Τα λουριά στη γείτονα χώρα έχουν σφίξει πολύ τον τελευταίο καιρό. Ούτε κιχ δεν τολμάει να πει άνθρωπος εναντίον του Ερντογάν και «τσουκ» ο χωροφύλακας εμφανίζεται στο κατώφλι του.

 

 

Η δύσμοιρη Marve Buyuksarac, έκπαγλου καλλονής όπως θα παρατηρήσατε, δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο. Ένα ποιηματάκι δημοσίευσε στο ίντερνετ η κοπέλα, από το περιοδικό Charlie Hebdo, το τεύχος που κυκλοφόρησε μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

 

 

Όμως, ο άρχων της τουρκικής δημοκρατίας είχε προφτάσει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του εντύπου –στους επαρχιακούς δρόμους της χώρας αστυνομικοί σταματούσαν τα φορτηγά που έκαναν διανομή Τύπου και έλεγχαν τις καρότσες για τεύχη– και επιπλέον είχε μπλοκάρει την πρόσβαση προς ενημερωτικές ιστοσελίδες οι οποίες δημοσίευαν το εξώφυλλο του περιοδικού.

 

 

Η Marve Buyuksarac όμως, μοντέλο και industrial designer, κατάφερε να πάρει στα χέρια της ένα αντίτυπο. Το διάβασε, βρήκε ένα ποιηματάκι που της άρεσε και το πόσταρε. Συμπτωματικά, το ποίημα σατίριζε τον Ερντογάν.

 

 

Οι φίλοι της που το πήραν χαμπάρι έχασαν το χρώμα τους. Την πήραν να της πουν να το κατεβάσει κι εκείνη, αντιλαμβανόμενη το λάθος της, συμμορφώθηκε με τις συμβουλές της. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετά σβέλτη. Πριν εκείνη κατεβάσει το ποίημα, το είχαν «τσιμπήσει» οι αρχές.

 

 

Η Marve Buyuksarac παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή πριν μερικές ημέρες. Ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί, η οποία της χορηγήθηκε παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα. Τώρα περιμένει την δικάσιμο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελαφρώσει τη θέση της. «Το δημοσίευσα γιατί το βρήκα αστείο», δηλώνει. «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω (τον Ερντογάν)».