Εκκλησίες… Κτίρια εμπνευσμένα από την πίστη σε μία ανώτερη δύναμη, με ψηλά ταβάνια, υπέροχα ψηφιδωτά, εμπνευσμένους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, δημιουργίες μαγευτικές. 

Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική υπήρχαν πολλοί τέτοιοι χώροι, οι οποίοι είχαν σταματήσει να λειτουργούν από καιρό σαν λατρευτικά μέρη. Έτσι, σκεφτόμενοι με ανοιχτό ορίζοντα, κάποιοι μπόρεσαν να δουν νέες καινοτόμες χρήσεις, που ωστόσο διατηρούν την αίσθηση του δέους…

Τσέκαρε 8 εμπνευσμένες “μετενσαρκώσεις” πρώην εκκλησιών:

1. Skaterham, στο Surrey της Αγγλίας

Το παρεκκλήσι της πρώην φρουράς του Caterham, έγινε ένα μέρος για σκέιτμπορντ εσωτερικού χώρου, με ατελείωτες ράμπες και βατήρες αλμάτων και έγινε γνωστό ως Skaterham.

Σε συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου το 1999, ρώτησαν τη νεολαία της περιοχής τι θέλει να γίνει ο χώρος και κάπως έτσι κατέληξαν στη χρήση αυτή. Ζητήθηκε η γνώμη των παιδιών για κάθε πτυχή του σχεδιασμού με αποτέλεσμα σήμερα το Skaterham να αριθμεί πάνω από 26.000 μέλη. Εκτός από τις εγκαταστάσεις για skating, λειτουργεί εστιατόριο και κατάστημα με εξοπλισμό του αθλήματος.

2.Salexyz Doninicanen, στο Maastricht της Ολλανδίας


Μια Γοτθική εκκλησία κατασκευασμένη το 1294 από τους υποστηρικτές του Τάγματος των μοναχών του Αγίου Δομίνικου, έγινε ένα κομψό και εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Είχε σταματήσει να είναι λατρευτικός χώρος από το 1794, όταν ο Ναπολέοντας τον χρησιμοποίησε για στρατιωτικές ανάγκες. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος που φυλάσσονταν τα αρχεία της πόλης. Το 2005, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Selexyz, μεγέθους 1200 τ.μ.

Δημιουργήθηκαν μέσα στον χώρο σκάλες που οδηγούσαν σε πατάρια με ράφια από μαύρο χάλυβα, όπου από αυτό το ύψος μπορούσαν οι πελάτες-επισκέπτες να θαυμάζουν από κοντινή απόσταση τις υπέροχες τοιχογραφίες του ναού. Τον χώρο επισκέπτονται πάνω από 700.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 25.000 βιβλία.

3. Entreprenorskyrkan, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας


Η Entreprenorskyrkan, γνωστή και ως “οι επιχειρηματίες της Εκκλησίας”, είναι μια πρώην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου έχει μετατραπεί σε χώρο εργασίας διάφορων εταιριών.

Μικρές νέες επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει τα γραφεία τους στον κύριο χώρο του πρώην ναού γεμίζοντας την ατμόσφαιρα του χώρου με εκρηκτικότητα και δημιουργικότητα, εστιαζόμενες κυρίως στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών ενέργειας.

4. Η βιβλιοθήκη Monique-Corriveau, στο Κεμπέκ του Καναδά


Ο Jean-Marie Roy, Καναδός αρχιτέκτονας, σχεδίασε το 1964 την εκκλησία του St. Denys-du-Plateau, η οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφήνει ένα κομμάτι της να δεσπόζει πάνω από το έδαφος.

Αργότερα, μετατράπηκε και μετονομάστηκε σε “Βιβλιοθήκη Monique-Corriveau”, από το όνομα ενός τοπικού συγγραφέα.

5. Barcelona, κέντρο υπερυπολογιστών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας  


Μέσα στις πέτρινες αίθουσες του Torre Girona, παρεκκλησίου του 19ου αιώνα, είναι εγκατεστημένα τα σπλάχνα του υπερυπολογιστή που έχει το όνομα Marenostrum.

Η εκκλησία είχε καταστραφεί στον Ισπανικό εμφύλιο, ξαναχτίστηκε και ευρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πολυτεχνείου της Καταλονίας. Έως το 1960 χρησιμοποιήθηκε ως Καθολικός ναός και μετά ως χώρος εκδηλώσεων. Μετά το 2005 εκεί μεταφέρθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα το κέντρο υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης.

Ο Marenostrum, έχει βοηθήσει σε πολλές ανακαλύψεις της γενετικής και της αστροφυσικής, έχοντας δυνατότητα να κάνει 63.800 δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο.

6.Church Brew Work, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια

Στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στη γειτονιά Lawrenceville του Πίτσμπουργκ, η ζυθοποιία Church Brew Work, φτιάχνει μπύρα από το 1996. Μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, είχε σταματήσει να λειτουργεί ως εκκλησία.

Η ναυαρχίδα μπύρα της εταιρίας ονομάζεται Celestial Gold (ουράνιο χρυσάφι), μια άλλη ονομάζεται Pipe Organ Pale Ale (θολή μπύρα του εκκλησιαστικού οργάνου) και η Pious Monk Dunkel (του ευσεβούς μοναχού η μαύρη μπύρα). Το 2012, η εταιρία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Great American Beer Festival!

7.Small’s Funhouse στο Millvale της Πενσυλβάνια

Καθολικός ναός του 18ου αιώνα, ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρο συναυλιών και χορού.

Πολλά μουσικά συγκροτήματα εθνικής εμβέλειας και σύνολα του indie rock  έχουν παίξει στον χώρο αυτό. Οι ιδιοκτήτες του χώρου θέλουν να αγοράσουν και ένα ακόμη πρώην εκκλησιαστικό χώρο για να τον κάνουν στούντιο ηχογράφησης, καφετέρια και κατάστημα για μουσικά όργανα.

8.South River Vineyard  στο Shalersville του Οχάιο

Ένα παρεκκλήσι των Μεθοδιστών του 1892, 50 μίλια από το Shalersville του Οχάιο, ήταν εγκαταλειμμένο και προς πώληση. Τυχαία, η ύπαρξη του έπεσε στην αντίληψη του οινοποιού Gene Sigel. Μια εβδομάδα μετά, το είχε αγοράσει. Σήμερα, ομορφαίνει το τοπίο στον όμορφο αμπελώνα που έχει δημιουργήσει ο Gene Sigel.