Η ρευστότητα είναι το βασικό εύρημα και χαρακτηριστικό του πολιτικού κλίματος μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, με τον Αντώνη Σαμαρά σαφώς ενισχυμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί μικρό προβάδισμα και την πιθανότητα αυτοδυναμίας του να δημιουργεί αντισυσπειρώσεις στην συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

Πρώτον: 8 στους 10 πολίτες δεν θέλουν αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 84% πιστεύει ότι με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα κινδυνεύει να βγει από το Ευρώ και την Ευρωπαική Ένωση.

Δεύτερον: Μόνον 3 στους 10 πολίτες συμφωνούν με τις βασικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 54,5% ΔΕΝ θέλει να σχηματιστεί Κυβέρνηση ούτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον: Το 57,2% επιθυμεί μια Κυβέρνηση με κορμό την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ενώ εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διασφαλίζει την παραμονή μας στο ευρώ.

Τέταρτον: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 48,2% έναντι του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ με 38,2% ενώ η αποδοχή του μεγαλώνει σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, 55,2% έναντι 28,4%. Σημαντικό εύρημα πρόβλεψης εκλογικού αποτελέσματος, εάν κυριαρχήσει το δίλημμα ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ; είναι το γεγονός ότι στην αδιευκρίνιστη ψήφο, στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ προηγείται με 49,9% έναντι 24,5% του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.

 



Παράλληλα, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ–ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ παραμένει σταθερή στο 2,2%, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρίας το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου, αλλά οι συσπειρώσεις ενισχύουν ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Ρευστότητα προκαλούν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ, της ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οι οποίοι αφενός παραμένουν σε υψηλά ποσοστά αναποφάσιστοι και αφετέρου 2 στους 10 δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι έχουν λάβει την οριστική τους απόφαση για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν τελικά.


 

Από την άλλη πλευρά, οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων που ολοένα και αυξάνονται ενδυναμώνουν και τη σημασία του δίπολου ΣΑΜΑΡΑΣ ή ΤΣΙΠΡΑΣ.

Τέσσερα κόμματα ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ φαίνεται να εκπροσωπούνται με το ΠΟΤΑΜΙ να κερδίζει την τρίτη θέση.

 

 

Συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ 32,4%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 30,2%
ΠΟΤΑΜΙ 5,6%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,1%
ΚΚΕ 4,4%
ΠΑΣΟΚ 4,4%
ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2,5%
ΑΝΕΛ 2,2%
ΔΗΜΑΡ 0,7%
ΛΑΟΣ 0,9%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,9%
ΣΥΝΟΛΟ ΑΔΙΕΥKΡΙΝΙΣΤΗΣ ΨΗΦΟΥ 7,7%
 

Στην παράσταση νίκης, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 52,3% έναντι 25,1% της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


Οι συσπειρώσεις των δύο μονομάχων, ΣΥΡΙΖΑ 90,1% και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 86,0% -σε σχέση με την πρόθεση ψήφου των Βουλευτικών Εκλογών του Ιουνίου 2012– και το δίλημμα διακυβέρνησης, συμπιέζουν τα μικρά κόμματα.

 

 

Οι μετακινήσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από τις εισροές προς ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΠΑΣΟΚ και προς ΣΥΡΙΖΑ από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.