεινε στον Alpha έως και τις εννέα το βράδυ, νιώθοντας δίπλα του την «καυτή ανάσα» του Star, το οποίο σκαρφαλώνει (στο δυναμικό κοινό στο 24 ,9 % από τις 10 και τέταρτο έως τις 10 και μισή  την ίδια στιγμή που ο Alpha βρίσκεται στο 17,9%, ο ANT1 στο 10,3 %, το Mega στο 10,6%, ο ΣΚΑÏ στο 6,8 %, η ΝΕΡΙΤ στο 2,9%.

Για να μην σας ζαλίζω με τους αριθμούς και τις διαφορές ανάμεσα σε δυναμικό κοινό (15-44) και σύνολο, συμπερασματικά:

Τα κανάλια που κέρδισαν τους τηλεθεατές την βραδιά των εκλογών ήταν τόσο ο Alpha με την Έλλη Στάη και τον Αντώνη Σρόιτερ, όσο και το Star με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Το Mega στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι στον ανταγωνισμό, με τον ANT1α να φαίνεται ότι ηττήθηκε καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης που κατακτά είναι το 14,1% στο διάστημα μεταξύ επτά και τέταρτο με επτά και μισή το απόγευμα. 

Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο όσον αφορά στην εικόνα, το πλατό που ετοίμασε ο Alpha για τις εκλογές ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό, με καλεσμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους που «παίζανε» με ατάκες, χιούμορ, αλλεπάλληλες συνδέσεις και με ανάλυση των αποτελεσμάτων τόση όσο να μην βαριέται ο τηλεθεατής. Το μόνο που δεν μου άρεσε στον Alpha ήταν το φόρεμα της Έλλης Στάη για την συγκεκριμένη βραδιά.

Στο Star ήταν αδύνατον να περιμένω κάτι λιγότερο από τον Νίκο Χατζηνικολάου που πήρε το παιχνίδι επάνω του, με μια Μάρα Ζαχαρέα να παρεμβαίνει τόσο όσο.  Απόλυτο δίκιο είχε ο δημοσιογράφος με την «κορώνα» του Γιάννη Βίτσα, γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μεταδόθηκαν οι τηλεφωνικές δηλώσεις του Μιχαλολιάκου. Δεν συμμερίστηκα όμως το ίδιο τον εκνευρισμό του με την Μανταλένα Παπαδοπούλου, υποψήφια των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κορίτσι αυτό ήταν άπειρο και από τηλεοπτικές κάμερες και από συζητήσεις απαιτήσεων. Κατά τη γνώμη μου μάλλον δεν ήξερε που να κοιτάξει καθώς φαινόταν εντελώς ανεκπαίδευτη και δεν “ένιωθε” σταρ. Κάποιες παρεμβάσεις της Πόπης Τσαπανίδου ήταν άκαιρες την στιγμή που διατυπώθηκαν αλλά εντάξει… Πολύ ευρηματικός ήταν ο  Γιώργος Γραμματικάκης, βουλευτής από το Ποτάμι, που μπήκε στο πλατό με σκαλτσούνια για να «γλυκάνει» τους πικραμένους.

Στο Mega τώρα, η Όλγα Τρέμη (εξαιρετικά σωστά ντυμένη για την περίσταση) με τον Νίκο Ευαγγελάτο κράτησαν, χωρίς να δείχνουν αγωνία εντυπωσιασμού, το ενδιαφέρον μας. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την «ατάκα» της Λιάνας Κανέλλη για το κρύο που έκανε στο πλατό. Για να το πει στον «αέρα» η Λιάνα, φαντάζομαι ότι το «είχαν δαγκώσει» κανονικά.

Στον ANT1 τώρα ήταν τα πάντα όλα τόσο συντηρητικά και αναμενόμενα με την Μαρία Χούκλη να μοιάζει ότι διεκπεραιώνει απλά.

Στον ΣΚΑÏ πάλι ήταν όλα τόσο ψυχρά, που η εικόνα από μόνη της σε απόδιωχνε. Ψυχρά χρώματα, λευκό το κοστούμι της Σίας Κοσιώνη και άνθρωποι γύρω της με μαύρα κοστούμια. Έβλεπες και ήθελες να τυλιχτείς με κουβερτόνι.

Συγχαρητήρια πάντως σε όλους, τεχνικούς και δημοσιογράφους, για τις αντοχές τους…